Loma Ranskassa
Opiskelussa parasta on oman aktiivisuuden määritteleminen.
Voin ottaa osaa luennoille mikäli kiinnostaa. Opiskelun voi jaottaa,
joskus jonain vuonna voi ottaa höllemmin, jos sen korvaa seuraavana
opiskeluvuotena. Samoin jos syksyllä
ahkeroi, keväällä voi ottaa höllemmin. 7 vuoden aikarajan takia, jokaisen
opiskeluvuoden ei tarvitse olla samanlainen, yhtä kiireinen. Kurssien läsnäolovaatimukset
varmasti vaihtelevat tiedekunnittain ja opettajien mukaan, mutta itse olen
selvinnyt tämän tutkinnon osalta helpolla. Nyt näin viiden vuoden jälkeen
tuntuu, että tutkinto on kyllä tullut tehtyä ihan itsestään. Tietenkin sitä
unohtaa ne ikävät arkiaamut kuin kovassa pakkasessa puoliunessa ja ehkä jopa
kankkusessa sinne luennolle tuli vääntäydyttyä mutta silti tuntuu että opiskelu
on sujunut ongelmitta, ilman mitään suurempia ponnisteluja. Gradun
kirjoittamisessa tilanne on melko lailla sama. Minulla on enää vain yksi
rästitehtävä ja gradu jäljellä opinnoistani. Gradua voi kirjoittaa vaikka joka
päivä vähän. Tällä tavalla se valmistuu hitaasti mutta varmasti. Tosin nyt
tulin juuri Ranskasta viikon ”lomalta”. Kukaan ei kysellyt perään joten
tällainen opiskelu on todella hienoa.
Ainoa asia, mikä tällaisessa ”joskus opiskelee, joskus ei”
tilanteessa on Kelan kanssa asioiminen ja hyvissä väleissä pysyminen. Eli tehdä se minimimäärä
opintopisteitä, mikä oli muistaakseni 43op muutama vuosi sitten. En ole varma,
onko se muuttunut. Opiskelu on joskus hyvin stressaavaa ja Kelan kanssa
tappeleminen ja sählääminen eivät valitettavasti helpota asiaa. On pidettävä
huolta, että 43op on merkitty rekisteriin lukukauden aikana. Lisäksi opiskelijan, joka tekee töitä
opintojen ohella, on laskettava tarkkaan, etteivät tulorajat ylity. Tästä
seuraa muuten opintotukien takaisinmaksua korkojen kera. Asiaa kannattaa aina
tasaisin väliajoin miettiä ja laskea, etteivät tulorajat ylity vuoden aikana. Näistä
löytyy kyllä hyvät laskurit ja taulukot Kelan sivuilta.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.