Apua! Eka oman alan kesätyö – miten sen saa ja miten siitä selviää?






Hyvää vappua! Vappu on opiskelijoiden siirtymäriitti lukuvuoden ja kesätöiden välillä. Minäkin olen menossa kesäksi työharjoitteluun, joka on samalla ensimmäinen oman alan työpaikkani. Jännittävää! Saadakseni vertaistukea haastattelin kahta jo oman alan harjoittelunsa aloittanutta ystävääni. Tästä postauksesta voi ehkä olla apua muillekin oman alan työpaikkaa hakeville tai jo työpaikan saaneille, joita töiden aloitus jännittää.


Haastateltavat:

Martta: Palvelumuotoilun maisteriohjelman opiskelija, työharjoittelussa palvelumuotoilijana isossa organisaatiossa.

Ruusa: Graafisen suunnittelun maisterivaiheen opiskelija, työharjoittelijana design-toimistossa. Suorittanut aiemmin harjoittelun mainostoimistossa graafikkona.


Mistä etsit työpaikkoja? Mikä väylä lopulta nappasi ja johti sinut oman alan työpaikkaasi?


M: Selailin perus työnhaun sivustoja, kuten duunitoria ja etenkin linkkaria. Hyvänä vinkkinä voisin sanoa myös ihmisille puhumisen ja kyselemisen. Lopulta minua tärppäsi linkkarissa, jossa reagoin silloin tulevan pomoni postaukseen, jota kautta päädyimme viestittelemään ja nyt olen töissä hänen alaisenaan!

R: Perinteisistä työnhakupalveluista sekä LinkedInistä ja kiinnostavien firmojen nettisivuilta. Varsinaisia työpaikkailmoituksia on alallani niukasti, joten päädyin lähettämään paljon avoimia hakemuksia yritysten HR-henkilöille ja luoville johtajille. Ensimmäinen harkkapaikkani löytyi sattumalta kandiohjaajani kautta. Työpaikka ei ollut julkisessa haussa, joten voisin suositella pitämään korvat höröllä tällaisten sattumien varalta sekä kyselemään vinkkejä tutuilta.


Millaisia vinkkejä antaisit CV:n ja hakemuskirjeen laatimiseen?


M: Varsinkin meillä luovalla alalla CV:n kannattaa olla visuaalisesti näyttävä ja huoliteltu, sillä se on samalla taidonnäyte. Erityisesti silloin, jos hakemuksessa ei ole tilaa jättää portfoliota. Myös sisällöllä on tottakai väliä, mielestäni ansioluettelossa kannattaa esitellä rohkeasti erilaisia taitoja kunhan miettii perustellusti, mitä arvoa voi kullakin taidolla tuoda. Hakemuskirjeen kirjoittamisessa on tärkeintä vastata räätälöidysti juuri kyseiseen työpaikkailmoitukseen ja pyrkiä vastaamaan “kysymyksiin”, joita ilmoituksessa on esitetty. Suosittelen myös käyttämään tekoälyä mieluummin, kuin tuskailemaan tyhjän paperin kanssa. Kunhan muistaa muokata tekstin oman näköiseksi.

R: Oi voi, ne on vaikeita. CV:n on mielestäni hyvä olla napakka ja visuaalisesti selkeä, niin että pääasiat saa helposti selville. Monissa työpaikoissa arvostetaan varmasti persoonallisia ja rentoja ihmisiä eli jättäisin turhan jäykkyyden hakemuksesta pois. Työpaikan ja yrityksen ilmapiiriä ja tapakulttuuria voi toki kuitenkin yrittää selvittää etukäteen. Omien vahvuuksien tunnistamiseen voi kysyä apua vaikka kurssikavereilta. Uteliaisuus on mielestäni sellainen piirre, josta hyötyy aina ekaan harkkaan lähtiessä! Persoonallisen, rennon, kiinnostavan ja ammattitaitoisen hakemuksen kirjoittaminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, eli lohdutuksen sanana: oon päässyt töihin kankeilla hakemuksilla, joita myöhemmin lukiessa on päässyt huokaus jos toinenkin.



Millaisia asioita olet esitellyt ansioluettelossa tai hakemuksessa työkokemuksena ennen ensimmäistä oman alan kokemusta?


M: Aiempia työkokemuksia, kuten itselläni myyjän työt, sijaisuudet ja safari oppaana toimiminen. Myös harrastuksiin liittyvät asiat kuten omalla kohdallani valmentajana toimiminen ovat todella hyvä lisä ansioluetteloon.

