Kuusi syytä lähteä vaihtoon

Tämän bloggauksen kirjoittaja Taija on Opiskelijaelämää-blogistimme parin vuoden takaa.

Lupasin kertoa teille, mitä vaihto-opiskelu antaa ja miksi se on niin arvokas kokemus. Tässä kuusi timanttista syytä lähteä ulkomaille!

1. Kielitaidon vahvistuminen
Tästä ei pääse yli eikä ympäri. Kielitaito vahvistuu vain sitä kieltä käyttämällä. Puhuin englantia kellonympäri ja välillä saattoi mennä päiviä, että ei puhunut suomea juuri ollenkaan. Hassusti ajan myötä aloin ajatella ja nähdä unia englanniksi. Arkisen kanssakäymisen lisäksi vahvistin myös akateemisesti kielitaitoani.



2. Itsenäistyminen
Olin jo ennen vaihtoa todella itsenäinen tyyppi, mutta vaihto antoi lisäbuustin itsenäistymiselle. Toiseen maahan muutto, jos joku opettaa itsestä niin kuin myös muista ihmisistä hirmu paljon. Itsenäistyminen toi niin vapautta kuin vastuuta. Uudet ja yllättävät tilanteet haastavat menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle.


3. Uudet opiskelutekniikat
Australiassa opiskelukulttuuri on aika erilainen Suomeen verrattuna. Kommunikointi opettajien kanssa on virallisempaa ja tunneilla odotetaan aktiivisempaa interaktiota niin luennoitsijan kuin muiden opiskelijoiden kanssa. Opin olemaan aktiivisempi ja kyselemään sekä kyseenalaistamaan asioita kurssien aikana. Aion adaptoida tämän omiin opiskeluihin jatkossakin.



4. Arvostus Suomea kohtaan kasvaa
En ole koskaan pitänyt Suomea tai meidän kulttuuria huonona, mutta nykyään pidän Suomea parhaana maana elää. Toiseen maahan muuttaminen antaa suurta kontrastia siihen, miten asioita voidaan hoitaa toisellakin tapaa. Suomessa on vaan niin paras tarjonta esimerkiksi ruokakaupoissa!



5. Adaptoituminen toiseen kulttuuriin
Aussi-kulttuuri tuntui aluksi hieman vieraalta ja todella avoimelta. Oli kiva huomata jo ensimmäisen kuukauden jälkeen, kuinka moikkailin kadulla vieraita ja juttelin mukavia kaupassa tuntemattomille. Avuliaisuus on toinen asia, jonka voisi tuoda suomalaiseen kulttuuriin suuremmalla volyymilla. Muistan monet kerrat, kun olin eksyksissä ja paikallinen tuli kysymään, josko tarvitsen apua ilman, että menin itse kysymään apua. Toisen kulttuurin tietämys myös avaa omaa maailmankuvaa suuremmaksi. Opin ja ymmärsin paikallisia sekä heidän elämäntyyliä paljon paremmin, kun opin tuntemaan paikallista kulttuuria.



6. Ystävät ympäri maailmaa
Monet kokemukset olisivat olleet kovin tylsiä ilman muita vaihtareita. Tutustuin vaihdon aikana aivan upeisiin ihmisiin ja loin ystävyyssuhteita, joita haluan vaalia ja ylläpitää tulevaisuudessakin. On hieno taito, että voi rakentaa pysyviä ihmissuhteita vieraalla kielellä ja ympäri maailmaa.

Jos herää jotain kysymyksiä vaihtoon liittyen ihan missä vaan vaiheessa, niin kommentoi alas kommenttikenttään. Vastaan mielelläni!

Taija

Kommentit

Suositut tekstit