Kuusi hyvää syytä opiskella taidetta

1. Taide on erinomainen väylä itseilmaisuun.
2. Taide on yksi tie ihmiskunnan historian -ja siten myös ihmisyyden- tutkimiseen ja tuntemiseen.
3. Taiteella voi ottaa kantaa! Se voi olla hyvinkin poliittista ja voi toimia monenlaisten muutosten katalyyttinä. 
4. Taide tekee maailmasta kauniimman!
5. Taide on ihmiskunnan yhteinen kieli ja se voi yhdistää ihmisiä sukupuolesta, iästä, taustasta jne. riippumatta. 
6. Koska tahdot opiskella taidetta! Koska sinusta tuntuu siltä, ettei muita vaihtoehtoja oikeastaan edes ole.

Taideaineiden opiskelu ei ole välttämättä suora tie mihinkään tiettyyn, yhteen ammattiin. Se on polveileva ja kuoppainen, sekä välillä hyvinkin ahdistava polku! Mutta samaan aikaan se on tie täynnä sivuhaaroja, mahdollisuuksia ja uusia,  jatkuvasti muuttuvia haasteita.

Työllistyminen taidealalla tarkoittaa yleensä hyvin silppuisia pätkätöitä, osa-aikaisia pestejä, useita työnantajia, apurahakierrettä ja itse itsensä työllistämistä. Taideaineiden opinnot voivat joskus olla myös väylä vakituiseen työpaikkaan, jossa joku muu sanelee ehdot ja luovuuttasi käytetään polttoaineena toisten kerätessä siitä suuremmat hyödyt. Taideaineet valinneena sinun täytyy myös olla valmis tekemään todella paljon ilmaista työtä; mahdollisesti ympärivuorokautisia päiviä pelkällä ruokapalkalla.

Ja glamouria? Sitä työstä on ehkä yksi prosentti! 
Ilon ja surun kyyneliä se sisältää ämpäreittäin!

Ennen kaikkea taide on kovaa työtä, jatkuvaa luovaa antamista, silmät ja sielu avoinna kulkemista, haavoittuvuutta, kovuutta, kilpailua ja kentien satoja "kiitos, mutta ei kiitos" - kirjeitä ja sähköposteja. 

Taideaineiden opiskelu on valinta olla pelkäämättä epävarmuutta. Se on uskoa omaan lahjakkuuteen ja varmuutta siitä, että on valmis tekemään ihan kamalasti töitä.

Taide ei koskaan petä; se herättää aina ajatuksia! Se saattaa olla niin huonoa, niin hyvää, niin erilaista, niin samanlaista, niin suurta, niin pientä! Niin sinun ajatuksiasi tukevaa tai niitä kovaäänisesti pilkkaavaa. Niin turhaa, niin tarpeellista, niin kokeellista, niin vanhanaikaista, niin kaunista, niin rumaa!

Maailma ympärillämme on täynnä taidetta: tuoli, jolla istut ja veitsi, jolla leikkaat, ovat jonkun muotoilemia. Talo, jossa asut, on jonkun suunnittelema. Vaatteet, jotka puet päällesi, ovat lähtöisin jonkun piirustuslehtiön sivuilta. Ohjelma, jota katsot televisiosta, on jonkun kuvaama. Lehti, jota selaat, on jonkun taittama. 

Ennen kaikkea taide on vapautta! 

Ja kuten tiedämme, kaiken vapauden sivutuotteena tulee vastuu. 

Jos tuosta vastuusta huolimatta tahdot valita vapauden, valmistaudu naurettavan ihanaan, järkyttävän kamalaan, käsittämättömän antoisaan, ikuisesti vaihtelevaan, äärimmäisen tuskastuttavaan, hirveän epävarmaan elämänmakuiseen tulevaisuuteesi. 

Taiteiden tiedekunnan kattoikkunoista näkyy aina pieni pala taivasta. 

Nähdään siis käytävillä tulevat rikoskumppanit!- Janica

Kommentit

Suositut tekstit