Tunnollisin palaa loppuun nopeimmin

Aamu-uinnille kuudelta, venäjän tunnille yhdeksältä, hallintotieteeseen iltapäiväksi, illaksi töihin. Kotiin pääsemisestä voi haaveilla vasta puoli kymmenen jälkeen illalla, ja kavereitakin olisi mukava joskus treffailla. Opiskelijaelämän pitäisi olla hauskinta ja rennointa aikaa elämässä, mutta aina ei kuitenkaan ole uupumus kaukana. Kuinka tässä nyt näin pääsi käymään?

Tehokkuus on kuitenkin nykyajan ihanne, ja suoritusyhteiskunnassa ei ole varaa päämäärättömälle joutokäynnille. Kiireestä on tehty tärkeän ihmisen merkki, johon salaa kannustetaan, mutta aikakauslehtien kansissa kauhistellaan. Kukapa ei haluaisi olla tunnollinen, tärkeä ja tuottava henkilö? Kuinka hyväksyttävää on ylipäätään kieltäytyä liiasta työmäärästä? Joskus liika on liikaa, mutta valitettavan usein sen huomaa vasta burnoutin iskettyä.

Opiskelijan ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin ongelmiensa kanssa. Opiskelijan henkilökohtainen hyvinvointi on korkeakoulujen, opiskelijaterveydenhuollon sekä opiskelijan yhteinen vastuu, ja tässä kokonaisuudessa eri osatekijät tukevat toisiaan. Esimerkiksi liian uuvuttavasta opiskelutahdista voi käydä keskustelemassa opintopsykologin kanssa, mutta omien aikataulujen priorisoiminen ja järkeistäminen ovat opiskelijan itsensä vastuulla. Hyvinvoiva opiskelija kykenee tuottavaan opiskeluun ja valmistumaan tavoiteajassa. Opinnoistaan motivoituneena hän kykenee nauttimaan opiskelun eteen tekemästään työstään ja suorituksistaan, jolloin myös riski opintojen keskeyttämiseen tai stressin aiheuttamiin välivuosiin vähenee.

Joten Kauppayhtiöllä notkuminen, hyvä seura ja maailmanparannus punaviinilasin äärellä ovat ehdottomasti enemmän kuin suotavia asioita. Eiväthän ne minua mihinkään valmista tai opintojani edistä, mutta ehkä ihan hyvä niin. Joskus on mukava vain olla.


” Never looking back or too far in front of me

The present is a gift
and I just wanna BE”

Common: Be (Intro)

© L. Lynn, K. West, J. Poyser, C. Frazier

Kommentit

  1. Suomalaisen yliopistotutkinnon eteen tarvitsee tehdä niin vähän töitä, että puheet liiasta uuuvuttavuudesta ovat täyttä paskaa.

    VastaaPoista
  2. Jes, eka kommentti! :D

    Hmm, I got your point. Mutta meitä ihmisiä, oppimistyylejä sekä tutkintojakin on niin moneen lähtöön, että paha niistä yleistyksiä on lähteä tekemään.

    Toisaalta osa meistä opiskelee itseään varten, osa tutkintoa varten. Joillekin oikeasti riittää se 300 opintopistettä ja that's it, ei yhtään enempää. Mutta entäs jos kiinnostusta riittäisi suuntaan jos toiseenkin? Entäs jos on tosiaan kiinnostunut alastaan, eikä tyydy pelkästään pakolliseen tenttikirjallisuuteen? Kyllähän se aikaa ja voimavaroja vie, mutta antaa henkisesti niin paljon.

    By the way, kannattaa kurkata YTHS:n tutkimuksia korkeakouluopiskelijoiden terveydentilasta. Ainakin vuoden 2008 terveystutkimuksessa 15% opiskelijoista ilmoitti hukkuvansa työmäärään. Lapin yliopiston noin 5000 perustutkinto-opiskelijasta se tekisi 750 opiskelijaa.

    750.

    Melkoinen joukko, eikö sinustakin?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.

Suositut tekstit