R: Esimerkiksi Radio Säteilyn tuotannossa toimimista. Järjestötoiminta antaa hyvää kokemusta myös CV:tä ajatellen. Meidän alalla portfolio on hakemuskirjeen ja CV:n ohella tosi tärkeä ja siellä oon esitellyt onnistuneimpia kurssitöitä ja projekteja. Työnantajia voi kuitenkin kiinnostaa myös ajatustenkulku ja välivaiheet projektien aikana joten näkisin, että omaa ajattelua ja näkökulmia esittelevät keskeneräisestkin työt ovat näyttämisen arvoisia.


Jännittikö sinua ennen ensimmäistä päivää? Onko jakaa vinkkejä jännityksen selättämiseen tai sietämiseen?


M: On jännittänyt ja jännitys vain lisääntyi ensimmäisen päivän jälkeen, kun eteen tuli ensimmäisiä kertoja esimerkiksi esiintymistilanteita. Nyt kuukauden jälkeen olo alkaa kuitenkin olla jo kivan rentoutunut. Itse jännitän aina koko kehollani joten vinkkinä voisin suositella kehon rentouttamista, sillä siten mielikin usein rentoutuu.

R: Jännitti! Etenkin ensimmäisen työpäivän aamuna tuntui että pyörryn ovelle. Päivä meni kuitenkin hyvin, ja kaikissa työpaikoissa varmasti ymmärretään alun jännitys. Yritin suhtautua jännitykseen lempeästi, ja hoin itselleni että mokailu ei haittaa, eikä kukaan odota että harjoittelija olisi jo valmis ammattilainen.


Oletko valmistautunut tuleviin työtehtäviin jotenkin ennen ensimmäistä päivää? Jos olet, miten?


M: Tutustuin tulevaan työpaikkaan etukäteen mahdollisimman hyvin ja etsin kaiken tiedon, mitä vain suinkin organisaatiosta löysin. Pitää kuitenkin myös luottaa tulevaan ja hyväksyä se, että kaikkia asioita ei mitenkään voi selvittää etukäteen.

R: Työnhakuvaiheessa tutustuin yritykseen, mutta sen jälkeen en erityisemmin. Jos ohjelmistojen käytöstä on ollut pidempi tauko, oon saattanut virkistää muistia niiden kanssa.


Millaisella asenteella ensimmäiseen oman alan työpäivään kannattaa lähteä?


M: Geneeristä, mutta ole ainakin oma itsesi! Ekana päivänä ei voi mokata vahingossa mitään niin pahasti, että saisi lähtöpassit. Oman kokemukseni mukaan ihmiset ovat aika usein tosi mukavia ja lähestyvät ystävällisesti uusia tyyppejä. Alussa tulee koko ajan paljon uutta asiaa ja olisi hyvä olla vastaanottavaisessa mielentilassa. Itse otin töiden aloittamisen ohelle monta kurssia ja tavoitteen kirjoittaa gradua, mitä en voi suositella kenellekään. Työharjoittelulle kannattaa varata aikaa niin, että ei tarvitse huolehtia muista asioista samaan aikaan.

R: Samalla asenteella kuin mihin tahansa uuteen tehtävään, eli avoimin mielin ja valmiina oppimaan uutta. Kärsivällisyydestä on hyötyä, sillä kestää aikansa, että työpaikan tavat, tehtävät ja ihmiset tulevat tutuiksi. Alku saattaa olla kuormittava, joten tarvitaan myös lempeyttä itseä kohtaan <3


Missä vaiheessa opintoja on mielestäsi paras hetki alkaa kartuttamaan oman alan työkokemusta?


M: Näin jälkiviisaana ajattelen, että olisin voinut hakea harjoitteluun jo kandivaiheessa. Toisaalta, silloin en olisi vielä ehtinyt kartuttaa niin paljon taitoa tai itsevarmuutta ja harkassa ei olisi ehkä päässyt tekemään niin paljon juttuja. Siltä kantilta maisterivaihe on ehkä ihanteellisin, mutta ei mikään estä harjoittelupaikan etsimistä vaikka heti opintojen alussa.

R: Milloin vain mun mielestä. Omalla kohdallani ensimmäinen harjoittelu oli kandivuoden lopussa ja se tuntui sopivalta. Taitoja oli karttunut kursseilla jo sen verran, että itseensä pystyi luottamaan, mutta työelämässä oppi valtavasti uusia asioita, mistä yliopistossa ei ollut tietoakaan.




Näillä opeilla lähden itsekin luottavaisin mielin kohti kesää ja lähitulevaisuudessa siintävää harkkaa. Kivaa kevään jatkoa ja kesän odotusta kaikille, niin töihin suuntaaville, työnhakijoille kuin lomailijoillekin. Miten tahansa kesä vierähtääkin, toivottavasti palataan kaikki latautuneina opintojen pariin syksyllä. <3

- Heta/TTK
















Kommentit

Suositut tekstit