Stressaako?

Lukuvuoden loppu häämöttää jo edessä ja useamman kurssin lopputöiden deadlinet lähestyvät aivan liian nopeasti. Pinnaa kiristää eikä kalenterista tunnu löytyvän lainkaan vapaa-aikaa. Tuttu tilanne varmasti monelle.

Allekirjoittaneella tuli hieman ahnehdittua kursseja viimeiselle periodille ja muutama viime viikko onkin mennyt melkoisessa kiireessä minuuttiaikataulun kanssa juosten. Laskinkin viime viikolla viettäneeni maanantai perjantai välillä yliopistolla 59 tuntia ja sen lisäksi tuli kouluhommia tehtyä vielä kotonakin. Onneksi pakko toimii melkoisen hyvänä motivaattorina.


Halusinkin jakaa viisi itselleni toimivaa vinkkiä kiireestä aiheutuvan stressin hallintaan.

1.  Suunnittele ajankäyttösi
Erilaisten to do -listojen tekeminen, post it -lappujen hyödyntäminen, sähköisen tai perinteisen kalenterin täyttäminen… Mikä tahansa, mikä sinulle toimii. Itse olen perinteisen kalenterin ystävä, sillä kirjoittaessani asiat kynällä kalenteriin, ne jäävät kaikista parhaiten mieleeni. Tärkeintä on kuitenkin tehdä aikataulusta realistinen, muutoin siitä ei ole mitään hyötyä. Jos tiedät, että viikonloppusi kuluu ystävien/sukulaisten/kumminkaimojen kanssa viihteellä, älä huijaa itseäsi kirjaamalla sinne jonkin kurssin lopputyön tekemistä. Etsi aika siihen jostakin muualta.

2. Ennakoi
Jos tiedät ensi viikon olevan aikataulullisesti täysi katastrofi, käy ruokakaupassa etukäteen, tee ruokaa valmiiksi ja pese pyykkiä niin, ettei kaiken kiireen keskellä lopu puhtaat vaatteet kaapista. Hektistä viikkoa helpottaa kummasti se, että perusasiat ovat kunnossa.

3. Siivoa kotisi
Tämä ei varmasti toimi kaikille, mutta omaan stressiini auttaa siisti ympäristö. Soluhuoneeni siivoamiseen ei mene montaa minuuttia ja siistissä kodissa on huomattavasti helpompi keskittyä.

4. Priorisoi
Jos hommaa tuntuu kaikesta huolimatta kertyneen liikaa, priorisoi. Meillä jokaisella on kuitenkin vain 24 tuntia vuorokaudessa ja itse en ainakaan pidempijaksoisesti pysty yöunistani tinkimään. Valitse siis tehtävälistastasi tärkeimmät ja käytä niihin eniten aikaa. Kaikista kursseista ei aina tarvitse saada hyvää arvosanaa.

5. Naura
Mikä tahansa tilanne tuntuu paremmalta, kun sille on nauranut sydämensä kyllyydestä. Nauru vapauttaakin mielihyvähormonina tunnettua endorfiinia, joten sen teho on todistettu myös tieteellisesti.

Tsemppiä lukuvuoden loppurutistuksiin!

-Johanna

//


The end of the academic year is almost here and many deadlines are approaching way too fast. I have had a very busy few weeks and wanted to share my tips for stress management caused by rush.

1. Plan your timetable
And be realistic about it. If you know you’re going to spend your weekends with your friends, don’t fool yourself by planning schoolwork there. Find the time from somewhere else.

2. Anticipate
If you know next week is going to be busy, buy groceries, cook and wash laundry beforehand. It eases the hasty week to have essentials in order.

3. Clean your home
It is much easier to concentrate in a clean environment.

4. Prioritize
There’s no need to get good grades in every course, especially if you are running out of time. Pick the most important ones and use your time mostly on them.

5. Laugh
Everything feels better after a good laugh.

Good luck for the final challenges of this school year!

-Johanna

Kommentit

Suositut tekstit