“Life begins out of your comfort zone”Heippa! Olen Enni, liityin tämän kevään ajaksi E- kirjaimella alkavien blogistien joukkoon. Olen ensimmäisen vuoden matkailututkimuksen opiskelija, kotoisin Etelä-Suomesta. Olen Lapissa kuin mämmi Kiinassa, eli vähän kaukana omalta mukavuusalueeltani. En kuitenkaan sanoisi, etteikö mämmi voisi Kiinaan sopeutua. Ikää tällä mämmillä on vasta 20 vuotta, mutta intoa ja iloa sitäkin enemmän. Kirjoittelen muun muassa sopeutumisesta ja elämästä Rovaniemellä ulkopaikkakuntalaisen silmin. Seuraavana hieman koostetta tähänastisista ajatuksistani elämästä Lapissa.

Monet tietävät varmaan amerikkalaisen sarjan nimeltä Selviytyjät? Kilpailu jossa on mahdollisuus voittaa miljoona dollaria mikäli selviytyy paratiisisaarella luonnon armoilla vähäisellä ruualla, kaukana perheestä ja ystävistä. Eräänä päivänä pakkasen armoilla kuntosalilta kävellessäni, lumen tuiskutessa naamalle ja kotona puolityhjä jääkaappi odottaen, koin Ahaa-elämyksen. Rovaniemi on vähän kuin talviversio Selviytyjät-sarjasta. Ulkoapäin kaunis: pakkasesta kimmeltävä lumihanki on hyvin verrattavissa paratiisisaaren kauniisiin rantoihin. Alun intoilun ja ihmettelyn, kuten turistivalokuvien ottamisen jälkeen, maisemien ihailu voi kuitenkin muuttua arkipäiväiseksi näkymäksi. Ei rantojakaan jaksa loputtomiin ihastella.Ruokaa paratiisisaarella on niukasti: pääosin ravinto koostuu riisistä ja hedelmistä. Opiskelijan ruoka saattaa tiukan budjetin vuoksi muistuttaa Selviytyjiä, riisi tosin on usein korvattuna makaronilla. Makaroni-ruokavalio voi johtua tiukasta budjetista, tai siitä että matka ruokakauppaan voi -30 asteen pakkasessa tuntua ylitsepääsemättömältä haasteelta.

Selviytyjissä on joukkueiden välisiä kilpailuja, koskemattomuus- ja palkintohaasteita. Rovaniemellä monien opiskelijoiden kilpailija on lähinnä kaamosaika ja sen aiheuttama väsymys, mikä haastaa yökukkuja- opiskelijan lähes joka aamu. Itsensä ylös repiminen ennen kello yhdeksää on jo melkoinen saavutus, jonka palkintona voi parhaassa tapauksessa olla läsnäolo luennolla. Täysi Jääkaappi- palkinnon saa mikäli ei anna periksi pahimmalle vastustajalle: säälle. Luonto määrää, suoritetaanko Kauppareissu- haaste kävellen vai onko ostoksille mahdollista mennä jopa pyörällä.

Selviytyjissä kilpailijat saavat kilpailun edetessä mahdollisuuden nähdä perheen tai rakkaan ihmisen viedotervehdyksenä tai kirjeenä. Onneksi Rovaniemellä toimii kuitenkin yhteydet (ainakin useimmiten) ja kirjeen korvaa Whatsapp, Facebook ja Skype. Rakkaiden näkeminen ja heistä kuuleminen voi auttaa jaksamaan Lapin paratiisissa.

Etelästä pohjoiseen muuttanut tyttö saattaa ajoittain kaivata toimivaa julkista liikennettä, lyhyitä välimatkoja, perhettä ja vanhoja ystäviä, sekä ylipäänsä ihmisiä (täällä kaduilla on usein yhtä autiota kuin autiolla saarella, oli sitten päivä tai ilta). Lapin Selviytyjät on kuitenkin hyvä kokemus Etelä-Suomesta muuttaneelle: uudenlainen elämäntyyli, ilmasto, ihmisten rauhallisuus ja luonnon läheisyys ovat asioita jotka opettavat, että elämää on myös Uudenmaan ulkopuolella . Lappi opettaa, vahvistaa ja avartaa. Saatoin olla hieman pinnallinen ja kiireeseen hurahtanut tyttö ennen tänne muuttoani. Täällä minusta on kuitenkin kuoriutunut tosielämän Selviytyjä.Nyt kaamosajan selättämisen jälkeen on ihana jatkaa kohti Lapin kevättä!

- Enni

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.

Suositut tekstit