Ajatuksia sisustus- ja tekstiilimuotoilun opinnoista

Moi!

Aurinko paistaa tällä hetkellä kirkkaasti (ja yllättävän lämpimästi jo!) ja pitkän harmaan räntäsadejakson jälkeen tuntuu että energiat latautuu taas! Tänään jatkan vielä yhteishaun teemalla, viimeksi kirjoittelin vinkkejä elämänmuutosta harkitseville. Tässä postauksessa ajattelin kertoa kokemuksia ja ajatuksia omasta koulutusohjelmastani eli sisustus- ja tekstiilimuotoilusta. Olen kirjoittanut jo syksyllä pähkinänkuoressa mitä opintoihin kuuluu ja kannattaa ehdottomasti lukaista myös tuo postaus jos kyseiselle alalle hakeutuminen kiinnostaa!
Nyt pureudun enemmän siihen, mikä on minusta ollut opinnoissa parasta ja kiinnostavinta, mikä taas haastavaa ja kuinka koulutusohjelma on ehkä poikennut omista ennakkokäsityksistä.

Design & kuva: Saana Sirviö

Mikä on ollut parasta?

Koulutuksen monipuolisuus ja kokonaisvaltaisuus. Tekstiiliopinnoissa käydään läpi kankaanvalmistus raaka-aineista valmiiseen tuotteeseen asti. Arvostan perinteisiä kädentaitoja, jotka nykyisin alkavat olla katoava taitolaji ja on ollut kiinnostavaa oppia kuinka nykytekniikka yhdistyy vanhoihin perinteisiin esimerkiksi kankaankudonnassa. Vaikka suuri osa kurssitöistä koostuu prototyypeistä tai mallitilkuista, on ollut mukava saada tehtyä myös ihan valmiita tuotteita kuten käsin kudottu keittiöpyyhe, itse painettu kangas tai ikkunateippaukset paikalliselle yritykselle. Tässäkin näkyy kuinka monia erilaisia työtehtäviä tämän alan koulutuksella voi tehdä!

Design & kuva: Mervi Sääskilahti

Mikä on ollut haastavaa?

Ehdottomasti oman työskentelyn aikatauluttaminen. Lisäksi itsellä tuppaa usein unohtumaan prosessinkuvaus ja sen kuvallinen ja sanallinen dokumentointi, joka kuuluu lähes kaikkiin kurssisuorituksiin prosessiportfolion tai oppimispäiväkirjan muodossa. Myös kurssien intensiivisyys ja tiivis aikataulu tuottaa monesti päänvaivaa, kun erilaisten kokeilujen tekemiseen ei riitä kursseille varattu aika.

Design & kuva: Sini Karjalainen

Mikä on ollut yllättävää?

Edelleen tiiviit aikataulut. Myös opintojen painottuminen tekstiilipuolelle oli tavallaan yllätys, vaikka toki nimikin sen kertoo että molemmat osapuolet sieltä löytyy. Sisustuspuoli jää kuitenkin vähemmälle ja sisustussuunnittelun opintoihin on vahvasti integroitu nimenomaan sisustustekstiilit ja tekstiilien roolit tiloissa. Jos siis haluaisi painottua sisustus- tai tilasuunnitteluun, olisi ehkä hyvä käydä jokin syventävä koulutus tähän päälle jotta ymmärtäisi esim. rakennustekniikkaa paremmin.

Design & kuva: Saana Sirviö

Kenelle suosittelen opintoja?

Jos olet kiinnostunut tekstiileistä ja tekstiilituotteista sekä niiden materiaaleista ja valmistustavoista, on tämä opintolinja sinulle! Koulutuksella voi myös hyvin täydentää vaikka aiempia tekstiili- tai sisustusalan opintoja, jolloin saa monipuolisemman kuvan tekstiilien  ja erilaisten pintamateriaalien suunnittelusta ja käytöstä yksityisissä ja julkisissa tiloissa. Opinnoissa sivutaan paljon graafista- ja tuotesuunnittelua sekä brändäystä, mikä antaa paljon mahdollisuuksia eri työtehtäviin luovalla alalla ylipäätään. Opintojen aikana oppii käyttämään Adoben suunnitteluohjelmia ja 3D-mallinnusta mistä on myös hyötyä monissa yhteyksissä.
Lapin yliopiston sisustus- ja tekstiilimuotoilun koulutusohjelma on tällä hetkellä ainoa laatuaan Suomessa, eli ehdottomasti valttikortti korkeakoulujen joukossa.

Onnea yhteishakuun!

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.

Suositut tekstit