10 syytä olla ryhtymättä opettajaksi / 10 reasons not to become a teacher
Korkeakoulujen yhteishaku on alkanut viikko sitten. Oletko miettinyt kouluttautuvasi opettajaksi? Hienoa, tule Lappiin!  Mutta älä tule jos: 

1. Pidät hiljaisuudesta
Koulutilat ovat kovaäänisiä. Parhaimmillaan pikku enkelten keskustelu tuottaa volyymiä 89 desibelin edestä. Kun otetaan huomioon opettajanhuoneen koriseva sadattelu ja kahvilusikoiden kilke sekä käsityötilojen epäergonominen äänimaisema, suomalainen hissikeskustelu alkaa saada kansallisromanttisia piirteitä. Miltä tuntuisi olla yläkoulun opettajana Kiinassa, jossa keskimääräinen ryhmäkoko on 52,9 oppilasta? Voit hahmotella mielikuvaa istumalla korvanlehdet tehosekoittimen juuressa kuudesta kahdeksaan tuntia päivässä, viisi päivää viikossa.

2. Pidät itsenäisestä työstä
Vuonna 2016 voimaan tuleva uusi opetussuunnitelma korostaa väkevästi samanaikaisopettajuutta. Tämän lisäksi yhteistyö muun kouluhenkilökunnan kanssa korostuu. Opettajan toimenkuva laajenee. Kuinka itsenäistä Wilma-kirjeenvaihto onkaan? Entä mitä reilun 20 ihmisen kanssa päivittäinen työskentely onkaan?

3. Pidät stabiiliudesta
Kuvittele tapaavasi joku. Tutustutte, opitte tuntemaan, lähennytte. Pikku hiljaa alatte hyväksyä toistenne huonot puolet ja armottomasti kiintyä hyviin. Yhdeksän kuukautta myöhemmin teidät erotetaan toisistanne koko kesäksi – tai jopa loppuiäksi. Ajat ja tavat muuttuvat, ja sitä mukaa myös opettajuus muuttuu. OAJ:n Paavin Olli Liukkosen sanoin: “Maailma on kuin muuntuva mosaiikki.”

4. Pidät lapset remmissä kun liikutte ulkona
Pihalla on vaarallista. Aluksi hyvin harmittomalta vaikuttava ympäristö – vaikkapa metsä – voi olla pelkoa herättävä ja lapsen terveen kehityksen turvaamisen kannalta äärimmäisen haitallinen paikka. Varo metsän vaaroja! Metsässä kulkee myrkkykäärmeet ja myrkkytiikerit raatelee, myrkkyapinat lentää puissa. No onneksi Etelä-Suomessa ei ole metsiä.

5. Pidät perinteistä kiinni
Sulje silmät ja rentoudu. Pyydä jotakuta lukemaan sinulle ääneen: Olet oppilas, istut pulpetissasi ja luet. Opettaja antaa opetusta, sinä opit. Viittat, vastaat, onnistut kokeessa, tulet palkituksi numerolla. Teet kirjan tehtäviä. Teet lisätehtäviä. Teet suunnitelmia ilman aikomuksia toteuttaa niitä, esitelmiä ilman esittelyä. Katselet luokkakaverien kanssa karttoja, tökitte karttapalloja ja kysytte opettajalta kysymyksiä, otatte seuraavan PowerPoint-dian. Katsotte kauniita kuvia luonnosta, mutta teidän ei onneksi tarvitse mennä ulos. Kasvosi ovat kohti valkoista Qomo-taulua, kuten muidenkin luokassa olevien. Kirkas slaidi hurahtaa tajuntasi eteen ja tieto siirtyy jälleen luokan etuseinästä tajuntasi perukoille. Sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin läksyt ja olla vaiti. 

6. Pidät käytäntöä teoriaa tärkeämpänä
Kasvatustieteen kandidaatin ja maisterin vähimmillään 300 opintopisteen opinnoista vain 71 opintopistettä on peruskoulussa opetettavia ns. monialaisia opintoja. Sivuainevalinnasta riippuen kaikki muu on täysipainoitteista tieteellisen akateemista opiskelua. Akateemisuus on suomalaisen opettajuuden syvä perusta.

7. Pidät rahasta

8. Pidät pelottavana ajatuksena opettaa
Esimerkiksi jotakin tiettyä oppiainetta. Luokanopettajan opintoihin kuuluvat kaikki peruskoulussa opetettavat aineet (ks. kohta 5). 

9. Pidät ajatukset poissa töistä kun et ole töissä
“Seitsemältä töihin ja neljältä kotiin” ei valitettavasti päde. Opettaja on aina töissä ja opettaja on vapaa-ajallakin opettaja. Mukaillakseni Eino Antiwäkkiä: Valitsit pedagogiikan, valitsit väärin sun alasi.

10. Pidät opiskelua välttämättömänä pahana ennen työelämää
Viisi vuotta opiskelua ja töihin? Väärin. Opettajuus on päättymätön opintomatka jolla et voi valmistua. Opettajuuden tie ei ole kevyt. Sen tietävät valtakunnan luotettavimmat informaatiokanavat. Seesty tai katkeroidu. Valita tai vapaudu. 


Eetu jay

---

Cueing for colleges has begun a week ago. Have you thought of educating yourself to be a teacher? Great, come to Lapland! But do not, if:


1. You enjoy silence

2. You enjoy independent work

3. You enjoy stability

4. You keep children in a leash when outdoors

5. You hold on to traditions

6. You regard theory more important than practice

7. You enjoy money

8. You concider the thought of teaching frightening

9. You keep your mind off work when you are not working

10. You think studying is an inevitable evil before working life


Eetu jay

Kommentit

Suositut tekstit