Opiskelusta opittua

En tiedä miten asia kanssaopiskelijoilla toimii, mutta itselleni varsinaisten luentojen päättyminen on vuoden pimeintä aikaa. Ei sinällään, etteikö loman alkaminen (joka tosin menee lähes kokonaan töiden parissa) olisi kivaa. Ongelmana on pikemminkin se viimeinen loppurutistus ja viimeiset palautettavat työt.

Kuluneen vuoden aikana olen tullut huomanneeksi, että loppurutistuksessa ja opiskelumotivaatiossa on valtaisia eroja. Niinpä kevään kunniaksi listaankin tähän muutaman erilaisen opiskelijatyypin, josta voi vapaasti käydä tunnistamassa itsensä ja kaverinsa.

1. Tehotykki
Kaikkien opiskelijoiden tuttavapiiristä löytyy aina se yksi kaveri, joka vääntää jokaisen esseen ja tentin lävitse kellontarkasti aina ajallaan, usein vielä onnistuen nappaamaan kiitettävän arvosanankin. Ensimmäisen vuoden lopussa tehotykillä on jo 120 opintopistettä, jonka lisäksi tehotykki on käynyt koko vuoden opiskelujen ohella töissä varantoaan kartuttamassa. Muille on täysi arvoitus, kuinka kaksitoistatuntista päivää pakertavan tehotykin psyyke pysyy kasassa, kun taas tehotykki itse ihmettelee miten muut ovat niin aikaansaamattomia.

2. Yleismies Jantunen
Yleismies Jantunen on suoraa sukua tehotykille, ja hänenkin päivänsä venyvät helposti pikkutunneille. Jantunen ei kuitenkaan jaksa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, vaan hän sinkoilee paikasta toiseen aina uusia projekteja, ystäviä ja vapaa-ajan aktiviteetteja löytäen. Jantusen löytää niin ainejärjestön hallituksesta kuin Marttojen kevätpiknikiltä opettelemassa karjalanpiirakoiden rypyttämistä. Jos Jantusesta ei ole hetkeen kuulunut mitään, hän on todennäköisesti lähtenyt käymään Amsterdamissa, Lissabonissa tai Lontoossa. Yleismies Jantunen valmistuu vasta siinä vaiheessa, kun opiskeltavaa alaa on vaihdettu neljästi.

3. Tinkaaja
Tinkaaja on kaikista opiskelijatyypeistä yleisin. Tiedättehän, juuri sellainen joka aloittaa kirjoittamisen viime tingassa, juuri tuntia ennen kuin työ pitäisi palauttaa. Tinkaajat ovat yleensä rentoa sakkia, mutta palautuspäivää seuraavana aamuna ylösnouseminen tai hereillä pysyminen on haastavaa. Tällöin Tinkaajan pinna on kireällä, eikä poikkipuolista sanaa parane livauttaa.

4. Huomispäivän Toivo
Huomispäivän Toivolla ja tinkaajalla on paljon yhteistä, mutta siinä missä tinkaaja palauttaa tehtävänsä aivan viime hetkellä, lupaa Toivo hoitaa asiansa "heti huomenissa".
Tai ensi viikolla.
Tai joskus.

Toivo ei yöuniaan deadlinejen takia menetä, sillä hän on riittävän nokkela puhuakseen itselleen jatkoaikaa milloin milläkin verukkeella. Lopputulos alkaa kuulumaan vasta Kelan kolmannen uhkailukirjeen jäljiltä.

5. Täräyttäjä
Siinä missä Huomispäivän Toivo ei välttämättä ikinä saa hommiaan suoritetuksi, on Täräyttäjä vakaa ja varma. Toivon tavoin Täräyttäjäkin viittaa kintaalla aikatauluille, mutta ei jätä opiskelujaan silti kesken. Lopulta kandityön yhteydessä Täräyttäjä palauttaa kaikki kolmen opiskeluvuoden aikana määrätyt esseet yhdessä nipussa professoreille, pahoitellen samalla pientä viivästymistä.

Täräytyksen onnistuessa ilmaantuu todistukseen kuukauden aikana noin 160 opintopistettä. Täräytyksen epäonnistuessa opiskelija saakin alkaa miettimään miten rahoittaa neljännen ja viidennen vuoden kandiopintojaan.

6. Kummituseläin
Kummituseläin on opistossa kirjoilla, mutta päiväsaikaan häntä on turha etsiä mistään. Luentosali on viimeinen paikka yöelämässä viihtyvälle kummituseläimelle, jolle opiskelu on juurikin se pakollinen paha. Voi olla, että kummituseläin on löytänyt itsellensä downshifting-työpaikan, joka mahdollistaa ilman opintotukea toimeentulemisen. Jokin kuitenkin vetää kummituseläintä yliopiston puoleen niin, että kummituseläin tunnollisesti kirjaa itsensä mukaan jokaiselle alkavalle lukuvuodelle.

7. Ammattilainen

Ammattilainen on aina vuosikurssin kovin tyyppi, jolla on jo alan työpaikka ja vaadittava osaaminen tehdä omia juttujaan. Myöskään ammattilaista ei opistolla yleensä näe, sillä pätevyyden todistaminen jää ammattilaisella usein toissijaiseksi rahan ansaitsemiselle. Aikaa opiskelulle ammattilaisella liikenee siinä vaiheessa, kun keski-ikä alkaa saavuttaa ehtoopuoltaan.

8. Lepattaja
Lepattajalla ei ole niin minkäänlaista käryä siitä mitä hän opiskelee ja miksi. Lukuvuosi on hänelle vain välivaihe itsetutkiskelussa ja kutsumuksensa löytämisessä. Lepattajat voivat olla mukavaa sakkia, mutta he tulevat ja menevät noin puolen vuoden periodeissa, jonka jälkeen lepattajaa ei tavoita enää koskaan.


9. Normaalissa aikataulussa opintonsa suorittava opiskelija
Linkki aihetta käsittelevään Wikipedia-artikkelikokoelmaan tässä.


Kommentit

Suositut tekstit