Avoimen väylällä oikikseen

Heippa kaikille! Täällä kirjoittelee Jenna, toisen vuoden oikeustieteiden opiskelija Lapin yliopistossa. Olen aloittanut opintoni tiedekunnassa 2020, mutta avoimen yliopiston oikisopinnot aloitin jo vuonna 2018 valmistuttuani lukiosta. Opintoja tein avoimessa, koska halusin hyödyllistä tekemistä välivuodelle. Suoritin opintoja enimmäkseen Lapin yliopistoon, koska tänne hain ensisijaisesti ja ajattelinkin, että opinnot saa mukavasti hyväksiluettua, kun pääsen tiedekuntaan. Eli mitään tietoa avoimen väylästä tai sen olemassaolosta ei tuolloin ollut. Joulun jälkeen vuonna 2019 sain tietää, että Lapin yliopisto avaa oikeustieteiden tiedekuntaan avoimen väylän ensimmäistä kertaa vuonna 2020. Siitähän alkoikin kunnon hullunmylly, että saan vaadittavat opinnot seuraavaksi kevääksi kasaan…

Tähän blogikirjoitukseen ajattelin koota asioita, joita on hyvä tietää, jos miettii, että mikä avoimen väylä on tai harkitsee avoimen väylällä hakemista. 

Mikä ihmeen avoimen väylä?

Saan paljon kysymyksiä siitä, että mikä siis on avoimen väylä. Siitä on tullut koko ajan suositumpi mutta koen, että siltikään siitä ei tiedetä paljoa, koska sitä ei mainosteta paljoa. Siksi siis halusin tehdä tämän blogipostauksen, että yhä useampi tietäisi, että on tämmöinenkin mahdollisuus saada se unelmien opiskelupaikka. Avoimen väylä on siis reitti yliopiston tutkinto-opiskelijaksi. Ideana on, että suoritetaan täysin samoja opintoja ja kursseja, kuin tutkinto-opiskelijat, mutta vain avoimen yliopiston puolella. Jos opintopisteitä on suoritettu tarpeeksi ja tarpeeksi hyvällä keskiarvolla, voi päästä sisään yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi. Yleensä vähimmäisvaatimukset täyttävät hakijat laitetaan keskiarvon mukaan parhausjärjestykseen, eli parhaimmilla keskiarvoilla suoriutuneet opiskelijat pääsevät sisään. Turun yliopiston avoimen väylä oikikseen on kuitenkin hieman erilainen, mutta muissa yliopistoissa systeemi on sellainen, kuten yllä kuvattu. Opinnot, joilla haluaa hakea, täytyy olla tiettyyn määräpäivään mennessä suoritettu. Tänä vuonna määräpäivä oli 31.5.2021, joten keväälläkin on hyvin aikaa suorittaa opintoja. Tenttien arvosteluaika on pääsääntöisesti 3 viikkoa, joten se kannattaa kuitenkin huomioida, että ehtiikö varmasti saada opinnoista merkinnän opintorekisteriin ajoissa.


Lapin yliopistoon avoimen väylällä?

Opintopiste- ja keskiarvovaatimukset vaihtelevat yliopistoittain, eli kaikkiin yliopistoihin ei voi hakea samalla avoimen väylän hakemuksella, vaan hakemus on aina yliopistokohtainen. Lapin yliopistossa tähän asti on vaadittu, että opintopisteitä on vähintään 45 ja keskiarvo on vähintään 3 (Tässä huom. se, että vuoden 2022 valintaperusteet voivat vielä muuttua). Keskiarvo lasketaan painotetulla keskiarvolla. Se millaisia opintoja hakijalla täytyy olla, lausutaan yliopistomme nettisivuilla seuraavasti: ”Hakijalla tulee olla suoritettuna Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan tutkintovaatimusten mukaisia oikeustieteellisiä opintojaksoja tai niihin rinnastettuja Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan hyväksymiä oikeustieteellisiä opintojaksoja”. Lapin yliopistossa on normaaliaikana vähän etämahdollisuuksia, joten opintojen suorittaminen vaatii läsnäoloa Rovaniemellä aika paljon. Kun itse hain, avoimen väylällä hakijoille oli varattu viisi paikkaa, mutta tänä vuonna paikkamäärää nostettiin kahdeksaan, eli kahdeksan opiskelijaa pääsi tänä keväänä avoimen väylällä oikeustieteelliseen. Olen itse nauttinut todella paljon opiskelusta Lapin yliopistossa, joten suosittelen oikein lämpimästi opintojen suorittamista sekä hakemista tänne.

Mitä opintoja itse suoritin?

  • Hallinto-oikeus ja oikeusinformatiikka 10 op
  • Ympäristöoikeuden yleiset opinto 3 op
  • Työoikeus 4 op
  • Varallisuusoikeus 8 op
  • Esinevakuus- ja insolvenssioikeus 9 op
  • Eurooppalaisen julkisoikeuden perusteet 3 op
  • Valtiosääntöoikeus 4 op
  • Johdatus oikeustieteeseen 2 op (Turun yliopisto, hyväksiluettu Lappiin)
  • Kansainvälinen rikos- ja prosessioikeus 5 op (Itä-Suomen yliopisto, hyväksiluettu Lappiin)

