Lisää käytäntöä, kiitos.


Oon mietiskellyt sellaista, että mielestäni oikeustieteelliseen tutkintoon olisi erittäin hyvä saada lisää käytäntöä.

Massaluennot ja itsenäinen pänttääminen tenttiin ei oikein tue käytännön oppimista. Ei ole oikein oppimisen kannalta järkeä päntätä jotain listoja, mennä tenttiin, tyhjentää tietonsa paperille, viikko tentistä ja asiat on melkein unohtunut jo. Tätä kun tekee viisi vuotta, sitten on saavuttanut tarvittavat opintopisteet ja on aika siirtyä työelämään. Kappas, eipäs enää fuksivuonna opitut tuomion koventamisperusteet tai muut listat enää palaudukaan mieleen, eikä toki ole tarkoitus kun asiat tarkistetaan lakikirjasta. Mutta onko tässä järkeä? Pitäisikö enemmän panostaa siihen käytäntöön, kun sitä ei niin vaan tarkistetakaan lakikirjasta. Olin talvella harjoittelussa ja samassa työpaikassa aloitti vastavalmistunut oikeustieteiden maisteri. Hän oli valmistunut Turusta ja kertoi että ei heilläkään ole yhtään sen enempää käytäntöä. Juttelimme jonkin verran ja paljastui, että hän oli hyvinkin pihalla tietyistä ihan perus käytännön asioista. No ei varmaan, kun ei meille koulussa opeteta sellaista. 

Nythän tosiaan tuohon 300 noppaan sisältyy vapaaehtoinen 15 opintopisteen harjoittelu, prosessioikeus kakkosen oikeudenkäyntien seuraamiset ja muutamiin kursseihin kuuluu oikeustapausharjoitukset. Lisäksi on ihan maisterivaiheen lopulla kolmen opintopisteen ammattiin ohjaavat vapaaehtoiset kurssit, kuten tuomariurakurssi, tai syyttäjäkurssi ja niin edespäin. Näiden sisällöstä en tiedä, mutta siitä huolimatta mielestäni käytäntöä on liian vähän. 

En tosin tiedä että miten käytäntöä saisi lisättyä. Pienempiä ryhmiä? Ei yliopistolla ole varaa ja en sitten muutenkaan tiedä, että olisiko sellaisessa järkeä. Enemmän oikeustapausharjoituksia? Ehkä. Onko muilla parempia ideoita? 

Tällä hetkellä suoritan juridista ruotsia Itä-Suomen avoimessa yliopistossa Hämeenlinnassa. Siitä oonkin saanut aikamoisen päänvaivan, ei nimittäin ”hetkeen” ole ruotsia tullut käytettyä. Kurssi on lisäksi aika intensiivinen, koko kurssi tulee suoritettua vajaassa kuukaudessa. Mun lisäksi kurssilla ei ole kuin näitä Joensuun ”oikislaisia”. Olen pitänyt siellä suuni ihan supussa mielipiteestäni Itä-Suomen yliopiston tutkintoanto-oikeudesta… ;)

Kommentit

Suositut tekstit