Matkaan lähden

Olen Rovaniemellä käynyt yllättävän monella hyvällä keikalla ja aika monelle keikalle jolle olisin halunnut mennä on jäänyt menemättä. Olen asunut Rovaniemellä reilun vuoden, ja olen käynyt katsomassa muun muassa Ruudolfia ja Karri-koiraa, Talonpoika Lallia, Stam1naa, Eläkeläisiä, Eevil Stöötä, Koksu Koota, Dj Kridlokkia, Tuuttimörköä ja viime viikolla Satellite Storiesta. Lisäksi olin kavereiden kanssa elokuussa Simerockissa jossa oli tietenkin hirveästi kaikkia artisteja ja esimerkiksi PMMP:n viimeinen festarikeikka.

Harmittelin tässä vähän aikaan sitten, etten käynyt koskaan katsomassa oululaista Satellite Stories -bändiä kun vielä Oulussa asuin, vaikka se siellä keikkailikin ahkerasti. Onnekseni bongasin yliopiston ilmoitustaululta mainoksen Satellite Storiesin tulevasta keikasta Cafe Tivolissa täällä Rovaniemellä, jota päätimme mennä poikakaverin kanssa katsomaan. Poikakaverin kanssa emme olleet nähneet bändin jäseniä aiemmin, joten arvailimme mainosjulisteesta, kuka on laulaja ja otimme pienen vedon, kumpi arvaa oikein. Vaadin vielä jotakin seuraamusta sille, että kumpikin arvaa väärin, johon poikakaverini ehdotti, että sitten mennään ottamaan kuvia oikean laulajan kanssa. Niinhän siinä tietenkin kävi, että molemmat arvasit väärin ja kerkesimme unohtamaan kuvien ottamisenkin kun keikka oli niin käsittämättömän hyvä. Laulaja sattui kuitenkin seisomaan edessämme jonossa paikallisessa ravintolassa Harunossa, ja hän suostui vielä mielellään kuvaan kanssani.

Meikäpoika ja Mankisen Esa.
Tämän hetken kiintoisin opiskelujuttu on ollut Todistajan tuki -kurssin aloittaminen. Kurssiin kuuluu osallistuminen luennoille, joita piti Rikosuhripäivystyksen työntekijä ja hovioikeuden tuomari, ja päivystäminen itse varaamilla viikoilla Rovaniemen käräjä- ja hovioikeudessa päivinä, jolloin oikeudenkäyntiin on tulossa todistajia. Lisäksi pitää kirjoittaa raportti. Luennot olivat mielestäni todella mielenkiintoiset, sillä opin paljon todistajan asemasta rikosoikeudenkäynnissä ja lisäksi myös oikeudenkäynneistä ja tuomarin työstä yleensäkin ja vielä hieman käytännöllisemmästä näkökulmasta kuin prosessioikeutta opiskellessani. Päivystyksiin en ole vielä ehtinyt, mutta niissä on tarkoitus toimia todistajan tukihenkilönä ja tarjota todistamaan tuleville henkilöille sellaista apua ja tukea kuin he kaipaavat. Se voi olla esimerkiksi kahvin tarjoamista, neuvojen antamista kulukorvauslomakkeen täyttämisessä, kertomista rikosoikeudenkäynnistä ja todistajan asemasta siinä tai sitä, että mennään pelkäävän todistajan mukana istuntosaliin kädestä pitäen. Todistajan tukihenkilöt voivat todistajan niin halutessa tulla mukaan kaikkiin oikeudenkäynteihin, eli myös oikeudenkäynteihin, jotka käsitellään suljetuin ovin. Toisaalta odotan päivystyksiä jo innolla, toisaalta vähän jännittää se, miten pystyn tällä elämänkokemuksella kohtaamaan todistajan, joka on menossa todistamaan vaikkapa henkirikosasiassa?

Tätä tekstiä olen kirjoittanut sekä Rovaniemellä että Helsingissä. Olen lähdössä ELSA Rovaniemen (European Law Students' Association) järjestämälle matkalle Haagiin ja Amsterdamiin. Tällä hetkellä olemme Helsinki-Vantaan lentokentällä odottelemassa mitä tulee tapahtumaan, koska meidän lentomme on peruttu. Seuraavassa postauksessa kerron kuinka kävi!

Tulin Helsinkiin yöjunalla ja köyhänä (vai pihinä?) opiskelijana päätin pärjätä istumapaikalla. Matka oli kyllä siedettävä, mutta varsin epämukava. En tiedä suosittelenko kenellekkään.

Hieman väsyneenä halusin testata niskatyynyä myös päähineenä.Kommentit

Suositut tekstit