Suoritin opinnot aikavälillä syyskuu 2018–helmikuu 2020. Eli kaksi lukuvuotta meni opintojen suorittamiseen. Jos on nopea ilmoittautumaan opintojaksoille ja omat aikataulut antavat myöten, opinnot voi suorittaa vuodessa. Itse suoritin kahdessa vuodessa, koska ensin suoritin niitä vain, että saan hyvää tekemistä välivuosille ja vasta loppua kohden suoritin vielä muutaman opintojakson niin, että pääsen hakemaan avoimen väylällä. Eli opinnot jakautuivat tasaisesti kahdelle vuodelle, mutta loppuajasta, kun opintopisteet eivät meinanneet riittää hakemaan, jouduin käyttämään kaiken aikani kahteen kurssiin, että saan ne suoritettua ajoissa ja hyvin arvosanoin, että pääsen hakemaan ja ehkä jopa pääsemään sisään avoimen väylällä. Jos tähtää avoimen väylään, kannattaa ehdottomasti laatia suunnitelma, että mitä opintoja suorittaa ja milloin, jotta ehtii panostaa jokaiseen kurssiin. Onneksi tämä kova työ kohdallani kannatti ja kesällä 2020 opintopolussa luki ”Opiskelupaikka myönnetty”.

 

Syitä, miksi itse suosittelen avoimen väylää

Viime vuonna alin hyväksytty keskiarvo oli 3,2 ja esimerkiksi Helsingin yliopistossa keskiarvovaatimus oli reilusti yli 4. Eli täällä keskiarvovaatimus on selvästi inhimillisempi. Keskiarvo määrittyy kuitenkin joka vuosi uudelleen, koska se riippuu aina hakijoiden keskiarvosta, eli sekin voi vielä muuttua, mutta tähän mennessä vaadittu keskiarvo Lapin yliopistoon ei ole ollut mahdoton. 

Kun pääset tiedekuntaan, sinulla on jo hyvin opintoja kasassa, joten halutessasi saat tutkinnon suoritettua nopeammin. Opintoja ei myöskään tarvitse hyväksilukea vaan ne ovat suoraan opintorekisterissä.

Koska avoimen opinnot ovat täysin samoja opintoja, kuin tutkinto-opiskelijoilla, pääset avoimen opinnoissa hyvin kiinni siihen, että millaisia oikeustieteen opinnot ovat. Lisäksi opintojen suorittaminen on jo tuttua, kun pääset sisään tiedekuntaan, kun alla on avoimen opintoja.

Avoimen opinnot, vaikka ei voisi heti hakea väylällä, ovat todella hyödyllistä tekemistä välivuodelle. Ne eivät myöskään ole välttämättä este pääsykokeeseen lukemiselle, eli vuoden voi jaotella niin, että muun osan vuodesta tekee avoimen opintoja ja loppukeväästä keskittyy pääsykoelukemiseen. 

Opintojen lisäksi avoimen opinnoissa oppii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, sillä kestää vähintään vuoden, että saa tarvittavat opinnot kasaan, että avoimen väylällä voi hakea.

Avoimen väylän huonompia puolia

Jokaisessa tavassa päästä yliopistoon on puolensa ja myös avoimen väylästä löytyy sellaisia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee väylän kautta hakemista:

Lapin yliopiston avoimen opintoihin on vain vähän paikkoja, joten kun ilmoittautuminen alkaa, ole nopea, sillä opintojaksot täyttyvät todella nopeasti.

Avoimen opintojen suorittaminen on vähän yksinäistä ja aika paljon täytyy itse selvittää asioita. Avoimen opintojen aloittaminen itsenäisesti voi siis olla jännittävää ja kysymyksiä herättävää. Itse kuitenkin sain aina vastauksen, jos minulla oli jotain kysyttävää. Kannattaa siis olla oma-aloitteinen ja kysyä yliopistolta, jos on jotain mielenpäällä. 

Avoimen opintojen suorittamisessa on todella paljon paineita, erityisesti jos tähtää avoimen väylään. Jos tekee pitkäjänteisesti ja kärsivällisesti opintoja hyvin arvosanoin, voi yksikin huono arvosana kurssista tiputtaa keskiarvoa aika paljon. Eli täytyy koko ajan suoriutua hyvin, että voi pitää hyvät arvosanat. Tähän myös liittyy se, että koskaan ei voi tietää etukäteen, että riittääkö se oma keskiarvo varmasti sisäänpääsyyn. 


”Pärjäisinköhän avoimen opinnoissa?”

Olen sitä mieltä, että oikeustieteen opinnoissa pärjää kuka vain, jos on motivaatiota, kärsivällisyyttä ja hyviä istumalihaksia. Eli vaikka avoimen väylä voi tuntua pelottavalta tai jopa mahdottomalta, usko itseesi. Itse en ollut lukiossa kympin, ysin enkä edes aina kasin oppilas. Kuitenkin, kun ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen päätin, että haluan aloittaa avoimen opinnot ja aion niissä pärjätä, opinnot alkoivat heti sujua oikein hyvin ja niiden kautta pääsin siihen unelmieni opiskelupaikkaan.

Lopuksi hyödyllisiä linkkejä: 

Tietoa avoimen väylästä

Opintopolku (Katso välilehti ”hakeminen” ja sieltä löytyy tietoa tarkemmin avoimen väylästä) Avoimen opintotarjonta

Jos jäi kysyttävää, kysy kommenteissa tai tule kysymään studygramtililläni instagramissa @oikisjenna. Tiedän itse, että kuinka vaikeaa voi olla selvittää ja löytää tarvittavia tietoja avoimen väylästä, joten neuvon mielelläni avoimen väylästä kiinnostuneita!

Ihanaa syksyn jatkoa

<3 Jenna Tuominen

 

Kommentit

Suositut tekstit