Palkaton harjoittelu eriarvoistaa opiskelijoita

Otimme viikonloppuna kantaa Suomen yhteiskunta-alan ylioppilaat SYY ry:n liittokokouksessa palkattomiin harjoitteluihin, jotka nousivat julkiseen keskusteluun Lakimiesliiton viikon takaisen ulostulon ansiosta. Tästä asiasta ei mielestäni voida puhua liikaa, sillä ongelma on laaja myös Lapin yliopiston opiskelijoiden keskuudessa, eikä rajoitu ainoastaan oikeustieteilijöihin.

Lapin ylioppilaslehti 03/2016

Harjoittelu on keskeinen osa opiskelijan taivalta kohti työmarkkinoita. Harjoittelu antaa korkeakouluopiskelijalle tärkeää oman alan osaamista, kosketuspinnan työelämään ja kasvattaa opiskelijaa tulevaisuuden huippuosaajaksi. Työnantajalle harjoittelija taas antaa merkittävän työpanoksen, tuoreimman osaamisen ja parhaimmassa tapauksessa uuden tulevaisuuden työntekijän. Korkeakouluharjoittelu tuo turvaa opiskelijan tulevaisuudelle, kun ansioluettelosta löytyy relevanttia oman alan kokemusta.

Harjoittelu ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys tai edes mahdollinen kaikille opiskelijoille, sillä valitettavan usein opiskelijoita otetaan korkeakouluharjoitteluun palkatta. Useimmille opiskelijoille monen kuukauden palkaton harjoittelu kääntyy taloudellisesti tappiolliseksi. Palkaton harjoittelu eriarvoistaa eri sosioekonomisista taustoista tulevia opiskelijoita. Kaikilla opiskelijoilla ei ole varaa ottaa vastaan palkatonta harjoittelua, jolloin osa opiskelijoista jää ilman tärkeää työkokemusta ja osa ovista saattaa jäädä aukeamatta puuttuvan harjoittelukokemuksen vuoksi.

Yliopistoilla, myös Lapin yliopistolla, on keino tasoittaa opiskelijan tietä työelämään. Harjoitteluapurahat/voucherit mahdollistavat korkeakouluharjoittelun jokaiselle opiskelijalle, riippumatta hänen taloudellisesta tilanteestaan. Lapin yliopistossa niitä ei kuitenkaan riitä kaikille ja tällöin voucherin saavat eniten opintopisteitä omaavat opiskelijat. Esimerkiksi yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa opiskelijoita jää useina vuosina ilman voucheria ja tämän vuoksi osalle harjoittelu jää vain unelmaksi. Ei ole myöskään tarkoituksenmukaista, että opiskelijat taistelevat vouchereista turhia opintopisteitä keräten, pahimmassa tapauksessa jopa venyttävät opintojaan saadakseen mahdollisuuden (palkalliseen) harjoitteluun.

Jo nopealla harjoittelupaikkailmoitusten selaamisella voidaan todeta, että suureen osaan harjoitteluista vaaditaan yliopiston harjoittelutuki. Ilman harjoittelutukea ensimmäisen harjoittelupaikan saaminen voi olla todella työlästä, joillekin mahdotonta. Kilpailu työpaikoista on kovaa ja opintojen aikana suoritettu harjoittelu antaa jokaiselle Lapin yliopistosta valmistuvalle opiskelijalle paremmat mahdollisuudet työllistyä. Myös yliopistot elävät tällä hetkellä kovassa maailmassa, mutta pieni lisäpanostus opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksien parantamiseen ei liene mahdoton.

Riittävät harjoitteluapurahat takaavat jokaiselle opiskelijalle tasavertaisen mahdollisuuden palkalliseen korkeakouluharjoitteluun, eikä yhdenkään korkeakouluopiskelijan tarvitse antaa osaamistaan ilmaiseksi tärkeän työkokemuksen takaamiseksi.

-Mirka
Täysin aiheeseen liittymätön, piristävä kuva pakkasaamusta vesisateen ja loskan keskelle

Kommentit

Suositut tekstit