Saat mitä tilaat.

Vaalimainoksia nettiteeveessä, vaalimainoksia ilmaisjakelulehdissä, vaalimainoksia joka tienmutkassa. Ilmapalloja, soppatykkejä, pinssejä, lehtisiä, pahvikahvimukeja. Oisko ehkä vaaliviikko?Oon näissä vaaleissa ollut ennakkoäänestyksissä töissä kotiäänestyksen vaalivirkailijana. Käytännössä oon työparini kanssa ajellut ympäri maakuntaa ja käynyt keräämässä äänet sellaisilta äänioikeutetuilta jotka ei syystä tai toisesta pysty itse lähtemään äänestyspaikalle. Kotiäänestyksen tilanneet asiakkaat ovat pääasiassa olleet yhden ja parhaimmillaan kaksikin maailmansotaa nähneitä teräsmummoja ja –vaareja. Se, että äänestämään on päästävä, vaikka kynä ei enää pysy kädessä tai jalat kanna, kertoo jotain siitä kuinka tärkeäksi äänioikeus koetaan.Tuntuu, että tämän kevään vaalien alla on ollut lehdissä ja blogeissa paljon juttuja niistä tyypeistä, jotka aikovat jättää äänioikeutensa käyttämättä. Musta tää on todella omituinen ilmiö. En voi käsittää, että löytyy ihmisiä joita ei kiinnosta yhteiskunnan meno sen vertaa, että viitsisi ottaa selvää ehdokkaista ja kävisi rustaamassa numeron äänestyslipukkeeseen kauppareissulla.Omituinen peruste äänestämättä jättämiselle on myös se, että "asiat on ihan hyvin nykyiselläänkin."

Ne eduskuntaan valitut tyypit päättää seuraavat neljä vuotta siitä, mitä tässä maassa tapahtuu. On äänestäjistä kiinni, ketkä siellä painaa jaa- tai ei-nappia. Vaikka asiat oiski just nyt ihan hyvin, niin hyvin todennäköistä on että jotain päätöksiä tääkin eduskunta saa seuraavan neljän vuoden aikana tehtyä. Mun ymmärtääkseni äänestämättä jättämisen sijaan kannattaa siksi ennemmin äänestää ehdokkaita, jotka pyrkii tekemään edes sen suuntaisia päätöksiä kuin itse toivot. Täydellistä ehdokasta tai puoluetta tuskin on olemassa, mutta todennäköisesti tiedät myös jonkun tai useammankin puolueen joiden kanssa oot eri mieltä. Jokainen ääni kelle tahansa muulle ehdokkaalle on pois sun inhokkipuolueiden äänisaaliista.Myös se, että ei oo mielestään riittävän perillä yhteiskunnallisista asioista on musta omituinen syy jättää äänestämättä. Äänestäjiä on se muutama miljoona ja tuskinpa niistä kaikki on poliittisesti huikean valveutuneita. Ymmärrän myös että petetyt vaalilupaukset ja Arkadianmäen nykymeno turhauttavat, mutta äänestämättä jättäminen on hyödyttömin protestiliike jonka keksin. Ehdokkaisiin tutustuminen ja parhaimman/vähiten huonon löytäminen vie toki oman aikansa, mutta onhan se loppujen lopuksi tehty kohtuullisen helpoksi, on vaalikonetta, tenttiä ja galleriaa.

Jos et käynyt jo ennakkoon niin henkkarit kouraan ja oman vaalipiirin uurnalle sunnuntaina! Tässä blogikirjoituksessa oli hyviä vinkkejä jos ehdokkaan valinta vielä askarruttaa!

Kommentit

Suositut tekstit