On onni saada asua Lapissa!

Moikka! Mä oon Saija, viimeisen vuoden matkailututkimuksen maisteriopiskelija ja tänä vuonna Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden opiskelijasomettaja. Viimeinen opiskeluvuosi jännittää aika paljon, koska tämän vuoden aikana pitää tietysti tehdä isoja projekteja kuten gradu, viimeiset kurssit sekä alkaa miettiä jo opiskelujen jälkeistä elämää. Samalla oon kuitenkin tosi innoissani tästä vuodesta, ja ihana päästä jakamaan ajatuksia niin omista opinnoista, Lapin mahdollisuuksista kuin ihan niistä arjen pienistäkin iloista!

En varmastikaan ole ainoa, joka voi yhtyä siihen, että opiskeluvuodet ovat varmasti yksiä unohtumattomimpia vuosia ehkä koko elämästä. Monille opiskelujen aloittaminen tarkoittaa muuttoa pois tutuista ympyröistä, uusia ihmisiä ja aivan uutta elämänvaihetta. Meillä on Suomessa todellinen etuoikeus siihen, että meillä ylipäätänsä on vapaus opiskella, ja Suomesta löytyy opiskelumahdollisuuksia jokaiseen lähtöön. Opiskelupaikkakunnan valinta voi kuitenkin olla hankalampi tehtävä: joillain se määräytyy täysin alan mukaan, kun taas joillain aloilla vaihtoehtoja löytyy eri puolelta Suomea.

Monille suomalaisille Lappi on vieläkin aivan tuntematon paikka, ja tässä tilanteessa olin itsekin muutamia vuosia sitten. Ennen Rovaniemelle muuttamista olin käynyt Lapissa kerran syksyllä, mutta en ollut esimerkiksi ikinä kokenut sitä kuuluisaa pohjoisen talvea. Nuorempana ei olisi ikimaailmassa tullut mieleenkään lähteä opiskelemaan näin kauas omasta perheestä. Miksi silti päädyin valitsemaan Lapin yliopiston, ja miksi se oli mun mielestäni paras päätös ikinä?

Olen alun perin kotoisin Etelä-Suomesta, ja matkaa Rovaniemen kodista Lohjan kotiin on reilut 800 kilometriä. Se tuntui alussa ajatuksen tasolla aivan kauhealta olla niin kaukana perheestä ja läheisistä. Olin rakentanut oman elämäni Helsinkiin, ja olin myös tosi onnellinen siellä asuessani. Uskoin kuitenkin siihen, että se, mitä itse tarvitsen opiskelujen kannalta, ei löydy mistään muualta kuin täältä. Rovaniemi on opiskelupaikkana ollut aivan ihana, ja vaikkei palveluita ja tapahtumia ehkä löydy samalla mittakaavalla kuin pääkaupunkiseudulla, se tarjoaa kuitenkin niin paljon muuta. Elämänrytmi täällä tuntuu huomattavasti rauhallisemmalta. Vuodenaikojen vaihtuminen on ihanaa, ja vaikka talvi kestääkin pitkään, tuntuu sen jälkeen kevään aurinko, kesän yöttömät yöt ja syksyn ruska erityisen ihanalta. Sanoisin myös, että opiskelukokemus Lapissa on niin ainutlaatuinen, ettei sitä samaa voi kokea missään muualla. Kotiin pääsee aina takaisin, mutta opinnot täällä saattavat olla ehkä ainoa tilaisuus päästä kokeilemaan elämää pohjoisessa ns. helposti. En ainakaan usko, että itse olisin muusta syystä (esimerkiksi töiden perässä) lähtenyt tänne enää myöhemmässä elämässä.

On ihan parasta tehdä viikonlopppuretkiä Ounasvaaralle, ja jättää hetkeksi kaikki muu ja nauttia kaakaosta ja tikkupullista nuotion äärellä. On ihanaa lähteä luennon jälkeen kävelylle Kemijoen keväthangille. Ja on tosi vapauttavaa, että vaikka kaupungin keskustakin on niin lähellä, pääsee muutamassa tunnissa tuntureille keskelle ei-mitään. 

Uskon, että opiskelut näin kaukana omista tutuista kuvioista myös kasvattavat ja itsenäistävät tosi paljon, ja täällä on todellakin mahdollisuus löytää se oma juttu. Lapille kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus, ja parhaassa tapauksessa se löytää paikkansa sun sydämestä ikuisiksi ajoiksi ♥

// Saija, YTK

Kommentit

Suositut tekstit