Tervetuloa Rovaniemelle!

Heippa!

Mä ajattelin viimeisessä blogipostauksessani kirjoittaa vähän siitä, mitä olisin itse halunnut lukea kun sain tietää tulevani Rovaniemelle ja Lapin yliopistoon. Tässä siis muutama asia, joista on toivottavasti edes vähän apua sille, joka tulee ens syksynä tänne (onneksi olkoon koulupaikan saamisesta ja tervetuloa!!!).

Tämä kuva siis tietenkin Helsingistä, mutta tervetuloa myös sieltä tulevat!

1) Kämpän hankinta

Vaikka Rollo on pinta-alaltaan Euroopan suurin kaupunki, niin silti ydinalue, missä suurin osa opiskelijoistakin varmaankin liikkuu, on melko pieni. Monet siis tänne tullessaan pähkäilevät sen suhteen mihin kannattaa muuttaa. Jos on auto käytössä, niin paikalla ei ole sen suurempaa merkitystä, joten seuraava on tarkoitettu niille, joilla tämmöistä arjen luksusta ei ole käytettävissään. Yleisesti suurin osa opiskelijoista (ainakin mun tutuista) asuu joko keskustassa tai yliopiston läheisyydessä, eli Rantavitikalla tai Viirinkankaalla.

Keskustan megaplussa on tietenkin BIG CITY LIFE eli sieltä tottakai löytyy vaikka ja mitä. On ruokakauppoja, kuppiloita, kauppoja, palveluita sun muita mitä nyt voikaan olettaa. Miinuspuolena onkin sitten se, että yliopistolle on noin 2 km (enempi tai vähempi riippuen mistä tulee) matkaa. Yliopiston läheisyydessä asuessa taas megaplussa on tietenkin yliopistolle oleva olematon matka. Yliopistoa vastapäätä on myös Sale ja hieman kauempana Viirinkankaan K-Market (missä on muuten myös esim. Posti), joista saa tehtyä hyvin ruokaostokset. Itse kuitenkin tykkään käydä Prismassa (jonka yhteydessä toimii mm. apteekki) tekemässä suuremmat ostokset, johon on vajaa 2 km matkaa yliopistolta. K-Marketin läheisyydessä on myös esimerkiksi pubi ja pizzeria, mistä halukkaat voivat käydä hakemassa tarvittavia antimia. Muita sen spessumpia palveluja ei taida tässä lähistöllä olla, joten muut asiat tulee hoitaa keskustassa ja se olkoon sitten miinuspuoli.

Itse täällä kuitenkin nyt lukuvuoden asuneena voin sanoa, että elämä keskittyy hyvinkin pienelle alueelle.. Asun yliopiston läheisyydessä ja mielestäni se on edelleen ainakin mulle paras ratkaisu. Luennoille voi juosta (tietenkin) vikalla minuutilla ja kaikki tarvittava on pyöräilymatkan päässä. Pyörällä ampaisee Prismaan noin 10 minuutissa ja sama esimerkiksi salille. Tämän lisäksi esimerkiksi talvella, kun kaverit keskustasta joutuu tulemaan kävellen/pyörällä -30 asteen pakkasessa yliopistolle kunnon toppavaatteissa, mä oon taas voinut juosta yliopistolle sillä vikalla minuutilla ei niin lämpimästi pukeutuneena.

Kunnon BIG CITY LIFE -meininkiä.. markkinat ja kaikkee!

2) Tarvittavat ulkovaatteet

Toinen asia, millä kannattaa varautua täällä on kunnolliset ulkovaatteet. Mä en itse ainakaan pk-seudulla eläessäni oikein koskaan käyttänyt esim. mitään tuulihousuja, toppahousuja tai muutenkaan mitään erityisempiä lämpövaatteita (jos ei lasketa jotain mökkireissuja tms). Rollossa kuitenkin varsinkin jos ainoa kulkuväline jalkojen lisäksi on pyörä, niin tähän seikkaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Mulle ainakin tuli syksyllä melko nopeasti selväksi, että kunnon sadevaatteet ja jotkut tuuli-/ulkoiluhousut olisi hyvä omistaa. Ei oo kauheen kiva polkea Prismaan ja takaisin kun sataa kaatamalla ja sulla ei ole sen erikoisempaa päällä kun kerttissadeviitta. Ulkoiluhousut taas on ihan must jos esimerkiksi haluaa käyttää hyväkseen Rollon mahtavia reippailumahdollisuuksia. Muutenkin musta tuntuu, että täällä ollessa voisin pukea syksyllä ja keväällä kun on vielä kylmää ihan mieluusti kunnon ulkoiluhousut vaikka sellaisia en ole oikeastaan etelässä koskaan aiemmin tarvinnut.

