Sielu matkustaa kahden paikkakunnan välillä


Kun muuttaa opiskelupaikan perässä uudelle paikkakunnalle, niin luonnollisesti osa elämästä jää toisaalle. Aika-ajoin syntyy tarve matkustaa sinne toisaalle varmistamaan, että kaikki mitä jätti toisaalle, on edelleen olemassa ja voi hyvin. On aika tavata ystäviä ja perhettä, aika käydä paikoissa joista pitää, ja aika muutenkin huilata siitä opintoihin usein liittyvästä hulinasta.

Oma kaukokohteeni on Helsinki, ja sinne on tarjolla vaikka mitä kulkuvaihtoehtoja. Matkan voi taittaa junalla, lentokoneella, bussilla tai autolla. Tässä tiedoksi ajankohtaisia asioita liittyen Rovaniemi-Helsinki-Rovaniemi matkaan.

Junasta


Juna on paras. Junaan voi hypätä käytännössä milloin vaan, kummempia suunnittelematta tai etukäteen varailematta. Junamatkan hinta on periaatteessa sama, osti lipun juuri ennen lähtöä, viikkoa ennen tai vaikkapa konduktööriltä junasta (konnari tosin veloittaa +€5). Junassa saa kantaa mukanaan käytännössä vaikka kahden ihmisen tavarat (esim. muutto kesäksi sinne toiseen kotiin). Junassa saa syödä omia eväitä. Junassa näkee, kuinka maisema taittuu ja kuinka kaikki muuttuu pohjoisesta etelään, etelästä pohjoiseen. Junan käytävällä voi kävellä ja oikoa koipia, koipineen voi kipittää ravintolavaunuun, josta saa tuoretta kahvia. Junassa voi lukea vaikka koko päivän kirjaa, piirtää tai kuunnella tai tehdä musaa! Junamatka kestää päiväjunassa n. 8-9 tuntia, ja yöjunassa 12 tuntia. Kaksi vuotta väliä matkustaneena minusta tuntuu, että matka lyhenee joka kerta ja että perillä ollaan ihan liian pian. Junassa on ihanaa kun saa viettää rauhassa omaa aikaa. Junaan saattaa joskus sattua joku tuttukin, jolloin matka menee vielä nopeammin. Kerran me kuvattiin Mikan kanssa Rovaniemi-Helsinki välillä jopa musavideo, kännykällä. Se oli oiva tapa viettää aikaa.

Yhdensuuntainen junamatka välille Rovaniemi-Helsinki maksaa tällä hetkellä opiskelijalle €43,29 - €58,20 riippuen oikeastaan kellonajasta. VR muutti keväällä 2013 hinnoittelupolitiikkaansa (MUR) ja niinpä opiskelija-alennus vaihtelee 45-55% välillä lipun perushinnasta. Eniten alennusta saa vähiten kysytyille vuoroille, ja vähiten alennusta heruu eniten kysytyille vuoroille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mukavat päiväjunat maksavat nykyään sen €58,20 euroa, ja aiempaan malliin superedulliseksi jää ainoastaan istuinpaikka yöjunassa, joka irtoaa edelleen hintaan €43,29. Mikäli haluaa lisätä omaa matkustusmukavuutta, maksaa makuupaikka makuuvaunussa €25 per suunta. Minun on ollut välillä niin vaikea saada unta makuuvaunussa, että olen todennut tässä kohtaan olevan oiva paikka säästää varoja. Halvimmillaan edestakainen junamatka välille Rovaniemi-Helsinki-Rovaniemi maksaa siis €86,58.

Mainittakoon, ettää VR:n veturi -kanta-asiakasohjelman kautta on mahdollista bongata satunnaisesti lippuja esim. 13 euron hintaan. Kampanjahinta on voimassa tietylle ajanjaksolle, ja se pitää siis yleensä ostaa etukäteen.

Lentokoneesta


Viime viikonloppuna (pe-ti) taitoin Roi-Hki-Roi matkan lentokoneella. Minusta ilmassaolo tekee hyvää sielulle. Kun näkee tutun kaupungin tai maaston kaukaa ilmasta, niin väistämättä ryhtyy näkemään myös oman elämän eri perspektiivistä. Omat päivittäiset reitit ja paikat ovat niin hassuja ja lyhyitä ilmasta käsin katsottuna, oma elämänpiiri niin pieni. Illalla ja yöllä kaupungin valonauhat muodostavat orgaanisia muotoja, joita voisin tuijottaa nenä ikkunassa enkä varmaan ikinä niihin näkyihin kyllästyisi. Menomatkalla aurinko teki nousuaan, ja katsoin kuinka valon sävy muuttui pehmeästä sinipunaisesta syväksi oranssiksi ja hiljalleen vaalean oranssista kirpeän valkoiseksi.

