Kevät ja minä - 8 kevätpuuhaa Rovaniemellä


Lapin monipuoliset vuodenajat tunnetaan parhaiten yöttömästä yöstä, ruskan loistosta ja paukkupakkasista. Kaikista aliarvostetuin vuodenaika taitaa olla kevät. Mitä tekemistä talven ja kesän välimaastossa on? Tässä olis mun puuhavinkit Lapin ja Rollon kaksiosaiseen kevääseen; hankikantokevääseen ja jäidenlähtökevääseen

Hankikantokevät

1. Pilkkiminen 

Onko parempaa tapaa viettää aurinkoinen kevätpäivä kuin jäällä pilkkien? Pakkaa hyvät eväät ja seura mukaan ja suuntaa vaikkapa Kirkonjyrhämälle pilkille. Jos talvikalastus ei nappaa, niin olen kuullut aurinkotuolissa köllöttelyäkin kutsuttavan pilkkimiseksi ;) Muista tarkkailla jäätilannetta: älä mene liian heikoille jäille! 

2. Lumikenkäily 

Itse olen niitä ihmisiä, joka sai hiihdosta tarpeekseen peruskoulun päätyttyä. Keväthangilla voi kuitenkin liikkua monin tavoin ja lumikenkäily (tai liukulumikenkäily) on niistä mun lemppari. Jos et omista välineitä niin vuokravaihtoehtoja löytyy reilusti. 


3. Laavuilu 

Valoisten tuntien lisääntyessä ulkoilua on mukava harrastaa luentojen jälkeenkin vaikka laavuilun merkeissä. Ehkä tenttikirjaa voi lukea myös nuotion kohentamisen ja makkaranpaiston ohessa? Kevättaivaan auringonlasku näkyy kauniisti esimerkiksi Kuninkaanlaavulta.

Jäidenlähtökevät

4. Tulvakävely 

Suomen pisimmän joen varrella jäiden lähtöä ja mahdollista tulvaa on jännittävä seurata turvallisen etäisyyden päästä. Rovaniemeläisenä mulle on kehkeytynyt jo perinne tulva-ajeluista tai -kävelyistä. Lainaanranta ja Arktikumin puisto on oivia paikkoja jäälauttojen hyvästelyyn. Näyttävämpiä virtauksia voi suunnata ihastelemaan esimerkiksi Vika-, Vaattunki- tai Auttikönkäälle. Retkipäiväksi auton voi vuokrata esim. DASilta


5. Lintubongaus ja näköalatornit 

Muuttolintujen saapuessa takaisin pohjoiseen on hyvä aika suunnata retkelle lintu- tai näköalatornille. Lapin yliopiston läheltä löytyy pieni lintutorni Harjulammen kupeesta. Reippaile siis opiskelutauolla lintutorniin virkistäytymään ja lintuja bongaamaan. Jos siivekkäät eivät kiinnosta, suuntaa Ounasvaaralle taikka Syväsenvaaraan muuten vain näköalatornin portaita kiikkumaan ja keväisiä maisemia ihailemaan. 

6. Vappu 

Opiskelijan parasta aikaa, eikö niin? Röllöwappu tarjoaa tekemistä ja tapahtumaa laidasta laitaan. Jokainen nauttii opiskelijavapusta omalla tavallaan; all in tai muutaman tapahtuman taktiikalla, holittomana tai ratalinjalla. Vappuna pääsee joka tapauksessa nollaamaan koko pitkän ja pimeän opiskeluvuoden edestä! 


7. Talviturkin heitto 

Jos talviuinti ei ole sun heiniä, niin kokeile kevätuintia! Suomen kesä on muutenkin kovin lyhyt, joten uintikausi ja viileään veteen totuttelu kannattaa aloittaa ajoissa. Älä kuitenkaan mene tulvivaan veteen, sillä kevätvirrat ovat yllättävän kovia! 

8. Terassikauden avaaminen 

Viimein, kun aurinko on sulattanut loput kinokset puroiksi, kadut on puhdistettu hiekoista ja viimeiset nopat on ropissut Tuudoon, on aika aloittaa kesä ja terdekausi. Kippis! 

Kommentoi alle sun menovinkit keväiseen Rovaniemeen :) 

-Jenni/YTK

Kommentit

Suositut tekstit