Opiskelijan näkökulmaa YTHS:stä

Hienoa että opiskelijoiden terveydestä pidetään huolta halvalla, ainakin periaatteen tasolla. Tosiasiallisesti olen kuitenkin huomannut, että toiminta ei olekaan ehkä niin sujuvaa.

Ensinäkin hammastarkastukseen saa jonottaa paikkakunnasta riippuen 4-6 kuukautta. Tampereella ja Helsingissä tilanne on kuulemma kaikista pahin. Toiseksi kun vihdoin satut monen kuukauden jonottamisen jälkeen saamaan tarkastukseen ajan, niin se aika se ei tietenkään ole heti vaan vasta kuukauden päästä. Kolmanneksi kun tulee yllättäen tilanne että täytyy muuttaa paikkakuntaa, niin se ei sitten käykään että saat siirtää sinulle jo annetun ajan toiselle paikkakunnalle, vaan joudut tuolla toisella paikkakunnalla taas jonon hännille. Sitten kun joskus vuoden jonottamisen jälkeen satut pääsemään hammastarkastukseen ja reiät sun muut hammaskivet on todettu niin alat uudestaan odottelemaan aikoja. Vaikka jo tarkastuksessa on selvinnyt, että tarvitset neljä aikaa, kolme paikkaukseen ja yhden suuhygienistille niin saat yhden ajan kerrallaan. Aika tulee kolmen kuukauden päähän. Sitten kun kolmen kuukauden päästä olet käynyt niin voit sitten vasta varata uuden ajan ja niin edes päin. No kun olet sitten joskus vuoden päästä saanut hampaasi kuntoon, niin kannattaa varata aika uuteen tarkastukseen jos suosituksena ovat tarkastukset kahden vuoden väliin. Mitä järkeä?! Neljän välivuoden aikana huomasin sen, että kunnallisessakin homma toimi paljon paremmin. Puhumattakaan armeijasta, meillä ainakin toimi ja ajat sai tosi nopeasti.

Eikä siellä yleisenkään terveydenhoidon puolella tilanne mikään hyvä ole. Jos asia ei ole mikään akuutti niin aika saattaa tulla sitten seuraavan kuun puolelle. Akuutissa tilanteessa saat laittaa kellon soimaan ennen kahdeksaa että olet varmasti tasan kello kahdeksan soittamassa kun akuuttiaikoja aletaan jakaa. Sitten jos esimerkiksi kello 14 tulee tarve päästä äkillisesti lääkäriin, niin YTHS:llä ei ole päivystysvelvollisuutta ja saat sitten mennä kunnalliseen päivystykseen. Kaikkihan tietää kunnallisen terveyskeskuspäivystyksen tason, todennäköisesti saat yhden Buranan ja kolmenkympin laskun kouraan. Tässä vaiheessa taas tulee ikävä armeijan tapaa pitää huolta varusmiehistä. Siellähän sai siis lääkkeet ja kaiken hoidon ilmaiseksi. Muistan myös jopa kerran kun lääkäriä ei ollut talossa sillä hetkellä, niin meidät vietiin sitten yksityiseen lääkärikeskukseen.

Kuitenkin asioidessani YTHS:lla olen pitänyt siitä, että henkilökunta on ollut mukavaa ja hinta halpa. Se on myös suht viihtyisää, että paikka ei ole täynnä mitään deekuja toisin kuin esimerkiksi päivystyksessä.

Kommentit

Suositut tekstit