Valmistaudu valmistautumaanOpintojen loppuvaiheessa on syytä olla tarkkana ettei juhlista asioita etukäteen. Valmistuminen ei ole ihan yksinkertaisesti vain, että otetaan paperit ulos todistuksen muodossa. Valmistumiseen pitää myös alkaa valmistautumaan. On haettava suoritusmerkinnät sivuaineista, opintokokonaisuuksista yms. Tein itse alkusyksystä tämän toimenpiteen ja sain huomata, että siitä yhdestä viiden opintopisteen kurssista ei ole tullut luentomerkintää. Seuraavan kerran luennot järjestetään ensi keväänä.  Odottelenko sinne vai yritänkö jotain muuta? Usein onneksi joustavuutta löytyy ja tämä kannattaa muistaa molemmin puolin. Nyt onkin sitten enää kyse siitä, miten järjestän aikaa rästien tekoon. Kaikki ylimääräinen on ylimääräistä. Silloin täytyy alkaa karsimaan tehtäviään sieltä päästä, missä ei ole pakollista.

Gradun viimeisteleminenkään ei ole ihan yksinkertaista. Kun graduohjaaja antaa luvan lähettää lopputyöni yliopiston tiedekuntaneuvostolle, jossa se käsitellään, hyväksytään tai hylätään, on se tehtävä kuukautta ennen ko. neuvoston kokousta. Lisäksi gradu pitää painattaa yliopistopainossa eli kansittaa. Tätä ennen se on tietenkin käytävä monella eri lukukierroksella: kavereilla, graduryhmäläisillä, ohjaajalla yms. Ohjaajasta riippuen myös kieliasu ja pilkut viilataan kohdilleen juuri tässä loppuvaiheessa.  Mikäli niistä on pitänyt huolen jo alkuvaiheesta lähtien, pääsee helpommalla. 

Useat tuntuvat pelkäävän gradun kirjoittamista. Sen kirjoittaminen ei kuitenkaan ole aina kovaa pakertamista tai muuten vain ikävää hommaa.  Se palkitsee etenemällä ja tuloksilla. Jossain vaiheessa sitä vain huomaa edenneensä taas ison osan, esimerkiksi teoriaosuuden valmistuessa jne. Positiiviset kommentit muilta, graduryhmäläisiltä, ohjaajalta, kavereilta yms. antavat toivoa sille, että jotain tosiaan tapahtuu ja vieläpä oikein. Gradun aikana saatu positiivinen palaute on erittäin tärkeää sillä se auttaa jaksamaan eteenpäin ja saa uskomaan itseensä ja siihen, että kykenee tekemään tutkimuksen ihan itse. 

Ja taas gradun pariin….

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.

Suositut tekstit