Aikaa sinulle, minulle ja ystävyydelle!

Ole itsesi hyvä ystävä 💛

Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään 23.4.2020 teemalla ystävyys. Opiskeluaika on ainutlaatuinen ajanjakso elämässä. Silloin löydetään ja saadaan uusia ihmissuhteita, joista osasta voi muodostua elinikäisiä elämän tukipilareita. Ystävyys tuntuu kantavan opintojakin eteenpäin. Ystävyys on kuin positiivinen kello, joka rytmittää arkea ja saa hymyn viipyilemään kasvoilla. Toisinkin voi olla, valitettavasti liian usein. Opiskeluaika voi olla yksinäisyyden sävyttämä.  Vanhat kaverit ehkä jäivät kotipaikkakunnalle, ja uusia ystäviä ei löytynytkään. Eläminen ja asuminen värittyvät yksinäisyydellä. Toiveet uudesta erilaisesta saattavat hiipua hiljalleen. Mieli jatkaa pohtimista; mistä ystäviä saa, mistä niitä joillekin tippuu, mitä ystävyys oikeastaan on?

Seneca oli roomalainen filosofi, kirjailija ja ajattelija, joka on kirjoittanut mm. onnellisesta elämästä, ilosta ja lempeydestä. Hän on ottanut kantaa myös ystävyyteen: ”Tietäkäätte, että itsensä ystävä on myös toisten ystävä.”  Usein kuulemme lauseen kohtele itseäsi kuin parasta ystävääsi.  Me huomioimme ja kannustamme muita, mutta miten me puhumme itsellemme? Kuuletko sisäisessä puheessasi ystävällisyyden lauseita vai moititko itseäsi? Syytätkö ja painostatko itseäsi samaan aikaan, kun puhut muille lempeästi?

Lemmikkiä pidetään aidon rakkauden ja muistamisen kukkana.
Vaaleansininen väri kukassa taas kertoo ikuisesta uskollisuudesta.

Mikä riittää ystävyydeksi?

Ystävät ovat ihania, vaikeita, haastavia, rehellisiä, välillä kaukana ja tarvittaessa lähellä. Ystävä on toinen ihminen, joka on kiinnostunut sinusta ja sanomisistasi sekä hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Ystävä osaa pysähtyä ja unohtaa itsensä – ainakin hetkeksi. Ystävyys voi parhaimmillaan soljua sujuvasti läpi elämän, mutta se voi myös vaatia työtä ja vaivannäköä. Aikaa ja paneutumista. Aktiivisuutta ja yritystä. Valitettavan usein olemme valmiita sen työn tekemään toisen puolesta, mutta emme itsemme. Siinä missä taivumme toisen vuoksi, itseämme kohtaan olemme paljon ankarampia. Vaalitaan ystävyyttä, mutta tuetaan myös itseämme ystävänä itsellemme. Kuuntele mitä sinulla on sanottavana. Puhu lempeästi ja ymmärtäväisesti sille kaikista läheisimmälle ystävälle - itsellesi.

Opiskelijoiden hyvinvointipalveluissa kohtaamme usein opiskelijoita, jotka pohtivat ystävyyden luonnetta, merkitystä, laatua tai sen puuttumista. Jos opiskelu ei tuonutkaan uutta, laajaa ystäväpiiriä, koetaan se epäonnistumiseksi. Silloin tällöin meidän jokaisen on hyvä pysähtyä miettimään, millaisia ystäviä minulla on tai millainen ystävä itse olen? Erilaisissa elämäntapa- ja onnellisuusoppaissa annetaan joskus ymmärtää, että sinulla pitää olla useita ystävyyssuhteita, jotta sosiaalinen verkostosi olisi toimiva. Entäpä jos minulla onkin yksi hyvä ystävä ja koen, että se riittää minulle? Entäpä, jos läheiseni on paras ystäväni? Entäpä, jos riittää kun ympärillä on ystävällisiä ihmisiä, joiden kanssa voin silloin tällöin jakaa palasen omaa todellisuuttani ja se tuntuu hyvältä? Entä, jos viihdyn itseni kanssa enkä koe olevani yksinäinen?

Valmista kaavaa ystävyyteen ei ole olemassa. Hyvä niin. Se on kuitenkin varmaa, että ystävällisyys ei maksa mitään. Pienen ystävällisen teon avulla voidaan saada aikaan suuria. Tämä kevät on antanut meille oppitunteja monissa inhimillisyyden perustaidoissa; ystävyydessä ja ystävällisyydessä – toisistamme ja itsestämme välittämisessä. Ystävä on se, joka pysyy etäällä, kun sillä on merkitystä meidän hyvinvoinnillemme. Ystävä jaksaa kysyä viikosta toiseen: ”mitä kuuluu”, vaikka olisikin kauempana.  Pidetään toisistamme huolta, oltiin sitten ystäviä, läheisiä tai etäisiä.

Korkeakoulukuraattorit Maija ja Paula / Lapin yliopiston opiskelijoiden hyvinvointipalvelut

https://www.ulapland.fi/FI/Opiskelu/Ohjaus-ja-hyvinvointi/Tukea-arkeen-ja-hyvinvointiin
https://blogi.eoppimispalvelut.fi/arjenituja/
https://www.nyyti.fi/mielenterveyspaiva/


Kaikki kuvat: Paula Perttunen

Kommentit

Suositut tekstit