Ark(t)ista inspiraatiota?Moi taas kaikille!

Tämä on minun osaltani vuoden viimeinen blogikirjoitus, huomenna on syksy pulkassa ja opinnot siirtyvät kolmen viikon tauolle. Minulle tämä ei tällä kertaa kuitenkaan tarkoita lomailua, sillä olen sesonkitöissä paikallisessa yrityksessä ja vapaapäivinä täytyy edelleen vierailla yliopistolla tekemässä hommia tammikuun deadlineja varten.
Tässä vaiheessa vuotta varmaan kaikilla takki tuntuu aika tyhjältä ja siksi minullakin oli ehkä hiukan haasteita keksiä aihetta tälle kirjoitukselle. Kävin juuri puheviestinnän kurssin, jossa lopputehtävänä oli pitää noin viiden minuutin vaikuttava puhe vapaavalintaisesta aiheesta. Aihe, jonka valitsin on ollut itselläni mielessä tänä syksynä paljonkin ja ajattelin nyt pohtia sitä vielä hetken lisää.

Tämä koskettaa kaikkia Lapin yliopiston opiskelijoita, mutta ehkä erityisesti taiteiden tiedekunnassa opiskelevia. Kahvihuonekeskusteluja kuunnelleena en taida olla ainoa jonka mielessä on käynyt ajatus, korostetaanko täällä pohjoisessa jopa liikaa arktisuutta opintojen aikana?
Ainakin meillä sisustus- ja tekstiilimuotoilussa näin toisen vuoden puoliväliin ehtineenä en muista vielä yhtäkään kurssia joissa arktisuus ei tavalla tai toisella ole ollut lähtökohtana.
No, parilla tilasuunnittelun kurssilla ei näin ole ollut, mutta muutoin inspiraatio on pyydetty hakemaan nimenomaan arktisuudesta. Ymmärrän että olemme arktisella alueella sijaitseva yliopisto, jolle tietty kotikenttäylpeys on tärkeää ja pohjoisen muotoiluosaamisen vieminen maailmalle on yksi yliopistomme tehtävistä. Toki myös kaupallisuus ja kaupallinen suunnittelu on tärkeä huomioitava seikka jo opintojen aikana, johon arktisuus ja suomalainen design vahvasti liittyy.
Olen kuitenkin ihmetellyt, onko kuitenkaan tarpeellista käyttää arktisuutta jatkuvana kurssitöiden teemana? Eteläisemmän Suomen yliopistoissa voisin kuvitella korostettavan enemmänkin pohjoismaisuutta, vaikka joillekin ulkopuolisille Suomi varmasti näyttäytyy arktisena maana Helsinkiä myöten. Onhan Suomesta lähtöisin oleva design tavallaan arktista ja pohjoismaista tuli se mistä osasta maatamme hyvänsä, mutta tarvitseeko aiheiden olla samasta muotista veistettyjä?

Meillä voisi edelleen olla tietyillä kursseilla rajattuna teemana arktisuus ja siitä inspiroituminen, jotta saamme niin sanotusti perustuntumaa aiheeseen ja yliopisto saisi arktisuuteen liittyvää opiskelijamateriaalia, mutta osa kursseista voitaisi vapauttaa henkilökohtaisen inspiraation etsimiselle. Itse koen, että vaikka pohjoinen luonto tarjoaakin paljon inspiraatiota niin monesti tuottaa päänvaivaa, kun innostavampi idea tulisikin jostain muualta, mutta sitä ei voi käyttää koska siinä ei näy arktinen tematiikka. Valinnanvapaus lisäisi kurssitöiden monimuotoisuutta ja vahvistaisi opiskelijoiden muotoutuvaa suunnittelijaidentiteettiä, kun aiheita voisi ammentaa enemmän omista kiinnostuksenkohteista käsin. Tämä tukisi mielestäni myös enemmän oman ilmaisun ja ratkaisujen löytymistä sekä taiteellisessa että kaupallisessa mielessä.

Voi toki olla, että muilla opintolinjoilla arktisuutta ei painoteta näin paljon tai että kaikki eivät koe yleistä teemaa itseään rajoittavana tekijänä. Joku kyynikko voisi tähän myös tokaista, että itse olet opiskelupaikkasi valinnut painotuksista tietoisena ja kyllä, näin olen tehnytkin ja olen valintaani myös tyytyväinen ;) Kaikki luovan alan opiskelijat voivat kuitenkin varmasti samaistua siihen, että inspiraatiota voi usein olla vaikea pakottaa löytymään määrätystä kohteesta, varsinkin toistuvasti. Tasapaino yliopiston teemojen ja opiskelijoiden oman ilmaisun välillä olisi tässä tapauksessa varmasti hyvä kompromissi.

Näihin tiukkoihin pohdintoihin päätän tämän blogisyksyn, rauhallista joulun aikaa kaikille ja nähdään taas ensi vuonna!

Kommentit

Suositut tekstit