Talvivaatetus on sitten myös asia erikseen. Kunnon toppavaatteet ovat siis IHAN MUST! Itsestäänselvää varmaankin kaikille, mutta täällä on talvella kylmä ja lunta on paljon. Mä käytin toppahousuja koko elämäni edestä viime talvena täällä ja laitoin ne oikein mielelläni päälleni aina kun lähdin vähän pidemmälle. Toppahousujen lisäksi tietty kunnon toppatakki on must, mutta semmoinen löytyy varmasti kaikilta myös sieltä etelämmästäkin tulevilta ;)

Palatakseni taas siihen, että jos pyöräilee myös talvella, niin yllä mainittujen lisäksi mulle tärkeiksi osoittautuivat kunnon talvihanskat. Ekoissa kunnon pakkasissa kun viiletin menemään pyörällä muka kunnon lasketteluhanskoissa, niin ai että.. kotiin palattuani ei oikein ollut tuntoa sormissa. Panosta siis myös hanskoihin! Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä tässä listassa tulevat kunnon kengät. Kaikista edellä mainituista syistä ovat siis myös eurojesi arvoiset.


3) Kunnon pyörä

Edelleen, jos ei käytössä ole sitä mahtavaa vekotinta kuin auto, niin tämä on sulle. Kannattaa hankkia kunnon pyörä ja miettiä myös sen hankinnassa sitä, että tulet oletettavasti ajamaan sillä täällä ympäri vuoden. Kunnon pyörä on vain mun ideaali suositus, koska ite oon ajellut roskalavalta hankitulla vähän epäilyttävässä kunnossa olevalla pyörällä, mutta hyvin meillä kaikesta huolimatta on sujunut - I laav juu!!!

Mä siis olen käyttänyt pyörää täällä koko lukuvuoden ympäri, eli olen ajellut sillä niin sateessa, lumella, jäällä, loskan seassa, kaameessa pakkasessa jne. Mun mielestä täällä huolletaan teitä sen verran hyvin siihen nähden, että lunta voi tulla päivittäin ihan sairaan paljon, joten pyörällä ajaminen onnistuu kyllä. Tää pyöräily on kyllä vaatinut välillä huumoria iteltä niissä tilanteissa kun ehkä haluais vaan näyttää keskisormea säähemmolle. Parasta on kuitenkin ollu jakaa näitä koomisia tilanteita ystävien kanssa, jotka on itekkin ihan samassa tilanteessa!

Pyörään liittyen kannattaa hankkia kunnon reppu, jos käyt pyöräillen kaupassa ja tarakkaan sellanen lenksu (mikäköhän sen virallinen nimi on hehe), joka pitelee esim. kauppakassia.


4) Sekalaiset infot 

Viimeiseksi haluan tuoda ilmi vielä muutaman asian, jotka on vähän randomimpia.

Ensinnäkin kun muutto tänne koittaa, tulee varmasti tarve hyvin monenlaiselle tavaralle. Mä sain auton käyttöön päiväksi kun tänne muutin ja suhasin sillä ostamaan kaikki tarvittavat kalusteet, astiat sun muut. Suosittelen muuten sitä jos sulla on auto edes päivän käytössä, että jos asunnossa on tarpeeksi tilaa ja lompakko antaa myöden, niin osta kerralla esim. ruokakaupasta PALJON sellaista ruokaa ja tarvikkeita, joita tulet tarvitsemaan ja jotka myös säilyvät. Mä esimerkiksi ostin hirveen määrän vessapaperia ja kaikkia ei-jääkaapissa olevia ruokia (riisi, säilykkeet, hiutaleet yms.) + pakkasen täyteen. Se auttoi oikeesti paljon, koska kauppareissuilla ei sitten niistä tarvinnut huolehtia.

