Vinkkejä Lapissa opiskelua harkitseville

Moi!

Kevät lähestyy vauhdilla, valon määrä lisääntyy täällä pohjoisessa päivä päivältä ja monille eräs käänteentekevä tapahtuma on aivan nurkan takana, nimittäin kevään yhteishaut.
Ajattelin tänään vähän muistella omaa kevättäni kahden vuoden takaa, kun päätin vuosien tauon jälkeen hakeutua opiskelemaan sekä antaa muutamia vinkkejä niille, jotka ehkä harkitsevat Lapissa asumista ja opiskelemista.
Olen kirjoittanut lähtökohdistani ja muutostani Rovaniemelle enemmän viime syksyn ensimmäisessä blogipostauksessani, jonka voit käydä lukemassa täältä. En tässä postauksessa paneudu sen syvemmin aikaani ennen Lappiin muuttoa, mutta muistan kuinka itse kaipasin tuolloin muiden tarinoita ja tukea päätökselle lähteä kohti uutta ja tuntematonta, joten toivottavasti tästä on apua jollekin asian parissa parhaillaan askarteleville :)

Ison elämänmuutoksen kynnyksellä päässä pyörii monia kysymyksiä ja pelkoja. Tämän lisäksi tulee tietysti kaikki käytännön asioihin liittyvät huolet kuten muutto ehkä pitkänkin välimatkan päähän, asunnon hankkiminen kun et itse pääse paikan päälle jne. Toki ollaanhan sitä edelleen Suomen rajojen sisäpuolella, mutta tuttujen ympyröiden, rutiinien ja ihmisten jääminen taakse voi olla jännittävää ja pelottavaakin.
Jotta tämä ei mene ihan vaan höpöttelyksi niin keräsin alle omien kokemusteni perusteella viiden kohdan vinkkilistan elämänmuutosta harkitseville.


1. Karista ennakkoluulot

Uusia asiota kannattaa lähestyä avoimin mielin eikä kuunnella esimerkiksi muiden mielipiteitä liikaa, koska ne ovat jokaisen henkilökohtaisia kokemuksia ja sinun kokemuksesi voi olla aivan toinen. Toki itsekin jaan tässä omaa kokemustani, mutta kannattaa suodattaa varsinkin negatiivissävytteisiä mielipiteitä rankalla kädellä. Vain kokeilemalla itse voit tietää oman mielipiteesi ja se mikä ei ole sopinut jollekin toiselle voikin sopia sinulle, tai toisinpäin.


2. Asenne ratkaisee

Kliseinenkin neuvo, mutta niin totta. Olet ehkä kuullutkin englanninkielisen lausahduksen energy flows where attention goes, eli mihin keskität energiasi, se myös toteutuu. Jos päätät jo etukäteen että kaikki pelkosi käyvät toteen, et tutustu kehenkään etkä varmasti tule viihtymään, asetat itse lähtökohdat näiden asioiden toteutumiselle. Jos taas visioit kuinka tulet kohtaamaan mielenkiintoisia ihmisiä, näkemään uusia paikkoja ja kokeilemaan vaikkapa uusia harrastuksia, kokemuksesi on varmasti positiivisempi ja avartavampi.


3. Luota siihen, että kaikki järjestyy

Osaan itse olla välillä maailman huolehtivaisin ja negatiivisin ihminen ja teen jatkuvasti töitä sen eteen, että oppisin luottamaan asioiden järjestymiseen. Voin kokemuksesta sanoa, että jatkuva huolehtiminen toteuttaa kohdassa kaksi mainittua pelkojen käymistä toteen mutta myös horjumaton luotto siihen, että asiat järjestyvät aina jotenkin on osoittautunut monesti toimivaksi. Olisi helppoa jos kaikkea voisi etukäteen kontrolloida mutta silloin kun se ei ole mahdollista, on parasta vain heittäytyä ja luottaa siihen, että elämä kyllä kantaa. Katastrofiajatukset ovat tosiaan vain ajatuksia, ne eivät ole totta nyt eivätkä välttämättä tule koskaan olemaankaan.


4. Hyväksy se, että välillä voi olla vaikeaa

Nykyään puhutaan paljon positiivisuudesta ja kiitollisuuden harjoittamisesta sun muusta, jonka lisäksi sosiaalinen media viljelee täydellisyyden kiiltokuvaa sekä julkkisten että yksityishenkilöiden elämästä. Kuvateksteissä vilisee elon ihanuutta ylistävät adjektiivit. Vaikka itsekin mainitsin positiivisen asenteen kantavan pidemmälle, täytyy muistaa että myös negatiiviset tunteet kuuluvat elämään ja niille täytyy antaa tilaa ja aikaa. Aina ei voi lakaista kaikkea maton alle, jossain vaiheessa sieltä ilmestyy vaan isompi pölypallo. Jos siis ahdistaa ja masentaa ja tuntuu vaikealta, hyväksy se ja vello siinä vaikka hetki tai päivä, avaudu ystävälle kahvin tai viinilasin äärellä tai vain makaa peiton alla ja katso Netflixiä. Näistä notkahduksista pääsee kyllä yli ja aina seuraa uusi päivä. Toki jos masennus ja ahdistus on jatkuva vieras, täytyy ehdottomasti hakea ammattiapua.


5. Anna itsesi yllättyä

Tämä syntyy ehkä edellämainittujen kohtien summana. Jos astuu oman mukavuusalueen ulkopuolelle, kohtaa uudet asiat avoimin mielin ja luottaa tulevaisuuteen, voi yllättyä siitä mitä puolia löytää itsestään ja elämästään. Itse en koskaan kokenut pääkaupunkiseutua kodikseni, mutta ymmärsin sen vasta muutettuani sieltä lähes toiselle puolelle maata. Olin lukenut muiden elämänmuutostarinoita haikeana kuvitellen, etten itse koskaan saisi tehtyä muutosta omassa elämässäni, kunnes yhtäkkiä olinkin täällä. Vieläkin välillä havahdun ajattelemaan, että otinko ja lähdinkö ihan oikeasti. Täällä ollessani myös muut kuin opiskeluun littyvät tulevaisuudenhaaveet ovat selkiytyneet ja uskon, että siihen tarvittiin tutusta oravanpyörästä irti pääseminen.  Uusi ympäristö pakottaa havahtumaan ja astumaan ulos oman pään sisältä, jossa asiat voi välillä käydä turhan mustavalkoisiksi.

Summa summarum, mikäli harkitset opiskelua tutun paikkakunnan ulkopuolella, vaikkapa Lapissa, tai olet kuten minä eli ns. ”vanhempi” opiskelemaan lähtöä harkitseva, neuvoni on että anna mennä! Kokeile uutta ja testaa rohkeasti rajojasi, aina voi myös palata takaisin mikäli kokee tehneensä virheliikkeen. Usein ne muutosta hankaloittavat käytännön esteetkin ovat vain ajatuksia omassa päässämme ja järjesteltävissä.

Aurinkoista kevään odotusta ja tsemppiä kaikille muutoksen kynnyksellä seisoville!

Kommentit

Suositut tekstit