Mikä ihmeen Sitemu?




 Moikka taas!

Viimeksi kertoilin itsestäni, nyt ajattelin kertoa koulutusohjelmastani eli sisustus- ja tekstiilimuotoilusta (meidän kesken sitemu). Monesti on tuntunut, että ehkäpä koko tekstiili- ja vaatetuspuoli on taiteiden tiedekunnan linjoista se vähiten tunnetuin. ”Siis mikä ihmeen sitemu? Mitä te oikeen siellä teette?” on kuulunut useammasta suusta kun on kertonut mitä täällä opiskelee. Esittely lienee siis paikallaan!

Opiskelijoiden inspiraatiokuvia ja kudontakokeiluja.

Sisustus- ja tekstiilimuotoilu on verrattain nuori koulutusohjelma Lapin yliopistossa. Meidän tilat sijaitsee F-talon kolmannessa kerroksessa yhdessä vaatetussuunnittelijoiden kanssa.  Sitemun hakuprosessi poikkeaa taiteiden tiedekunnan muista linjoista sillä, että kaikki hakeneet kutsutaan pääsykokeisiin, minkä lisäksi valmistellaan vielä ennakkotehtävä joka ainakin omana hakuvuonna sitten esiteltiin haastattelussa. Muutoin pääsykokeet ovat kaksipäiväiset ja niihin kuuluu piirustus- ja maalaustehtäviä, kolmiulotteiseen havainnointiin liittyviä muotoilutehtäviä sekä kirjallinen tehtävä ja haastattelu.  Opiskelijoita valitaan kymmenisen kappaletta eli ryhmäkoot ovat suht pieniä, meidän piskuisessa vuosikurssiporukassa on itseni lisäksi viisi henkeä! Mutta laatu korvaakin määrän ;)

Ne perinteiset, ei-tietokoneohjatut kangaspuut

Mitä me sitten täällä oikein tehdään ja opiskellaan? Perusopinnoissa käydään läpi tekstiilien valmistus materiaaliopista kankaan kutomiseen asti. Opimme luomaan loimet kangaspuihin (ts. virittämään ne sadat langat paikoilleen joihin kangasta lähdetään kutomaan..) ja kutomaan kangasta erilaisilla tekniikoilla ja materiaaleilla sekä perinteisillä kangaspuilla että tietokoneohjatuilla puilla. Tietokoneohjatut kangaspuut ja jacquard-kudontakone mullisti ainakin oman näkemyksen kankaanvalmistuksesta, miten tietokoneohjelmalla tehty kuva voi siirtyä kankaalle kangaspuiden kautta?! Se on vähän kuin tulostamista jossa toimit itse tulostimen printteriosana, kun kudot tietokoneelta siirtyvää kuviota ja kangaspuut ohjaavat työn etenemistä!

Annala Oy valmistaa Suomessa verhoilukankaita ja yhteistyönä Lapin yliopiston kanssa ottavat myös opiskelijoiden kuoseja mallistoihinsa.

Kankaankudonnan lisäksi opintoihin kuuluu erilaiset kankaanpainomenetelmät sekä kuosisuunnittelu, jossa opimme suunnittelemaan ja luomaan printtikuvioita ja tuotteistamaan niitä. Suunnittelu tapahtuu luonnostelun ja piirustusvaiheen jälkeen pääosin digitaalisesti ja Photoshop sekä Illustrator ovat tässä käytetyimmät ohjelmat. Kuten koulutusohjelman nimikin kertoo, kuuluu opintoihin myös sisustus- ja tilasuunnittelua, jossa taas opiskellaan 3D-mallinnusta ja käymme läpi tilasuunnittelun teoriaa ja käytäntöjä. Varsinaisia sisustussuunnittelijoita meistä ei kuitenkaan tule koska koulutuksen pääpainotus on tekstiilisuunnittelussa, mutta voimme toimia esimerkiksi asuntojen stailaajina, sisustusneuvojina tai –myyjinä sekä visualisteina erilaisissa kohteissa. Tekstiilisuunnittelun osalta voimme toimia freelancereina tai työllistyä eri tehtäviin tekstiilejä valmistaviin yrityksiin. Yrittäjyys on myös yksi mahdollisuus!



Kaksion sisustussuunnitelman pohjapiirros, Saana Sirviö 2017.

Me päästään tekemään paljon erilaisia projekteja ja oikeita asiakaskohteitakin opintojen aikana, mikä motivoi ainakin itseä paljon kun on mahdollisuus nähdä oman suunnittelutyön jälkiä oikeassa kohteessa. Ja kenties saada vähän jalkaa oven väliin tulevaisuutta ajatellen!
Tekstiili-ilmaisun sivuaineessa (joka on muuten muillekin avoin sivuaine) pääsee etsimään omaa ilmaisua ja luovuutta tekstiilitaiteen keinoin ja nämäkin teokset usein päätyvät esille julkisiin tiloihin. Opiskelijoiden tekstiilitaidetta on ollut esillä mm. Hostel Café Kodissa sekä kirjaston lastenosastolla (kyseinen ihastuttava teos on muuten vieläkin paikoillaan, käykää kurkkaamassa!)
Toivottavasti tämä vähän avasi muillekin mitä me täällä opiskellaan ja mitä meistä sitten isoina tulee :)

Kommentit

Suositut tekstit