Mahdollisuuksia Euroopan suurimmassa kaupungissa

Rovaniemi
Lapsena tulee pohtineeksi yhtä sun toista; miten sade syntyy tai kuinka siemenestä kasvaa puu.  Joskus aikuiset eivät osaakaan heti vastata pieniä mieliä askarruttaviin kiperiin kysymyksiin. Mitä esimerkiksi aika oikeastaan on? Aikuisenakin minulla on tapana syventyä miettimään syntyjä syviä etenkin matkustaessani. Junan ikkunasta ulos tuijottaessa on hyvin aikaa aprikoida vaikkapa juuri aikaa. Ajan kokeminen on kieltämättä jännä juttu. Joskus kahden tunnin luento tuntuu kestävän ikuisuuden, mutta junamatka Helsingistä Rovaniemelle tuntuu kuluvan ihan hujauksessa. Asiaan saattaa vaikuttaa se, että Seinäjoella pistin silmäni ihan vain hetkeksi kiinni ja kohta heräsinkin Oulussa.

Minä Akava-talolla Pasilassa
Vietin viime viikonlopun Helsingin Pasilassa Suomen opettajaksi opiskelevien liiton järjestökurssilla. Hain syksyllä SOOL:in aluetoimijaksi Rovaniemelle ja pestin saatuani kävin nyt pääkaupungissa kouluttautumassa. Reissu oli kerrassaan mahtava. Sain tutustua suureen joukkoon uusia ihmisiä, joiden kanssa tuli keskusteltua mitä mielenkiintoisimmista aiheista ja pidettyä hauskaa. Viikonlopun jälkeen minulla on nyt uusia kavereita ympäri koko Suomen maan. Verkostoitumisen merkitys avautui minulle aivan uudella tavalla. Yhteyksien luominen antaa mahdollisuuden tiedonvälitykseen ja yhteistyön toteuttamiseen. Järjestötoimintaan kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan!

Muun muassa musiikinopiskeluun yliopistossamme on mitä parhaimmat tilat.
Tavatessani opettajaopiskelijoita kotimaan kaupungeista pääsin kertomaan siitä, millaista on opiskella Rovaniemellä. Ensimmäisessä kappaleessa pohdiskelin aikaa, jonka ajattelen olevan muutoksia. Atomitasolla aineen rakennusosat muuttavat paikkaansa ja isommassa mittakaavassa ihmisen elämässä tapahtuu muutoksia ajan kuluessa. Rovaniemelle muuttaminen oli iso muutos (aivan mahtava aasinsilta muuten!), mutta en ole katunut sitä päivääkään. Vaikka joku sanoisikin yliopistoamme pieneksi, ovat mahdollisuudet täällä suuret. Luokanopettajan opinnoissani olen päässyt äänittämään jännityskuunnelmaa, rakentamaan lumiveistosta ja vaeltamaan pitkin tuntureita. Monialaisissa opinnoissa olemme päässeet konkreettisesti tekemään asioita pelkän luennoilla istumisen sijasta. Tilat ovat hyviä ja esimerkiksi pianonsoiton harjoitteluun löytyy monen monta huonetta. Tapahtumia, sitsejä ja poikkitieteellistä opiskelijameininkiä on kaupungissa runsaasti. Saman katon alla opiskelevat neljä tiedekuntaa hyvässä hengessä. 

Käsityön tunnilla teimme piparkakkuja.
Tämän kirjoituksen julkaisupäivä on ensimmäinen joulukuuta ja allekirjoittanut on kerrassaan innoissaan. Jälleen saa avata aamuisin kalenterinluukkuja, kuunnella tuttuja lauluja ja häärätä joulupukin apulaisena. Vuosi toisensa jälkeen koitan tavoittaa sitä samaa tunnelmaa kuin lapsuuden joulunodotuksessa - perinteitä, iloista tohinaa ja jotain salaperäistä. Joulukiireiden keskellä se onnistuu, kun pysähtyy hetkeksi ja miettii mikä on tärkeää. Toisten ihmisten muistamisesta tulee itselleen lämmin mieli. Haluan toivottaa sinulle oikein iloista joulunodotusta laulunpätkän muodossa;
Lapsuuden joulu, sen hiljainen rauha mieltäni lämmittää.
Hohtava hanki ja pakkanen laulaa, oikea oikea joulusää.
Puut taipuvat raskaiden kinosten alla ja rungot on huurtanut hopeaan halla.
Jääkukkaset kukkivat ikkunanpieltä antaen joulumieltä.
Lapsuuden joulu – V. Salmi

- Vili Peltomäki, LuKa-luokanopettajaopiskelija 2 vk, Lapikkaan tuutori

PS Pinta-alaltaan Rovaniemi on Euroopan suurin kaupunki.

Kommentit

Suositut tekstit