Krooninen huoltoputkentulehdus

Opettajien ja opiskelijoiden yhteisöllisyydestä kertova blogimerkinnän kakkos-osa siirtyy teknisten ongelmien vuoksi myöhemmäksi. Yliopiston kautta hankittu Dellin kannettava simahti totaalisesti toistaviikkoa sitten. Virtanäppäimen painaminen ei tuottanut niin minkään valtakunnan tulosta, ei tuulettimen hurinaa, valoja tai edes minkäänlaista ääntä. En ole ottanut sikapiikkiä, eikä minulla ole mitään oireitakaan, mutta voikohan sellainen tauti olla jo tarttuvaa kyberavaruudessakin?! Onhan nuo viime vuosina tarttuneet niin lintuihin, lehmiin, hirviin ja meihin ihmisiinkin.


Oma koneeni taitaa olla kroonisesti sairas, sillä ensimmäisen kerran Dellin teknisen tuen kanssa jouduin tekemisiin ensimmäisenä syksynä. Langaton verkkokortti ei toiminut kunnolla, ja vielä vähemmän yhtaikaa bluetooth-kortin kanssa. Silloin huolto tuli muistaakseni seuraavana päivänä, kotiin paikan päälle korjaamaan. Muutama osa vaihdettiin. Vanhoja varusteita taisi jäädä jäljelle vain koneen kuoret, kiintolevy ja dvd-asema. =D Alkuperäinen näppäimistökin lähti vaihtoon, kun korjaaja sai muutaman nappulan revittyä vahingossa irti. Noh, uusi tuli seuraavana päivänä. En tosin ole sitä vaihtanut vielä tähänkään päivään mennessä, sillä parin F? -näppäimen puuttuminen ei ole haitannut jokapäiväistä tietokoneen käyttöä. Kunhan näppis alkaa lopullisesti piiputtamaan, niin ehkä se uusikin pääsee sen jälkeen konettani ”koristamaan”.


Vaikka oman koneen kohdalla on matkan varrella ollut jos jonkinmoista, täytyy sanoa, että nimelliseen hintaan verrattuna käyttökokemus on parhaimmasta päästä. Monien kavereiden tietsikkaongelmat ovat selvinneet yllättävän kivuttomasti ajureita päivittämällä tai windows uudelleenasentamalla; joskin suurin osa tapauksista ovat aiheutuneet näppäimistön ja nojatuolin välissä olevasta käyttäjästä. Itse vaihdoin windowsin ubuntuun (eräs linuxin jakeluversio), eikä langattomaan verkkoon kirjautuminen tai nettityöskentely ole olleet ongelmia enää sen jälkeen. Pitihän uuteen käyttöjärjestelmään jonkin aikaa totutella, mutta avoimen lähdekoodin käyttäjätukea on netti pullollaan – ja vielä suomeksi. Eräs kaverinikin, joka ei omilla tietoteknisillä taidoillaan aiemmin loistanut, vaihtoi koneensa hiljattain ubuntuun, ja työskentelee sillä täysin. Sittemmin hänestä on kuoriutunut kaikkien nörttien nörtti.


Ai niin. Sehän minun piti muistaa sanoa, että yliopiston kautta hankittuna koneissa on huipputakuu. Moni opiskelijakaveri on ostanut keskustan liikkeestä tai marketista oman koneensa, koska eivät halunneet sotkeentua yliopiston ”sopimuksiin”. Kävipäs yhdelläkin kaverilla niin, että emolevy meni mäsäksi ja kone oli (huolto)matkalla kolme viikkoa. Siinäpäs sitten tee opiskelutehtävät! Nii, kerta.

Kommentit

Suositut tekstit