Perspektiiviä Lapista

Messuilla ja muissa esittelytilaisuuksissa, joissa olen ollut edustamassa opinahjoani hyvin yleinen kysymys on, miksi oikeastaan kukaan haluaisi hakea Lapin yliopistoon. No, miepä kerron yhden hyvän syyn.

Matkustin viikoksi Helsinkiin hakemaan pientä irtiottoa arjesta keikkailun ja kesäisten festarituttavien merkeissä. Pidän Helsingistä kaupunkina, mutta suuresti ihmettelen perusstadilaisten meininkiä. En nyt sano, että tämä pätee nyt kaikkiin Kehä 3:n sisäpuolella asuviin, mutta valitettavan moneen kuitenkin.

Sadesää, pakkanen, myöhästyminen ratikasta joita menee 10 minuutin välein (vähintään, toim.huom) tai Stockmannin juustotiskistä tarjousjuuston loppuminen. Ei kuulosta kovinkaan isoilta asioilta, mutta ratikassa kuulemieni keskustelujen perusteella kyseessä on vähintään force major- tyyppinen vastoinkäyminen. Ei hyvää päivää sentään! Elämä tosiaan on melko hankalaa, jos arkea latistavat noinkin suuret ongelmat.

Lapissa on parhaillaan pakkasta 35 astetta kireimpänä pakkaspäivänä (helposti lähemmäs 40 astetta), busseja menee harvoin, ja ruoka on pitkien välimatkojen takia muutenkin kalliimpaa kuin etelämmässä. Mutta se on elämää. Puetaan enemmän vaatetta päälle ja nautitaan talvesta. Katsotaan bussin aikataulu, että ollaan ajoissa pysäkillä niin keretään siihen ainoaan bussiin. Ollaan ajoissa kaupassa, jos ne tarjoustuotteet niin himoittavat.

Jos muualta tuleva voi jotain saada Lapista, niin perspektiiviä. Ympäristö on karua, harvaan asuttua ja moni ihmetteleekin, miten täällä voi kukaan asua. Mie ihmettelen, miksi mie en voisi asua täällä. Kyse on vain asenteesta.

Kommentit

Suositut tekstit