Kalusteiden ja astioiden hankinnassa kannattaa myös pitää mielessä esim. kirpparit ja muun muassa Martat kävivät syksyllä pitämässä yliopistolla sellasen astioiden anto -kampanjan, missä sai ilmaiseksi kaikenlaisia astioita. Mä sain sieltä muun muassa yhden sellaisen isomman kattilan, mitä olin tarvinnut, mutta en muistanut ostaa siinä alkusähellyksessä. Lisäksi kannattaa liittyä FB:ssä erilaisiin Rollon kirppisryhmiin, koska täällä on tosiaan paljon muun muassa opiskelijoita, jotka myy kaikenlaista kamaa ympäri vuoden.


Edellisten lisäksi erityismaininnan saa kirkasvalolamppu tai vastaava. Mulla on se edelleen kauppalistalla, mutta uskon, että se jeesais täällä kaamoksen aikana. Suosittelen siis sitä jo näin etukäteen!

Viimeisimpänä muttei suinkaan vähäisimpänä on Sporttipassi, jonka suosittelen hankkimaan jos yhtään tykkää liikkua. Sporttipassi on mun mielestä erittäin edullinen siihen nähden, mitä kaikkea se tarjoaa. Linkatulta sivulta voi lukea lisätietoja halutessaan. Sen lisäksi haluan vielä mainita kaikille Salisakeille ja Salisirpoille, että Rollossa on todella monta kuntosalia! Itse lukeudun tähän sakkiin ja suosittelen menemään tutustumaan eri saleihin ja valitsemaan etäisyyden yms. puolesta sitten itelle sen parhaan salivaihtoehdon. Huomio vielä kuitenkin myös Sporttipassiin, jolla pääsee myös saleilemaan.

Sporttipassilla pääsee mm. pelaa sulkkista!

Minimalisteille vielä sellainen info, että erään paikallisen ystäväni mukaan Rollossa pärjää kunhan on kuksa ja puukko. Mene ja tiedä.


Huh, kiitti ja kuitti!

Täällä on kyllä kiva olla.

<3 Johanna

Kommentit

 1. Onko sulla siis itsellä ollut ihan erillinen salijäsenyys vai ootko käynyt pelkästään sporttipassin vuoroilla? Vai onko sulla ollenkaan sporttipassia? Ymmärtääkseni ne salivuorot on aika hankalaan aikaan, onko sulla esim. kavereiden kokemuksia tästä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Mulla on Sporttipassi. Oon käyttänyt sitä muun muassa salilla ja jumpissa käymiseen, tanssitunteihin ja sulkkikseen. Mulla on kuitenkin myös sen lisäksi erillinen salijäsenyys koska halusin, että voin käydä myös täällä lähempänä salilla ja se on mulle muutenkin tärkeä olla. Mulla on kuitenkin kavereita, jotka käyttää just Sporttipassin kautta saatavaa salia ja kys. saliaikoja.

   Riippuu varmaan just henkilöstä, että mikä itselle riittää. Varsinkin jos asuu keskustassa, niin on varmasti helpompi saada salikäynnit osumaan niihin salivuoroihin ja sit tietty se määrä, että kuinka monta kertaa viikossa tms. haluaa käydä niin vaikuttaa siihen, että riittääko ne salivuorot.

   https://blogi.eoppimispalvelut.fi/korkeakoululiikunta/rovaniemi/ Tuolla on noi ajat vielä tarkemmin. Sinnehän pitää ilmestyä vaan noiden aikojen sisällä, mutta muutenhan siellä voi sitten viettää vaikka monen monta tuntia. Enkä oo kuullut, että olisivat olleet ihan sairaan tarkkoja siitä, että jos tuut pikkusen aikasemmin/myöhemmin, niin ei oltais päästetty.

   <3 Johanna

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.

Suositut tekstit