Vinkit (lakikirja)tenttiin!

Halojata halloo, se oon mie!

Elikkäs mahdollisesti jo instankin puolelta tuttu Suvi täällä. Oon siis kolmannen vuoden oikkari Lapin yliopistosta ja ilmaannun välillä viihdyttämään teitä myös tänne blogin puolelle tän lukuvuoden aikana. Alun perin oon kotosin Lohjalta — toisin sanoen aivan ehta junantuoma! Ja nyt vanhana, viisaana ja ahkerana opiskelijana annan teille tenttivinkkejä, joista oppia voivat ottaa niin untuvikot kuin kokeneemmatkin konkarit sekä allekirjoittanut ihan itse.

© Johanna Keränen

ALOITA AJOISSA JA TEE LUKUSUUNNITELMA

Lukusuunnitelman teko voi tuntuu turhalle ja "aloita ajoissa"-ohje ilmiselvälle. Mä huomaan kuitenkin aina, että ilman suunnitelmaa luen liian hitaaseen tahtiin ja lopulta plärään tenttikirjoja hiki hatussa viime tipassa, jolloin aikaa kertaamiselle ei jää ja illat menee aikataulun tiukkuudesta murehtimiseen. Lukusuunnitelman kanssa pysyy tasan tarkkaan selvillä siitä, milloin pitäisi olla mitäkin tehtynä ja tällöin voi myös vetää selvän rajan vapaa-ajan ja opiskelun välille. Tokaisin juuri ennen viime tenttiä, että odotan sitä päivää, kun ei tarvitse enää opiskella lauantaisin ja sunnuntaisin — toisin sanoen sitä päivää, kun alan opiskelemaan kunnolla arkipäivisin.

LUE LAKIEN KANSSA

Musta tuntuu, etten itse ikinä noudata tätä ohjetta ja päädyn kärsimään siitä tentissä. Tenttialueessa vilisee lakipykäliä ja usein mä päädynkin tuudittautumaan siihen, ettei sellaiseen asiaan tarvitse sen tarkemmin perehtyä, sillä "se lukee lakikirjassa". Pykälän sisältö on kuitenkin yleensä tenttimateriaalissa selitetty auki ja sen tarkotusta on täsmennetty. Tän lisäks pykälät on usein lakikirjassa ihan tunnistamattomassa muodossa verrattuna tenttikirjaan, minkä takia oikeen pykälän löytäminen tentissä on välillä haastavaa. Kannattaakin aina lukea pykälät lakikirjasta tai finlexistä niiden esiintyessä tenttimatskuissa!

LAPUTA LAKIKIRJAT JA ALLEVIIVAA TÄRKEÄT PYKÄLÄT

Meillä on ollu mun kavereiden kanssa hyväntuulista kinaa siitä, tarviiko tenttikirjoja laputtaa ja alleviivata. Jotkut luottaa sisällysluettelon apuun eikä siks nää tälläselle tarvetta. Monesti oikeustapauksia tehdessä aika menee tiukille, minkä takia haluun ainakin itse säästää kaiken mahdollisen ajan. Tämän vuoksi mun mielestä lakikirjojen laputtaminen nopeuttaa sovellettavan lain löytämistä tentissä ja lakien alleviivaaminen auttaa jäsentelyssä.
PROSESSOI AKTIIVISESTI


Tässä taas ohje, joka saattaa tuntuu itsestäänselvyydeltä, mutta jota henkilökohtasesti sorrun aina laiminlyömään. Koska lipsun mun lukusuunnitelmasta, ei mulla oo aikaa prosessoida lukemaani, vaan pyrin etenemään tietyn määrän sivuja päivässä, jotta ehdin saada alueen luettua ennen tenttiä. Tää johtaa kuitenkin siihen, että saan vaan pintaraapasun asiasta, enkä oikeen hallitse mitään osa-aluetta kunnolla. Hyvä tapa prosessoida lukemaansa on muistiinpanojen kirjottaminen omin sanoin copypasten sijaan ja vanhojen tenttikysymysten tekeminen. Usein vanhoista tenttikysymyksistä saa tän lisäksi osviittaa siitä, mitä tentaattori alueessa pitää tärkeänä, sillä kysymykset pyörivät monesti kerrasta toiseen samojen aihealueiden ympärillä.