Norwegian ryhtyi liikennöimään Roi-Hki väliä kaksi vuotta sitten. Parhaimmillaan lento irtoaa tänä päivänä hintaan 38,80€ per suunta, mutta tuota hintaa havitellessa saapi olla varaamassa lippunsa vähintään kaksi kuukautta ennen aiottua matkustusajankohtaa. Halvimmat liput löytyvät tiistaille ja keskiviikolle, kalliimmat sunnuntaille. Jos nyt varaisin kahden kuukauden päähän, pe 31.01 - ti 04.02. päivä, hintaa matkalle tulisi €87,60. Huomaa, että tämä hinta on sama, mitä opiskelijalle edestakainen matka istumapaikalla yöjunassa!

Finnair on vastannut norwegianin tuloon markkinoille tiputtamalla oman perushintansa €99, jolloin esimerkiksi aiemmin mainitulle välille pe 31.1.- ti 4.2. lento Roi-Hki-Roi maksaa €99. Muutoin matkat voivat olla kummallakin yhtiöllä aivan älyttömän kalliita.

Bussista


Rovaniemeltä Helsinkiin liikennöi päivittäin myös suora bussilinja. Matka alkaa Rovaniemeltä päivittäin klo 17:15, ja auto on perillä Helsingissä, Kampin kaukoliikenneterminaalissa klo 6:00 seuraavana aamuna. Matkan kesto on 12 tuntia ja 45 minuuttia. Helsingistä takaisin lähtee bussi päivittäin klo 1:30. Linja-auto on perillä Rovaniemellä klo 14:55. Matkan kesto on 13 tuntia ja 25 minuuttia. Opiskelijalle lippu maksaa €65,10 suuntaansa, eli €130,20 Roi-Hki-Roi. Kokeillakko, vaiko eikö?

Automatkasta


Autollakin pääsee, kilometrejä tulee esim. Helsingin kauppatorilta Rovaniemen keskustaan 826km ja matka-aika on google mapsin mukaan 9 tuntia 2 minuuttia. Siihen mukaan vielä parit tauot, niin matka-ajaksi muodostuu n. 11 tuntia. Bensan (95) hinta on tänään Rovaniemellä €1.629/L. 10L/100km kulutuksella autosi söisi siis 82,6L polttoainetta, ja siis matka maksaisi suuntaan €134,55. Puolella tästä bensankulutuksesta, eli 5L/100km matka maksaisi €67,27. Autolastilliselta (1-4 kpl) ihmisiä, edestakaisin Roi-Hki-Roi, matkan kokonaishinnaksi muodostuu €269,11 - €134,55. Mikäli autossa on neljä matkustajaa, hinta on €67,28 - €33,64 per henkilö, edestakaisin.

Tavaraa saa ottaa niin paljon kuin mahtuu ja matkaseurankin voi valita. Levyjä paljon mukaan, kuunteleminen autossa on ihan parasta. Jos vaan aikaa on, niin matkasta voi samalla tehdä seikkailun, ja pysähtyä monta kertaa ja tavata ihmisiä ja tutkia paikkoja.

Netistä löytyy myös erinäisiä kimppakyytisivustoja, ja facebookissa on omat ryhmänsä mikäli haluaa jakaa automatkan kuluja. Kyytejä välille Rovaniemi-Helsinki-Rovaniemi on tarjolla säännöllisesti.


Teleportti?


Matkan voi tehdä siis monella tapaa, mutta välillä kaipaan edelleen eniten teleporttia. Kun huomaa samana päivänä, että Helsingissä on hullun hyvä keikka tiedossa. Kun kaipaa ystävän seuraa, eikä puhelu riitä. Kun haluaisi syödä Kipsarissa. Kun löytää Helkasta otsikonsa puolesta osuvanoloisen teoksen gradulähteeksi. Kun haluaisi lähteä mökille pikkuveljen kanssa. Kun vanhan, kauniin kivitalon seinät lämpenevät liian hitaasti, ja yöksi kaipaisi oman kullan vierelleen lämmittämään.

Kommentit

Suositut tekstit