Parhaat päiväreissut Rovaniemeltä

Onko edessä vapaapäivä ja mielesi halajaa seikkailulle, mutta et tiedä vielä minne? Lue tästä kolme minun suosikkikohdettani omilta retkiltäni.

Maisema Pyhä-Nattasen päältä elokuussa


1. Luonto & Kulttuurimatka Posioon!

Korouoman kanjonissa pääset ihastelemaan useita korkeita jääputouksia. Kuvassa niistä Mammutti joka saa upean sinisen värinsä lähdevedestä.

Kesto: koko päivä

Posiolta löytyy paljon koettavaa, mutta itse olen todennut omiksi lemppareiksi ehdottomasti Korouoman jääputousten kanjonin, Riisitunturin helpoksi tehdyn huiputuksen sekä iki-ihanan Pentikin keramiikkatehtaan! Voit helposti sisällyttää päiväreissuun sekä vierailun Pentikin tehtaalla jompaankumpaan luontokohteeseen. Näin saat päivääsi kulttuuria sekä liikuntaa autossa istumisen lisäksi. 
Molemmat mainitsemani luontokohteet ovat parhaimmillaan talvella. Riisituntiri on kuuluisa jopa koko suomen upeimmista tykkylumipuistaan ja sen laelta aukenevasta maisemasta Kitkajärven yli kohti Rukatunturia. Korouomasta taas löytyy suomen korkeimmat sekä jylhimmät jääputoukset, jotka jokaisen itseään kunnioittavan pohjoisen kävijän tulisi nähdä. 
Molemmissa kohteissa on mahdollista tehdä 20-30km vaelluksia, mutta niissä on myös huomioitu päiväretkeilijät 5km pituisilla ympyräreiteillä, mitkä johdattavat kulkijan kohteensa parhaimpiin paikkoihin.

Jos suunnittelet retkeä Korouomaan, suosittelen ehdottomasti nastakenkien käyttöä, sillä reitillä on useita jyrkkiä nousuja ja laskuja jotka voivat olla jäisiäkin. Allekirjoittanut meinasi jäädä huhtikuussa jääputouksia ihastellessa lenkkaritjalassa kanjonin pohjalle jumiin, kun ei meinannut päästä rinteitä ylös..2. Ei pelkkä viinaralli Ruotsiin


Kesto: puolipäivää


Varmasti jokainen Etelä-Lappiin asettunut on kerennyt jo käydä tai ainakin suunnitella visiittiä Tornio-Haaparanta kaksoiskaupunkiin. Täten en sitä nyt tähän viitsi suositella, mutta kehotan siirtämään katseen hieman pohjoisempaan. Nimittäin Yli-Tornioon, tai tarkemmin Matarenkiin, mikä on ruotsalaisittain tunnetaan nimeltä Övertorneå. Suomen puolelta ehdottomasti kanattaa käydä kipuamassa Aavasaksan huipulle (minne toki pääsee ihan autollakin), mistä avautuu yksi suomen ikonisimmista kansallismaisemista Torniojoki-laaksoon. 
Ylittäessäsi sillan Ruotsin puolelle pääset ihastelemaan mitä idyllisintä postikorttikylää kuin suoraan Astrid Lindgrenin kirjoista. Pidä myös korvat kuulolla, sillä saatat myös kuulla paikallisten puhumaa Meänkieltä ja myös ymmärtää sitä. Matarengista löytyy myös Systembolaget, joten ilman tuliaisiakaan ei tarvitse palata kotiin.


3. Henkeäsalpaavia maisemia Saamenmaalla

Maisemat Kiilopään huipulta kohti UKK:n itäisimpiä tuntureitaKesto: koko päivä.

Jos halajat tuntureille, mutta perus lähikohteet matkailukeskuksineen on jo koluttu läpi ja kaipaat jotain erilaista, suuntaa auton keula kohti pohjoista. Kilpisjärven suurtuntureita on turha haaveilla saavuttavansa vain päiväreissulla, mutta ottaessasi nelostien alle, hurautat kolmessa tunnissa Saamenmaan rajalle, minkä jälkeen edessäsi siintää Sompion luonnonpuisto sekä Urho Kekkosen kansallispuisto. 
Sompionluonnonpuistossa heti Saamenmaanrajalla sijaitsee Pyhä-Nattasen tunturi, minkä huipulta aukeavat näkymät ovat vertaansa vailla, mutta ehkä se mieleenpainuvin asia huiputuksesta löytyy jalkojesi alta. Pyhä-Nattasen huipulla kohoaa nimittäin jopa kymmenenmetriset toorit. Hupulle voi kavuta joko noin 2km suuntaansa vievää polkua, tai sitten yhteensä 7km pitkää ympyräreittiä. 
Jos ajat hieman eteenpäin Vuotsosta Kakslauttaselle, saavut Kiilopään tunturille. Täältä lähtee suosituimmat reitit UKK vaelluksille, mutta myös itse Kiilopään huiputus onnistuu hyvin päiväretkikohteena. Ympyräreitti Kiilopäänhuipulle ja vaivauskoivumetsän halki on noin 5km pituinen. Kiilopään huipulta aukeavat laajat näkymät UKK:n tunturierämaahan ovat mieleenpainuvat ja jos satut paikalle syksyllä, niin pääset ihastelemaan upeaa maaruskaa silmänkantamattomiinOletko jo käynyt joissain kertomissani kohteissa? Vai olisiko sinulla ehdottaa jotain muita kivoja päiväreissukohteita? Kommentoi ihmeessä alle omat suosikkisi!- Henriikka, KTK: opiskelijasomettaja

Kommentit

Suositut tekstit