Kirppisten kuningatar

Vasta Rovaniemelle muuttaessa aloin innostumaan kirppisten kiertelystä todenteolla, ja tunnenkin erityistä ylpeyttä siitä että olen saanut kotini sisutettua sohvaa lukuunottamatta täysin kirppistavaroilla, ostamatta mitään muuta uutena. Siksi ajattelinkin nyt antaa omat huomioni Rovaniemen lukuisista kirppiksistä, jotta vielä apajilta eksyneetkin tietäisivät minne suunnata etsimään tarvitsemiaan asioita. 
Alkuun kumminkin pikainen pohjustus: 
Vielä 6-vuotta sitten yksi lempi ajanviettotavoistani oli mm. kierrellä Jyskissä, H&M Homessa, Rustassa ja muissa massatuotettua pikasistusta* myyvissä liikkeissä, sillä niiden halvat hinnat houkuttelivat. Saatoin ostaa hetken mielijohteesta halvalla kaiken näköistä sisustussälää, minkä ajattelin muka tarvitsevani, mutta innostus näitä heräteostoksia kohtaan laimeni yhtä nopeasti kuin nousikin. 
Mutta vaikka olenkin siirtynyt nyt miltei täysin kirppiksiltä tai muuten käytettynä hommatun tavaran pariin, niin siltikin olisi hyvä osata hahmottaa oma tarve jollekkin tuotteelle, eikä ostaa jotain vain siksi kun halvalla sai, vaikka kyseessä olisikin kirppistuote. 

Mutta sitten itse asiaan!


Vintikki

Vintikki on laajentunut huimaa vauhtia ja sieltä löytyykin  hyvin monipuolisestikkin tavaraa, uutta sekä vanhaa, kalliimpaa että halvempaa. Isoja huonekaluja Vintikissä on vähän huonosti tarjolla, vain pieni huone takaseinustalla, ellei lasketa monella sadalla myynnissä olevia puisia järkälemäisiä vitriinejä ja lipastoja jonkun vähän pramemman mummun jäämistöstä.
Kirppispuolella pöydät notkuu usein lasten- ja naistenvaatteista, ja pienemmästä sistustussälästä. Voi tehdä hyviäkin löytöjä!


SPR Kontti

Konttista tuotot menee punaiselle ristille, eli siitä saa jo extra pisteitä heti alkuun. Myymälä on siisti ja todella hyvin organisoitu. Vaatteet on mm. lajiteltu värien mukaan, eli osaat suunnata heti oikealle rekille jos tiedät etsiväsi esimerkiksi kivaa kellertävää kesämekkoa tai vihreää villapaitaa. Sisustuspuoli voisi olla isompikin, suuria huonekaluja heillä on enää nykyään huonosti tarjolla, mutta mm. valaisiamia ja keittökoneita on paljon. Erityismainintana nostan astiapuolen, käsityötarvikkeet sekä halvat hinnat!


Varastotien kirpputori

Varastotie on vanhassa varastorakennuksessa sijaitseva vanhanajan kirppis, jonka tunnelman aistii heti pihan perunapeltoisen parkkipaikan läpi ajaessa, mutta viimeistään astuessaan sisään tunkkaisen hajuiseen myymälään. Jodelissa osa kovasti väittää hajun olevan homeesta ja siksi välttelevän kirppistä, mutta itse en ole ainakaan huomannut mitään ongelmia tavaroissa, jotka olen vuosien saatossa varastotieltä löytänyt. Varastotien kirppispuoli voi olla hyvinkin sekalainen, mutta pöytien tarkka syynääminen kannattaa, sillä monia löytöjä voi jäädä muuten havaistematta. Paras Varastotien omainaisuus on kumminkin heidän laaja huonekaluosasto liiketilan perällä, mistä voi löytää modernejakin huonekaluja. Suosittelen vilkaisemaan mm. heidän mattopinoaan! Miinusta tulee kumminkin hinnoista, jotka osassa tuotteista on laitettu hämmästyttävän korkealle...

 
Smuk

Smuk on Rovanimen keskustassa sijatseva ns. nykyaiksempi ja trendikäs kirpputori. Myymälä ei ole kovinkaan iso, joten sen saa helposti kierrettyä läpi vaikka ohikulkumatkalla. Pääosin myynnissä on vain vaatteita ja usein myyjät ovat kyllä hinnoitelleet jopa perus Lindexin toppinsa turhan yläkanttiin.
Plussaa kirpputori saa kivasta sisustuksestaan ja siisteistä rekeistään.


Kansan kirpputori

Kirpputorin pöydät pursuavat tavaraa ja käytävät ovat ahtaat mikä hieman vaikeuttaa kirpputorilla kiertelyä. Varmasti tavaroista voisi löytää paljonkin aarteita, mutta myymälän sekavuus sai minut poistumaan paikalta suhteellisen nopeasti, joten en osaa antaa tarkempia huomioita. 


Honorable mention

Roskalava Rovaniemi - facebook ryhmä!
Kannattaa ehdottomasti liittyä, joka päivä useat ihmiset tarjoaa haun vaivalla kaikennäköistä tavaraa. Olen löytänyt usean lipaston, valaisimen, taidetta, kukkaruukkuja sekä nojatuoleja täältä!
*Pikasisustus tarkoittaa on sisustuksen pikamuotia: nopeita, edullisia tapoja päivittää kodin ilmettä trendikkäillä ja helposti saatavilla olevilla sisustuselementeillä. Esimerkiksi sisustustyynyt, taulut, huonekalut ja koriste-esineet. Monet eivät välttämättä yhdistä mm. kasvien ja osan DIY-projekteista olevan osa pikasisustus ongelmaa..
Nopea muutos voi johtaa pikaratkaisuihin, jotka eivät välttämättä ole kestäviä tai laadukkaita. Lisäksi jatkuva trendien ja sesonkien mukaan hyppiminen voi johtaa sisustuksen pinnallisuuteen ja kulutushysteriaan. Pikasisustuksen suosio saattaa myös lisätä turhaa kulutusta ja ympäristökuormitusta, jos vanhoja sisustuselementtejä vaihdetaan turhaan usein uusiin. Jotta pikasisustus olisi kestävämpi vaihtoehto, on tärkeää harkita valintoja huolellisesti ja suosia laadukkaita ja kestäviä ratkaisuja.


Kommentit

Suositut tekstit