Aikuinenkin on terve, kun se leikkii


Kirjoittelin alkusyksystä Lapin ylioppilaslehteen kauko-ohjattavia lennokkeja koskevan jutun. Juristinalku kun olen, en malttanut olla sotkematta siihen juridiikkaa. Nyt myöhemmin kätteni jälkiä ihastellessa en voi kuin todeta, etten oikeastaan sääntelyn lisäksi muusta jutussa kerrokaan. Onnistuin hukkaamaan kattavasti sen hauskuuden ja uuden luovuuden tason, jotka tämä viime keväänä omaksumani harrastus on ehtinyt minulle tarjota. Jos joku olisi kahdeksan vuotta sitten minun aloitellessa valokuvausharrastustani todennut, että kohta voit vaivatta kuvailla lintuperspektiivistä, en olisi uskonut. Nyt erilaiset kauko-ohjattavat lentohärvelit alkavat hiljalleen olla arkipäivää. Kenties lähivuosina niitä pörrää siellä täällä postipaketteja kuskaten ja vaikkapa liikennettä valvoen. Teknologian aallonharja taittuu nopeasti, ja teknologiat arkipäiväistyvät, jos niistä siihen on.


Omalla kohdalla kauko-ohjattavat lennokit tulivat tukemaan rakasta harrastustani valokuvausta. Teen toki silloin tällöin myös valokuvaukseen liittyviä työhommia, ja olenpa joskus elättänyt itseni kokonaan kuvaamalla, mutta nykyään pyrin pääasiassa rentoutumaan valokuvausharrastuksen parissa opintojen vastapainona. Maailmaa etsimen tai näytön läpi tuijottaessa arkiset murheet eivät paina eikä pakkanen pure paljaita näppejä. Kotona taas saattaa vierähtää useampi tunti valokuvia käsitellessä. Se, että voi keskittyä johonkin unohtaen ympäröivän maailman on ainakin allekirjoittaneelle tärkeää. Se nollaa, vapauttaa stressiä ja tuo valoa kaamoksen keskelle. Alkanut talvi on tarjonnut valokuvausharrastukselle loistavat puitteet. Milloin taivaalla ovat leiskuneet revontulet, milloin taas kaunis ruska on värjännyt puut ja pensaat. Talven tullessa kirpeät pakkaspäivät ovat tarjonneet haloja sekä upeita auringonnousuja ja laskuja.


Uskon, että jokainen tarvitsee harrastuksen, jonka parissa viihtyy ja voi toteuttaa itseään. Sen ei tarvitse olla luovaa kuten valokuvaus tai musiikki, vaan se voi olla vaikkapa urheilua tai lukemista. Ei ole yhtä oikeaa harrastusta. Harrastusten kautta voi kehittyä, ja pian saattaa huomata olevansa jonkin alan asiantuntija tai ammattilainen. Tässäkään ei välttämättä ole mitään väärää, niin kauan kuin se itsestä tuntuu hyvältä. Harrastusten kautta voi löytää aivan uudenlaista sisältöä elämäänsä ja tutustua saman henkisiin ihmisiin. 


Nyt kaamoksen keskellä on tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista ja antaa itselleen aikaa. Se oma aika voi olla vaikkapa rakkaan harrastuksen parissa. Jos harrastusta ei ole vielä ennättänyt hankkia, tarjoaa Rovaniemi mahtavat puitteet harrastaa. Vaihtoehtoja löytyy niin liikunnan kuin taiteenkin parista. Esimerkiksi yliopistolla kokoontuva Kamerakerho tarjoaa loistavan mahdollisuuden kuvausharrastukselle. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan, minkä parissa viihtyisi parhaiten.

- MatiasKommentit

Suositut tekstit