Orator Nordic Week 2020: Freedom of speech

Hi Hi!

Mä olen viimeisen viikon viettänyt Islannissa Nordic Weekillä. Nordic Weeks, joita myös kansainvälisiksi viikoiksi kutsumme ovat pohjoismaisten oikeustieteen ainejärjestöjen yhteistyökonsepti, jossa ainejärjestöt vuorollaan kestitsevät toisiaan oikeudellisen teeman tähdittämän ohjelmantäytteisen viikon merkeissä. Olen osallistunut aiemmin Artiklan omille viikoille kolmesti, mutta tämä oli ensimmäinen kv-viikkoni Artiklan ulkopuolella.

Viikoilla yövymme siis paikallisilla "hosteilla", jotka osallistuvat omassa ainejärjestössään viikon järjestämiseen ja nimenomaan vieraiden majoittamiseen. Tämä on hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin, sillä on helppo lähentyä nopeastikin ihmisten kanssa, joiden kanssa asut viikon verran saman katon alla. Itse asuin tällä kertaa kahden "hostin" ja itseni lisäksi kahden kv-vieraan kanssa.

Viikon oikeudellisena teemana oli tosiaan "Freedom of speech" ja kuulimme todella mielenkiintoisia puheita muun muassa viha puheesta sekä esimerkiksi sosiaalisesta mediasta ja sen toksisuudesta. Viikkojen aikataulu on usein todella tiukka ja ohjelmaa on aamusta iltaan. Ajattelinkin kertoa viikon aikataulusta ja hieman ohjelman sisällöstä kuvien kera!


Saavuimme Islantiin tiistaina, joka oli viikon ensimmäinen virallisen epävirallinen päivä. Ensimmäisenä iltana ohjelmassa oli vain prepartyt, jolloin hengailimme muiden aikaisin saapuneiden kanssa ja tutustuimme toisiimme sekä paikallisiin viikon järjestäjiin.

Keskiviikkona aamu alkoi luennoilla 11:30, joiden jälkeen vierailimme iltapäivästä sekä Islannin korkeimmassa oikeudessa että parlamentissa. Illalla vuorossa oli Pub Crawl eli eräänlainen rastikierros, jossa meidät oli sekoitettu joukkueisiin ja pääsimme yhdessä suorittamaan erilaisia tehtäviä ympäri kaupunkia. Kävimme muun muassa moikkaamassa Reykjavikin pormestaria ja tietämystämme Islannista koeteltiin tietovisan merkeissä.


Torstai aamuna suuntasimme bussin nokan kohti Islannin presidentin virka-asuntoa ja pääsimme kahvittelemaan itse presidentin kanssa. Presidentin tapaamisen jälkeen vuorossa oli "Golden Circle" eli kultainen kierros, jolla näimme Islannin suosituimmat luontonähtävyydet. Kierroksella näimme Islannin historiallisen Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen välissä sijaitsevan parlamenttipaikan Þingvellirin, vettä suihkuavat Geysirit sekä kauniin Gullfossin vesiputouksen. Päivän oli tarkoitus päättyä "Hytteen", joka on eräänlainen sitsit sisältävä mökkireissu. Islannissa oli kuitenkin säästä annettu punainen varoitus ja tiet olivat suljettuja, minkä vuoksi emme päässeet hyttepaikalle. '90s teemaiset sitsit onnistuivat kuitenkin onneksi toisessa lokaatiossa.Koska heräsimme perjantai-aamuna hyttepaikan sijasta hosteiltamme saimme hieman rauhallisemman päivän aloituksen, sillä luennot alkoivat vasta iltapäivällä. Luennon lisäksi vierailimme Islannin vanhimmassa asianajotoimistossa. Päivän päätteeksi nautimme viikoilla perinteenä olevasta Surprisesta, joka oli tällä kerralla karaokea vain meille varatussa yksityistilassa!


Yleensä kv-viikoilla lauantai on vuosijuhlapäivä, mutta Islannin viikko oli normaalia pidempi ja lauantain vietimme kuuluisilla kuumilla lähteillä, joiden jälkeen vietimme iltaa tuomioistuin sitsien merkeissä teemalla "The Oscars".


Sunnuntaina olikin vuorossa sitten vuosijuhlat, joita edelsi Olut tasting -tilaisuus ja mitalliseremonia. KV-viikkoihin kuuluukin vuosijuhlien yhteydessä vieraille jaettavat "kunnia"mitalit, jotka ovat jokaisella ainejärjestöllä erilaiset. Nämä mitalit kiinnitetään vuosijuhlapukuun. Tavallisten viikkomitalien lisäksi on mahdollista saada erilaisia erikoismitaleja tunnustuksena esimerkiksi 15 tai 25 viikon suorittamisesta. Vuosijuhlat olivat hienot ja ruoka oli super hyvää, mutta ohjelma oli kokonaan Islanniksi, joten me ymmärsimme siitä hyvin vähän. Ilta oli kuitenkin todella hauska ja jatkoilla tuli tanssittua, kunnes jalat ei enää kantaneet.


Koko viikko päätetään akateemiseen silliaamiaiseen eli sillikseen, jolla pidettävän "bubbliksen" ideana on kiittää viikosta vastuussa ollutta International Secretarya ja antaa tälle lahjoja. Silliksellä pääsee vielä viettämään rennosti aikaa yhdessä ennen hyvästien jättämistä.

Tässä oli vain pienen pieni pintaraapaisu siihen, millaisia KV-viikot voivat olla. Suosittelen kuitenkin lämpimästi tällaiselle viikolle osallistumista, sillä se on ehdottomasti todella ainutlaatuinen kokemus.

Nyt 17 tunnin matkanteon jälkeen olen vihdoin palannut Rovaniemelle ja alan keräilemään itseäni viikonlopun Poronkusemaa varten.

Tässä vaiheessa totean vain, että Vi ses i Norden, my loves!


Kommentit

Suositut tekstit