Yliopistotason köksä ja taloustieto
Opiskelijana talouden hoitaminen on yhtä aikaa sekä erittäin monimutkaista että simppeliä työtä. Todetaan aluksi, että talouden hoitamiseen sisällytän asumuksen kunnossapidon ja sitten itse mammonan käytön. Yritän nyt jotenkin avata omaa ajatuksenjuoksuani arjen askareista ja kuluttamisesta.
Siivoaminen on askareena yksinkertainen toimitus. Kerää vaatteet lattialta ja laita pyykkiin, tiskaa syömävempeleet, imuroi ja luutua, pyyhi ehkä vähän pölyjä sieltä täältä (lue: työpöytä, se ei-virtuaalinen, ja tietokone). Mutta mitä sitten, kun pitäisi aloittaa mainittu homma? Ei. Katson sen yhen jutun sieltä yhdeltä sivulta ja juon kahvit. Oho, kello on kymmenen ja hiljaisuus talossa, ei parane ruveta meuhkaamaan, sanon itselleni viekkaasti hymyillen. Ovelasti huijaan itseäni ja siirrän työt taianomaiseen huomiseen, joka ei koskaan sitten kuitenkaan tule. Koulutehtävät ovat jo oma lukunsa, joten saatan kirjoittaa niistä myöhemmin.
Rahankäyttö on myös paperilla helppo juttu. Paperilla. Teorian mukaan, jotta kaikki menisi sutjakasti, menot eivät ylitä tuloja. Ja kyllä alkuun kaikki menee niinkuin pitääkin, rahojen kuluessa lähinnä vuokraan, puhelinlaskuun, ruokaan ja yliopiston lonareihin. Sitten tulee mutkia matkaan. Facebookin uutisvirtaan ilmestyy kutsu opiskelijariento A:han. Seuraavaksi kaveri soittaa, että on ensi viikolla tulossa käymään ja ajatteli, että istuttaisiin iltaa, nautittaisiin muutava vaahtopää ja muisteltaisiin menneitä. Sitten kuvioihin ilmestyy joku valtakunnallinen jamboree ja yhtälö on valmis.
Silloin tällöin kuin taikaiskuista, saa motivaatiota siivota kämppää ja säästää rahaa. Lähinnä, kun pölyä on sen verran, että aamulla on nokka tukossa, silmiä kirvelee, keittiöstä kantautuu pistävä mätien tiskien haju ja biojäteastia kasvaa hometta. Tämän lisäksi priorisoi vähän niiden pimpaloiden kanssa ja ostaa halvemman merkin ruokia. Ainoa josta en mielelläni tingi on hyvä kahvi, mutta on viime aikoina First Price:kin tullut tutuksi.
Heta käsitteli aikaisemmin talouspuolta melko kaikenkattavasti joten ei kaiketi ole tarpeeksi neuvoa enempää, mutta jos joku keksii muita kultaisia sääntöjä niin kannattaa jakaa vaikka kommenttien muodossa, hyvä kannattaa laittaa kiertämään.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.