Etäinen opiskelija

On taas se aika vuodesta kun muuttoautot alkavat hyrisemään DAS:in kerrostalojen porteilla. Osa lähtee kesäksi töihin tai kotikonnuilleen, toiset jättävät Rovaniemen pysyvästi. Myös etäopiskelijat saapuvat viimeisiin tentteihin tänne pohjoiselle napapiirille. Viimeisen kerran ilmoittaudutaan tenttiin, varataan aamulennot, raapaistaan tentti ja juostaan kiireesti yliopiston pihalla odottavaan taksiin. Lapin yliopistoa on sanottu matkalaukkuprofessorien yliopistoksi, mutta eräänlaisia maantien ritareita ovat sen opiskelijatkin.

"Tutkinto pakettiin ja äkkiä pois Rovaniemeltä"

Korkeakouluopiskelijoita syytetään hitaasta opiskelusta ja valmistumisen pitkittämisestä. Kuitenkin on olemassa suuri joukko niitä, jotka ottavat paperit ulos ennätysajassa, jopa 3-4 vuodessa, jotta vain pääsisivät äkkiä pois Rovaniemeltä. Hyvä ystäväni suoritti alemman korkeakoulututkinnon kahdessa vuodessa. Vuoden verran hän ehti täällä asua, minkä jälkeen suoritti viimeisetkin kurssit ja tentit etänä: saapui maanantaiaamuna yöjunan elukkavaunussa, kävi pakolliset luennot, nukkui yön sohvallani ja viiletti seuraavana päivänä rautahevosella takaisin etelään. Etelässä kun odottivat puoliso ja koira ja työpaikka.

Monille Rovaniemi on vain elämän välietappi. Siksi moni suorittaakin opintonsa enemmän tai vähemmän etäopiskeluna, hankkimatta täältä lainkaan vakituista asuntoa. Syynä voi olla se, että kuten muissakin suurissa opiskelukaupungeissa, työpaikoista on Rovaniemellä pulaa. Ja kun opintotukiakaan ei välttämättä toisen tutkinnon opiskelijoille tipu, on toimeentulo hankittava muualta. Lisäksi on muistettava monet aikuisopiskelijamme, joilla perhe saattaa jäädä aivan toiselle puolelle Suomea. Aikuisiällä uudelle opiskelupaikkakunnalle muuttaminen ei luonnollisestikaan aiheuta samanlaista innostunutta jännitystä kuin nuorempana. Oma pesä on jo ehditty rakentaa muualle. 





”Onko tämä muka jokin kirjekurssi?”


Oikeustieteellisessä hyvin monen suunnitelmissa on käydä pakolliset luennot mahdollisimman äkkiä pois alta, päästä kiinni työelämään etelässä ja matkustaa Rovaniemelle tenttimään jäljellä olevat opinnot myöhemmin. Ylimääräisille luennoille ei ole aikaa. Ja jos ne ovat pakollisia, lähetetään luennolle "asiamies". Homma aiheuttaa luonnollisesti närkästystä opettajakunnassa. Eräs vanha emeritusprofessorimme tuhahti kerran, että kun jo torstaina on niin kiire viikonlopuksi takaisin äidin ja isän luo. Oikeustieteellisen uusi poolimuotoinen opiskelu saattaa vaikeuttaa tällaisia järjestelyjä. Myös perheellisille opiskelijoille pooljärjestelmä lienee tuottanut päänvaivaa, kun muiden tahdissa on pakko pysyä. Ennakko-oletus oikeustieteellisessä opiskelemisesta kun oli akateeminen vapaus ja omavalintainen suoritusjärjestys. 

Itse en ole vielä saanut Rovaniemestä tarpeekseen. Odotan kesää ja valmennushommia Rollohallissa. Mutta kuka tietää, kenties jo ensi syksynä tilanne saattaa olla jo toinen. 

Hyvää kevättä kaikille. Vaikka vappu vaikuttaa vielä hyvinkin lumiselta, kyllä se kevät sieltä tulee.

P.S. Sori Enni, ei ollut tarkoitus kopioida aihetta! Keksin tämän jo viime viikolla!

Kommentit

  1. Hyvä teksti! Hehe eipä mua haittaa, lukijat sai nyt vähän niinku jatko-osan, kuitenkin vähän eri näkökulmista kirjoitetut tekstit :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.

Suositut tekstit