Voiko jouluahdingon välttää?

Mitä lähemmäs joulua päästään, sitä enemmän kansakunnan keskuudessa alkaa ilmetä paniikinomaista jouluahdinkoa. Joululahjat pitäisi ostaa ja kortit postittaa ajoissa. Yllättävän monet tuntuvat stressaavan myös siitä, missä joulu pitäisi viettää. Mennäkö vanhempien luokse aatoksi ja anoppilaan joulupäiväksi? Vaiko toisinpäin? Vai pitäisikö lähteä käymään isovanhempien luona, koska hekin odottavat kylään? Ja entä jos oma perhe; äiti, isä ja sisarukset asuvatkin kaikki eri paikkakunnilla. Minne sitten pitäisi mennä? Välttyäkseen näiltä kysymyksiltä, jotku pakenevat joulunviettoa ulkomaille ja jotku tekevät toisenlaisen valinnan ottamalla joulunpyhille ekstrasti työvuoroja.

Mutta ei jouluna pitäisi olla ahdistunut, eikä sitä ainakaan tulisi joutua pakenemaan. Jouluna pitäisi pystyä rentoutumaan, jotta jaksaa taas tammikuussa olla energisenä vastaanottamassa uuden vuoden mukanaan tuomia uusia haasteita.

Jouluahdingon lisäksi haluan sanoa jonkin sanan liittyen kaupalliseen jouluun ja materian määrään. Viimeisen vuoden aikana olen huomannut, kuinka ystävieni keskuudessa on yleistynyt niin sanottu pesäntyhjennysilmiö. He (monen muun suomalaisen tavoin) ovat huomanneet, ettei liiallisen tavaramäärän omistaminen tee onnelliseksi ja siksi haluavat nyt päästä kaikesta ylimääräisestä krääsästä eroon. Tämä on mielestäni aivan mainio oivallus! Itsekin olen tietoisesti luopunut viime muuton jälkeen paljosta tavarasta (joistakin astioista, kirjoista, vaatteista, matoista, koriste-esineistä). Päätimme yhdessä poikaystäväni kanssa, että jos ostamme jotain uutta, luovumme samalla jostain vanhasta. Tällä kaavalla tavaraa ei koskaan pitäisi kertyä liikaa.

Joten joululahjaksi älkää hyvät ihmiset ostako toisillenne heräteostoksena mitään turhanpäiväistä materiaa, koska ei meistä kukaan sitä oikeasti tarvitse. Keskittykää ennemmin yhdessäoloon ja joulutunnelmasta nauttimiseen. Jos kuitenkin haluatte ostaa toisille jotain, on paljon parempi antaa lahjaksi vaikka jotain itse tekemää tai jotain sellaista, mitä tiedät toisen oikeasti tarvitsevan. Myös eettinen lahja on oiva vaihtoehto perinteiselle tavaralahjalle.

Vielä lopuksi muutama linkkivinkki:
Less stuff, more happiness (video onnellisuudesta)
maailma.net (eettiset joululahjat)

Näiden sanojen saattelemana toivotan rentouttavaa joulukuuta ja intoa vuoden viimeisten opiskelutöiden tekemiseen!

Kommentit

  1. Hyviä ajatuksia. Kannatan aineettomia (joulu)lahjoja. On hienoa esimerkiksi kirjoittaa ystävälle laulu, runo, tai maalata taulu. FIFO toimii myös markkinoilla nimeltä koti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.

Suositut tekstit