Arkiset arktiset aarteet

Olemme viime viikkoina käyneet luokkaretkillä! Kevään Tila ja tekstiili –kurssin teemana ovat hotelli- ja majoitustilojen sisustukset, joten olemme päässeet leikkimään turistia muutamissa Rovaniemen seudun majoitusliikkeissä, niin Napapiirin mökkikylässä kuin Lehtojärven Arctic SnowHotelissa.


 
Vierailut eivät varsinaisesti ole olleet mitään lepolomia, vaan muistiinpanoja sisustusten yksityiskohdista kirjoitettiin monta sivua tarkkaa tila-analyysia tehden (sen verran turisteja oltiin että piti saada sviittien interiöörien lisäksi lumihotellin porostakin kuva) Oli kuitenkin hauska eläytyä hetkeksi matkailijan rooliin ja nähdä tuttu kaupunki vähän uudesta näkökulmasta – harmaa Lordinaukiokin näyttää vähän hohdokkaammalta Hotel Santa Clausin ylimmän kerroksen sviitin ikkunasta käsin.

Jäin miettimään, miten erilaiselta Rovaniemi näyttää turistin silmin - kuinka jo matka hotellille lumisten puiden kehystämää tietä myöten voi olla eksoottinen elämys. Kun on matkalla tai ensimmäistä kertaa uudessa paikassa, kiinnittää yksityiskohtiin eri tavalla huomiota. Miten erilaiselta kaupunki vaikutti silloin kun täällä pääsykokeissa ensimmäistä kertaa vieraili verrattuna nykyhetkeen? Jokapäiväisiä reittejä tallatessa kulkee usein omiin ajatuksiin vaipuneena eikä niinkään huomioi ympäristöään.

 


Pitäisi meidän vakituisempienkin asukkaiden muistaa useammin ihmetellä arkisia asioita ja havainnoida ympäristöä sen sijaan että kulkee laput silmillä. Myönnän kyllä että kirkkaina, aurinkoisina talviaamuina on paljon helpompi löytää maisema-aarteita kuin sellaisina päivinä kun teräviä lumikiteitä sataa vaakatasossa poskille. Mutta oletko huomannut kuinka kauniita lumidyynejä jalkakäytäville on muodostunut viime päivien tuiskeessa ja miten söpöt ovat kuvataidekoulun värikkäät ikkunat iltaisin?

  
Loppuun jälleen menovinkki! Syksyisen Tekstiilimuotoilun kurssin tuotoksia eli Taito Lappi Ry:lle suunnitellun Uurto-malliston kodintekstiilikonsepteja voi tulla ensi viikosta lähtien tutkailemaan Taito Lappiin (Valtakatu 21.) Näyttelyn avajaiset ovat maanantaina 9.2. klo 18.00 ja olet lämpimästi tervetullut! Näyttely on osa Arctic Design Weekin ohjelmaa – kannattaa tutkia mitä muuta jännittävää viikolla 8 on luvassa!

Kommentit

Suositut tekstit