10 vinkkiä etäopiskeluun kotona

Tänään jaan 10 vinkkiä kotona opiskeluun! Kuten kaikki ovat varmasti tietoisia, Lapin yliopisto siirtyi pari viikkoa sitten etäopetukseen ja tämä on aiheuttanut ainakin minulle harmaita hiuksia, koska olen erittäin huono tekemään kouluhommia kotona. Netflixin katselu, sukkien kutominen, pleikkarin pelaaminen, kaappien siivoaminen ja jopa saunan peseminen ovat tuntuneet houkutuksilta opiskelemiselta pakenemiseen. Siksipä päätin koota vinkkejä siihen, miten pystyä keskittymään paremmin opiskelemaan kotona.


1. Suunnittele

Aseta itsellesi konkreettisia tavoitteita. ”Katson etänä luennon ja teen siitä 2 sivua oppimispäiväkirjaa” toimii paljon paremmin kuin pelkkä ”Teen tänään kouluhommia”. Tee suunnitelma valmiiksi esimerkiksi seuraavasta viikosta. Kirjoita konkreettisesti paperille, mitä sinun täytyy saada aikaan viikon aikana ja päätä minä päivinä teet mitäkin. Äläkä unohda vapaapäiviä! Vaikka olisitkin käytännössä 24/7 rennosti kotona niin anna itsellesi hetkiä, jolloin sinun ei tarvitse tehdä mitään.


2. Pidä kiinni rytmistä

En ole koskaan ollut aamuihmisiä ja herätystä en ole nytkään laittanut soimaan 7.00, jotta saisin päivän aikana jotain aikaiseksi. Yhdeksän aikaan herääminen toimii minulle ja sitä olenkin pyrkinyt noudattamaan. Rytmiä päivään tuo myös rutiineista kiinni pitäminen. Syö aamupala, vaihda päivävaatteet ja laittaudu valmiiksi päivää varten, vaikket olisikaan poistumassa kotoa mihinkään. Arjen rutiinit saavat myös mielesi asennoitumaan sitä varten, että olet tekemässä jotain.


3. Siistit ja vaihtuvat tilat

Sotkuinen koti häiritsee ainakin minun keskittymistäni, joten pidän kotini siistinä. Vaihtuvilla tiloilla tarkoitan sitä, että opiskelupaikkaa voi vaihdella myös kodin sisällä. Jonain päivänä saatan asettua läppärini kanssa sängylle, toisena päivänä keittiön pöydän ääreen. Seuraavana valtauksena suunnittelin katsovani luentoa parvekkeella! Joillekin voi myös sopia se, että kodissa on yksi määrätty paikka opiskeluita varten.


4. Poista häiriötekijät

”Oi kukahan minulle laittoi snapin?” ”Tsekkaan vain nopeasti Instan!” Puhelin on varmasti kaikille suurin häiriötekijä keskittymisessä, joten laita se vain suosiolla äänettömälle ja pois käden ulottuvilta. Kerrostalossa asuessa myös naapureiden äänet voivat olla häiritseviä, kuten myös täysi hiljaisuus. Tähän voin jakaa toimivana vinkkinä kuulokkeet ja Spotifyn keskittymissoittolistat. Itse suosin opiskellessa sellaista musiikkia, jonka en edes huomaa soivan taustalla.


5. Tauota

Aivot tarvitsevat välillä lepotaukoja keskittyäkseen, joten muista pitää niitä myös kotona. Sovi myös itsesi kanssa kuinka pitkän tauon pidät ja milloin sen pidät. Jos tuntuu, että taukojen pitäminen kellon mukaan ei ole sinun juttusi niin aseta itsellesi kohtuullisia tavoitteita, esimerkiksi ”kirjoitan tämän sivun loppuun”, joiden jälkeen saat pitää tauon.


6. Muista syödä ja juoda

Pidä ateriarytmi normaalina ja muista juoda tarpeeksi vettä. Etäluennoillakin pidetään taukoja ja mikä parasta, voit syödä myös luentoa katsoessasi ilman, että tarvitsee pelätä saavansa vihaisia katseita vierustovereilta (muista vain sulkea mikkisi, ettei koko luentoväki kuule sipsipussin rapinaa). Itse raahasin kirjastoonkin mukaan eväät ja naposteltavia (esim. pähkinöitä tai salmiakkia), joten olen tehnyt sitä samaa myös kotona.


7. Asenne kohdilleen

Opiskelumotivaatio on hukassa itse kullakin aina välillä ja väitän opiskelumotivaation olevan myös hyvin pitkälti asennekysymys. Päätä lujasti, että teet nyt opiskeluhommia etkä anna periksi muille houkutuksille. Kannattaa myös tasaisin väliajoin muistuttaa itseäsi siitä, miksi opiskelet. Itselläni ainakin opintoni ovat matka kohti jotain suurempaa tavoitetta ja siitä muistuttaminen saa minut tarttumaan kirjaan tai läppäriin.


8. Uhkailu, kiristys ja lahjonta

Nämä toimivat yleisen käsityksen mukaan lapsiin, joten miksei myös meihin opiskelijoihin! Jos sinulla on esimerkiksi Netflixissä hyvä sarja katsottavana ja pitäisi tehdä kouluhommia niin voit uhkailla, kiristää ja lahjoa itseäsi tällä sarjalla. Lahjonta on ehkä kuitenkin näistä se tehokkain keino. Voit lahjoa itsesi tekemään päivän hommat, jos sitten loppuillan saat katsoa Netflixiä.


9. Joka päivälle myös jotain mukavaa

Ahdistus ja stressi voivat olla läsnä näinä aikoina, joten koita helpottaa sitä mukavilla asioilla. Esimerkiksi voit tehdä brunssityylisen aamupalan, käydä ulkona, tehdä kotitreenin, katsoa jakson lempparisarjaasi, leipoa mokkaruudun tai hemmotella itseäsi kasvonaamiolla. Arjen pienet kivat asiat ovat tällaisessa tilanteessa hyvinkin suuria ja merkittäviä oman jaksamisen kannalta.


10. Ole itsellesi armollinen

Joka päivä ei voi olla sinun päiväsi ja hommat eivät saata sujua normaaliin tapaan, joten joskus on hyvin ok ottaa rauhallisemmin. Minua ainakin lohduttaa tieto siitä, että hyvin moni opiskelututtavani painii samojen ongelmien kanssa eli en ole tuntemuksieni kanssa yksin. Tilanne on myös meille kaikille uusi ja vie aikaa totutella tähän, joten anna itsellesi armoa.


Toivottavasti löysitte uusia vinkkejä helpottamaan etäopiskeluiden sujuvuutta! Hurjasti tsemppiä kaikille tähän kevääseen!

- Oona / @elviiraoona

Kommentit

Suositut tekstit