Sivistysvaltio? Just joo.

Oikeasti pistää joskus mietityttämään pientä opiskelijaa, että mikä logiikka on tässä nykyisessä tehokkuusajattelussa ja tuottavuuspakkomielteessä. Ensin pakotetaan nuoret valitsemaan siinä 15 ikävuoden huitteilla, että mihis sitä pitäis oikein lähteä opiskelemaan, mitä tahot tehdä isona. Amis vai lukio, ammattikorkea vai yliopisto, oppisopimus vai riippumatto Ecuadorissa? Oikeasti, eihän tuon ikäinen tajua vielä muuta kuin että kaverit menee sinne, ja tuo kuvislinja vois olla kiva tai muuta vastaavaa. Työllisyydestä ei kukaan osaa sanoa varmasti, paitsi hoitoalalta ei varmasti lopu asiakkaat.

Koitapa tässä sitten luovia. Yhtäältä täyttää vaatimukset Kelan taholta, samalla riipiä jostain "ylimääräistä" rahaa jota ehkä vois laittaa säästöönkin pahan päivän varalle, koittaa miettiä mitä olis järkevintä opiskella aivan sama oli se kivaa vai ei ja vielä koittaa olla stressaamatta itseään hengiltä. Opiskelu sinänsä ei tuota kauheasti päänvaivaa, käyt luennoilla ja teet hommas. Mutta se kaikki muu.

Yliopistossa opiskelu on jokseenkin järkettömän pitkälle venytetty siihen nähden, kuinka nopeasti ne opinnot voisi tehdä. Mie viihtyisin ihan mielelläni joka päivä luennoilla, jos ei tarvitsisi stressata muusta. Vaan kun ei. Välissä on kaksi viikkoa ilman luentoakaan, ja välissä kaikki menee päällekkäin. Järkevä tuntisuunnittelu on se, jota tässä kaivattaisiin ja kurssien sisältöjen rationalisointi ja oikea suuntaaminen. Eräänkin kerran olen istunut luennolla, jonka en koe olevan millään tavalla hyödyllinen pääainettani ajatellen.

Valtio voisi tulla tässäkin asiassa vastaan, ja tehdä mahdolliseksi täysipäiväisen opiskelun pakottamatta opiskelijoita repeämään sekä työhön että opintojen pariin esimerkiksi asumistukea korottamalla. Edelleenkään opintotuki ei noudattele samoja indeksejä kuin elintarvikkeiden hinnat tai muut välttämättömyydet. Ja tässä pitäisi sitten elää sitä elämänsä parasta aikaa, onnea meille opiskelijoille.

Mutta ei vaivuta synkkyyteen! Kohta on joulu ja itse jo olen rekrytoitunut safarifirmalle levittämään jouluhenkeä ympäriinsä. Peace!

Kommentit

Suositut tekstit