Lupaus alkavalle vuodelle

Vuodenvaihde on todella omituinen juttu. Minusta tuntuu hassulta, että vuodenvaihde sattuu keskelle lukukautta. Enemmän se toukokuun loppu on tässä opiskelijan elämässä tuntunut vuodenvaihteelta, kuin tämä hiljalleen lähenevä tammikuu.

Muutenkin, joulu- ja tammikuun vaihteessa ei oikeastaan tapahdu mitään erityisen merkittävää, muuta kuin kalenterivuoden vaihtuminen. Virallinen massajuhlavuodenvaihde saisi mun mielestä olla vaikkapa silloin, kun päivä alkaa taas valkenemaan, kun ollaan tämän aurinkoteknisesti pimeän kauden pohjan pohjimmilla, vasta nousemassa kohti kirkkainta päivää. Mutta sitten vuodenvaihteen juhla sattuisi juuri ennen joulua, ja ei sekään tunnu järkevältä, että kiireetöntä yhdessäolonjuhlaa (tai miten sen nyt ikinä ottaakaan) edeltäisi riehakas rituaali uusien mahdollisuuksien kunniaksi.

Uudet mahdollisuudet. On ihanaa päästä sen verran irti omista töistä, että pystyy ensinnäkin unohtamaan ne kokonaan ja sitten jo rennosti niitä ajatuksissaan järjestelemään, mielissään miettimään ja raivaamaan tilaa tulevaisuuteen. Tunnustelemaan, että mitä oikeasti haluaa ja asettamaan tavoitteita tulevalle.

Nyt kun ne gradukirjat ovat tarpeeksi kaukana Rovaniemellä, niin olenkin alkanut vakavissani tuumimaan, että selättäisin graduprojektin tulevan kevään aikana. Pois, kaikki turhat kurssit, ja enemmän tyhjää kalenteriin! Pois, ajatuskin siitä, että jatkaisin gradua kesällä! Pois! Minä uskon, että ainakin osittain gradu tulee valmiiksi siksi, että sitä päättää ottaa asiakseen saada se valmiiksi. Tällä hetkellä tuntuu, että tutkimuskysymys on selkeä, kiinnostava ja sitä myöten tutkimusprosessikin kenties suoraviivainen ja selkeä, ehkä? Kovan työn takanahan se on, että saan sen vajaat sata sivua kansiin, mutta tuumin, että mukavampi se on nyt tehdä, kuin sitten joskus myöhemmin, jossain. Muiden töiden ohessa ja etäällä taidekirjastosta.

Se on nyt minun maallinen lupaus alkavalle vuodelle eli itselleni. Henkisiä lupauksia saa mun mielestä tehdä läpi vuoden, ja pitääkin!

Mutta ennen kuin ryhdyn gradun kimppuun, niin aion vielä nauttia läheisten ihmisten seurasta, ja levätä ja nukkua. Nähdään myöhemmin tammikuussa, Rollosein!

Terhi Marttila - Uinuva (2013)

Kommentit

Suositut tekstit