Opiskelu + työ = ?


Siitä puhuvat kaikki. Opiskelijat vertailevat keskenään työtuntimääriään, vanhemmat huolehtivat lastensa jaksamisesta ja koulu muistuttaa, että opiskelijoiden tulisi valmistua ajallaan: Opiskeleminen on teidän työtä!

Niin mistä puhutaan? Opiskelun ja sen rahoittamisen, työnteon, yhdistämisestä. Minä kuulun niihin opiskelijoihin, jotka tekevät töitä koulun ohella. Olen toiminut näin lukion ensimmäiseltä luokalta lähtien, eli työelämän ja koulun rinnakkaiselo on jatkunut jo kohta kahdeksan vuotta. Välillä on väsyttänyt ja välillä olen tehnyt kolmea eri työtä koulun ohella. 

Suomen opintotukijärjestelmä on mielestäni pääosin hyvä. Ihan oikeasti. Jos asut edullisessa soluasunnossa ja opiskelet 24/7 etkä harrasta mitään, mikä vaatii rahallista panostusta, pärjäät perusopintotuella: jopa ilman lainan nostamista. Mutta entä jos haluat käydä kotona 400 kilometrin päässä parin kuukauden välein, harrastat monipuolisesti rahaa vaativia urheilulajeja tai olet muodin suurkuluttaja? Aino vaihtoehto on käydä töissä.

Jos ainut vaihtoehto tietynlaisen elämäntavan ylläpitämiselle on työnteko, kuinka sen voi toteuttaa niin, että opiskelu ei siitä kärsi? Itse palasin opiskelijaksi oltuani pari vuotta työelämässä. Niinhän sitä sanotaan: suuret tulot, suuret menot. Kulutustottumukseni jäi päälle ja työnteko osoittautui välttämättömäksi. Päätin kuitenkin ensimmäisestä työvuorosta lähtien, että opiskelu on se ykkösjuttu ja työt tulevat ja menevät sen ehdoilla. 

Parin työvuoron jälkeen jaksaa taas lukea..ainakin teoriassa.

Itse teen keikkatöitä. Tämä työmuoto on mielestäni paras mahdollinen, koska voin sovittaa työt opintojen rytmiin. Jos tiedän, että viikko on opintojen osalta täynnä, kieltäydyn minulle tarjotuista töistä ja vastapainona kevyenä viikkona voin käydä töissä useampana päivänä. Oma työni on kaiken lisäksi kolmivuorotyötä, joten yksi yövuoro siellä täällä menee kevyesti: aamulla pari tuntia unta ja luennolle istumaan!

No onko se oikeasti näin helppoa? Ei. Yliopistossa opiskelu vaatii selkärankaa. Kukaan ei vahdi tekemisiäsi ja jos ahneus iskee ensimmäisen tilipäivän jälkeen, essee jos toinenkin jää palauttamatta ja tenttiin ilmoittautuminen unohtuu. Itse yritän rytmittää tilanteen niin, että teen kouluun liittyvät esseet ja tehtävät mahdollisimman nopeasti alta pois, jolloin saan ”vapaapäiviä” töitä varten. Välillä mietin, että elämä olisi paljon helpompaa jos vain nostaisin lainaa ja opiskelisin tukka putkella. Myös rikas perhe voisi olla ihan kiva. Olen kuitenkin huomannut, että rahan lisäksi työ tarjoaa hengähdystaukoa opiskelusta. Parin työvuoron jälkeen luennolle raahautuminen iltapäivällä yhden aikaan tuntuu yllättävän mukavalta.

Aurinkoisia kevätpäiviä!


Minna

Kommentit

Suositut tekstit