Uusi lukuvuosi alkaa – Dal segno, Al fine

Hei vain kaikki! Olen Johanna, viidennen vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelija, teatteriharrastaja ja huonekasvi-intoilija! Olen TTKn opiskelijasomettaja ja tästä lähtee toinen vuoteni täällä blogissa, ihana olla täällä taas! 

 

Varoitus: Teksti sisältää mielivaltaista musiikkitermien luovaa käyttöä!


 

Vaihtoehtoinen kasvutapa, törmän ulkopuolelta ajattelua.


Uusi lukuvuosi on taas alkamassa! 

 

Alku on aina jännittävä. Se kutkuttaa, vaikka opiskeluvuosia olisikin takana useampia ja alkaa jo tuntea ennalta kaavan lukuvuoden kierrossa. Tulee elokuu ja ilmoittaudutaan läsnä olevaksi, valitaan kurssit, käydään ensimmäistä kertaa yliopistolla syömässä… Lukuvuoden kaava käydään Dal segno – merkistä uudestaan. Monivuotinen opiskelu vaikuttaa alkujen ja kertautuvien kaavojen sinfonialta.

 

Dal segno on nuottikirjoituksen termi, jolla tarkoitetaan sävellyksen osan toistamista. Mutta vaikka kaavat välillä vaikuttavat samalta, ei yksikään lukuvuosi ole täysin samanlainen, opiskelussa – ja elämässä ylipäätään – inhimillinen sattumanvaraisuus muokkaa sävelkulkua. Jokaisen opiskelijan jokaisessa lukuvuodessa ja vuoden kaavassa on eroja ja yhtenäisyyksiä. Erityisesti viime kevään etäopiskelumullistuksen jälkeen opiskelukokemus muuttui monella todella radikaalisti. Myös syksyn opintojen aloitus on saanut uusia piirteitä kevään tapahtumien jälkeen. Tämä ja moni muu tekijä voi muuttaa suunnitelmaa myös pitkällä tähtäimellä. 

 

Minun kaavani lukuvuoteen on muuttunut opintojeni aikana moneen kertaan. Itselläni on viides vuosi alkamassa, teen kursseja ja kirjotan graduani. Kun aloitin opinnot olin ankarasti päättänyt valmistua neljässä ja puolessa vuodessa. Olen kuitenkin kiinnostunut opinnoistani ajan myötä enemmän ja löytänyt niistä lisää osa-alueita, joilla haluan kehittyä. Olen löytänyt opintojeni oheen harrastuksia, joista olen oppinut paljon ja joita haluan hyödyntää myös tulevaisuudessani, ehkä jopa työelämässä. Olen päättänyt säveltää opintoihini hieman lisää säkeistöjä, jotta teos olisi hyvä.  

 

Nyt kun aloitat opinnot, aloitatpa sitten ensimmäisen, toisen tai seitsemännen vuoden, muista että sinun opintosi ovat oma sävelmäsi. Suunnittele, tee HOPS, aseta tavoitteita, mutta älä myöskään pelkää muuttaa sävelen kulkua. Joskus se kaava, joka on malliksi asetettu, ei toimikkaan osana sitä teosta, jota sinä soitat. 

 

Vaikka elämä polveilee ja arkea muokkaavat niin henkilökohtaiset kuin globaalit muutokset ja mullistukset, älä pelkää muuttaa suunnitelmaa, elää sitä säkeistöä, joka nyt soi ja lisätä merkintöjä sävellykseesi. Joku teos on tiiviimpi ja se soitetaan nopeasti, toinen taas on pidempi ja polveilevampi. Välillä toisten teoksista kannattaa hakea inspiraatiota, ja toisinaan täytyy laittaa ajan taju perspektiiviin. Jälkimmäisissä tilanteissa lääkkeeksi käyn lukemassa John Cagen sävellyksestä ”Organ2/ASLSP (As Slow as Possible)”. Teos on sävelletty kestämään 639 vuotta, sitä on alettu soittaa vuonna 2001 saksalaisessa kirkossa Halberstadtissa.

 

Opiskeluaikasi sinfonia saa näyttää juuri sellaiselta, kuin sinun on hyvä sitä soittaa! Onnea uuden lukuvuoden alkuun ja pitäkää huolta itsestänne! <3

 

Johanna, TTK

Kommentit

Suositut tekstit