KERTAAKERTAAKERTAA!!

Ite koen parhaaks lukea tenttialueen läpi hieman pinnallisemmin ekalla kerralla, jotta saan kiinni kokonaiskuvasta ja siitä, mikä alueessa oikeastaan on oleellista ja tärkeää. Kirjotan samalla muistiinpanoja, jotta voin sitten toisella lukukerralla lukea oman tiivistelmäni koko kirjan sijasta. Kertaamiseen on varmasti monia hyviä tapoja, mutta mulle toimivimmat on omien muistiinpanojen lukeminen ja toisten kanssa kertaaminen. Kun "opetan" asiaa toisille ja prosessoin sitä jonkun kanssa yhdessä ääneen, se jää paljon paremmin mieleen.

*vinkki vitonen kertaamiseen: yliviivaa muistiinpanoja värikoodeittain! Esimerkiksi pinkillä värillä lakipykälät, punaisella käsitteet ja keltaisella tärkeät huomiot.

VINKIT ITSE TENTTIIN


Joskus lakikirjatentissä on rajallinen aika lakikirjan käyttöön. Tällöin lakikirjaa kannattaa selata aivan viimeisille sekunneille asti, vaikka oikeustapaukset oliskin jo tehty, koska tentin esseekysymykset saattaa hyvinkin liittyy lakikirjassa olevaan asiaan. Yleisinä tenttiessentiaaleina kannatan ehdottomasti korvatulppia ja eväitä. Muiden niiskuttelut, papereiden selailut ja aggressiivinen kumitus ei häiritse, kun on tulpat korvissa, ja eväiden napostelu auttaa ajattelemaan tai toimii vähintään mukavana väliaikaviihteenä.MUISTA PITÄÄ VAPAATA

Musta tuntuu, et monesti paahdetaan menemään päivästä toiseen ja aatellaan, et kunhan tästä viikosta selviän, nii helpottaa — ja sama rumba toistuu. Tottakai yliopistossa aina ois jotain hommaa, koska aina voi lukee vähän lisää, kirjottaa viel vähän enemmän esseeseen, käydä viel kerran läpi ne tärkeimmät lakipykälät et cetera et cetera. Kannattaa kuitenki muistaa pitää vapaapäiviäkin ja tehä kivoja juttuja! Jos tuntuu et lukeminen yhtenä päivänä takkuilee ihan törkeesti, nii jätä hommat siihen ja mee puuhailemaan jotain muuta. Vaikka päivän lukutavotteesta ois vielä parikyt sivua jäljellä, niin tuskin ne hirveen hyvin jää mieleen, jos tekeminen on totaalitahmeeta. Seuraavana päivänä on iha uus tatsi siihe hommaa ja ne parikyt sivua extraa meneeki ihan kivuttomasti.


Jos et vielä seuraile instassa @universityoflapland niin meneppäs tekemään se nyt, multa on nimittäin tulossa sinne parin viikon päästä aika kivaa matskua! Mut löytää myös mun omasta instasta @suvitaru.

Ens kertaan, moikkuli!


Kommentit

 1. Onko sulla vinkkejä hyvistä eväistä? En haluaisi häiritä muita eväiden syömiselläni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuen toki tentin pituudesta niin mun mielestä hyviä eväitä on joku eväsleipä pakattuna elmukelmuun tai pussiin sekä proteiinivanukkaat, vaikka tottakai niiden avaamisesta aiheutuu pientä ääntä,niin se on onneks vaan hetkellistä. Sitten esim. banaani ja viinirypäleet. Suklaalevyn foliokääre aiheuttaa kovaa meteliä, mutta suklaapatukan avaaminen taas vaan pienen hetkellisen rapinan. Toki suklaatakin voi esim. rasiaan jo valmiiks palotella, niin ei kuulu kääreiden avaamisesta ääntä.

   Tentissä ei ikinä oo täysin hiljasta ja siks mun mielestä ei eväidenkään tarvitse olla totaaliäänettömiä, mutta kiva, et mietit muita :) sit jos jotakuta uskomattoman paljon häiritsee muiden elämisen äänet tentissä, kuten esim. mua, niin on korvatulpat se oikee tapa ehkästä tätä!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.

Suositut tekstit