#lihatonlokakuu #NOT #meatlessoctober #NOT
#lihatonlokakuu #NOT
Oletteko kuulleet Docventures-kaksikon lihattomasta
lokakuusta? Kyseessä on kampanja, jossa tarkoituksena on olla koko lokakuu
syömättä lihaa ja muuttaa elintapojamme ympäristöystävällisemmiksi ja
terveellisemmiksi.
Ajatushan on varsin jalo. Maailmanlaajuisesti lihantuotannossa on paljon epäkohtia ja lihankulutus
Suomessakin on kohtuutonta. Lokakuu kyllä rimmaa lihattoman kanssa hyvin, mutta
on kuitenkin ehkä juuri kaikista huonoin valinta lihattomalle jaksolle ainakin
kahdesta syystä.
Olen kasvanut maalla. Meillä on usein kasvatettu erilaisia
kotieläimiä. Keväällä on otettu nurmikkoa syömään ja seuraksi esimerkiksi
lampaita, jotka sitten syksyllä ilmojen viiletessä on itse lahdattu ja laitettu
lihoiksi. Tai kasvatettu sikoja isoissa aitauksissa rakkaudella ihan ympäri
vuoden. Pienestä pitäen olen hoitanut, ruokkinut ja silitellyt kaikenlaisia
söpöläisiä, jotka isäni kanssa yhdessä myöhemmin lopetimme ja käsittelimme
lihan niin, että äiti voisi tehdä meille niistä ruokaa.
Syksy on paras teurastusaika monestakin syystä. Ulkona
laitumella kesällä viihtyvät eläimet pitää joko saada suojaan tai lautaselle.
Lisäksi lihankäsittely ja riiputtaminen on vaivattomampaa viileissä oloissa
ilman kärpäsiä. Liha on tietysti tuoreena parasta ja ekologisintakin.
Toinen syy, miksi lokakuu on surkea aika lihattomalle, on
se, että metsästyskausi on parhaimmillaan ja saatavilla on parasta vapaana
metsässä onnellisena kasvanutta lihaa. Olen aina ihmetellyt metsästyksen
vastustajien tekopyhyyttä, kun omalta lautaselta saattaa löytyä ties minkälaista lihamössöä, jonka
alkuperästä, elinolosuhteista, lopetuksesta ja käsittelystä ei välttämättä ole juuri
mitään tietoa. Niin kauan kun syö lihaa, ei metsästyksen eettisyyden pohdiskelu
ole mielestäni oikeutettua. Lisäksi se on mahtava harrastus!
Kun kotona syön lihaa, tiedän, miten se on kasvanut,
lopetettu ja käsitelty. Lihassa ei ole lisättyjä hormoneja, antibiootteja ja ravintona on
käytetty suurimmaksi osaksi omia ja lähiravintolan ruoantähteitä sekä oman
pellon viljaa tai mitä riistaeläimet sitten ovatkaan syöneet. Sanoisin, että
kyseessä on parasta luomulihaa, mitä on olemassa. Luin kylläkin jostakin, ettei
riistaa saa kutsua luomuksi, koska ei voi tietää, mitä riistaeläimet ovat
syöneet, ja mieleeni tuli heti drive in -kaistalla hampurilaisaterioita
tilaava hirvi.
Olen onnekas. Kaikilla ei ole
mahdollisuutta kasvattaa tai metsästää omia lihojaan, mutta ainakin usealla meistä on mahdollisuus jokapäiväisillä ostospäätöksillämme vaikuttaa.
Lihankulutuksen epäkohtien esille tuominen on hieno asia ja siinä mielessä
lihaton lokakuu on hyvä juttu. Niin hyvä juttu, että oikein harmittaa tämä
huono ajankohta. Esimerkiksi lihaton huhtikuu olisi sopivampi, silloin on
metsästyskausi suurelta osin saatu päätökseen, kotieläimiä voi alkaa ottamaan
laitumille ja on usein todella hyvät kalakelit.
Itse en siis aio tänäkään vuonna osallistua lihattomaan
lokakuuhun, mutta lupaan aina arvostaa ja suosia lihaa, jonka olen itse
kasvattanut tai metsästänyt!
P.S. Mielestäni meidän yliopistolla on todella hyvät kasvisruokavaihtoehdot
päivittäin!
Viime viikon saalis! Last week's catch! |
#meatlessoctober
#NOT
Have you
heard about the Meatless October campaign by the Docventures crew? The point is
not to eat meat in October and change our ways of life more ecological and
healthy.
The idea is
of course very good. Globally there are many things wrong in the production of
meat. But October is probably just the worst time to not eat meat for at least
two reasons.
I grew up
in the countryside and we often had many domestic animals like sheep or pigs.
We could take sheep in the spring and butcher them before winter. Pigs we had
all around the year running in big yard. Since my childhood I have been
feeding, petting and taking care of different cute animals with love. With my
father we then butchered them and cut the meat so that mother could cook it.
Fall is the
best time for slaughter for many reasons. The animals that live outside need to
get shelter or to be butchered before cold winter. The weather conditions make
the meat handling easier as it’s cooler and there are no more flies. Of course
the meat is best and the most ecological as well when fresh.
The second
reason why October is a bad time to go meatless is hunting. The season is at
its best in October. Game is definitely the best, happily and free lived meat there
is! I have always wondered how the people that criticize hunting justify the
meat on their plates. Often it is hard to know the origin, living and butchering
conditions of the animals you eat. As long as you eat meat, you can’t really
question the ethicalness of hunting. And it’s a great hobby!
When I eat
meat at home, I know exactly how it was raised and butchered. There are no
added hormones or antibiotics and they have eaten mainly the leftovers of our
food or the grain from our field or whatever the game eat. Quite organic isn’t
it! I read somewhere that the game cannot be called organic food as no one can
regulate what they eat. Imagine an elk ordering hamburger meals in the drive in
lane.
I'm lucky. Not everyone has the possibilities to raise or hunt the meat they eat.
Nevertheless most of us have the possibility to make a difference with the choices we make when buying our food every day. Bringing up the conversation on meat
production is a good thing and the Meatless October in that perspective is a
great idea. So great that it almost bothers me that the timing is so wrong. For
example a Meatless April would be better as the hunting is mostly over, the
domestic animals can be taken outside and usually it is a great time to fish.
I’m not
going to participate in the Meatless October but I promise always to appreciate
and favor the meat that I have self raised or hunted!
P.S. I
think that the daily vegetarian food at the University has been very good!
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.