Opiskelijat ja kestävyyden ristiriita arjessa
Ilmastonmuutoksesta on puhuttu jo vuosia. Maapallon lämpötila jatkaa silti kohoamista yhä nopeammin lisääntyvien hiilidioksipäästojen vuoksi. Hiilidioksidipäästöjä tulisi vähentää huomattavasti, jotta lämpenemistä ja muita ympäristökriisin aiheuttamia haasteita voitaisiin hillitä tai jopa poistaa. Vastauksena näihin ympäristöhaasteisiin on syntynyt kestävä kehitys, jossa pyritään sovittamaan yhteen sosiaalinen oikeudenmukaisuus, taloudellinen kehitys ja ympäristönsuojelu. Yhdistyneet Kansakunnat ovat muodostaneet kestävän kehityksen tavoitteet, jotka toimivat kehyksenä valtioiden toiminnalle ja valintoihin, jotta ympäristökriisiä saadaan hidastettua.
Ilmastotoimien nopeus ja laajuus eivät kuitenkaan riitä tällä hetkellä ilmastonmuutoksen torjuntaan. Tämä vuoksi kestävän kehityksen tilalle on muodostunut erilaisia vaihtoehtoisia malleja kuten kohtuutalous, jotta sosiaalisiin ja ekologisiin haasteisiin pystyttäisiin vastaamaan nopeammin ja tehokkaammin. Kohtuutalous (eng. degrowth) on vaihtoehtoinen taloudenmalli, koska se pyrkii ottamaan huomioon talouskasvun sijasta ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin kritisoiden ylikulutusta ja kapitalismia. Eri toimenpiteiden kuten esimerkiksi kulutuksen vähentämisen, työajan lyhentämisen ja paikallistalouksien tukemisen kautta pyritään tasaamaan taloutta sekä saavuttaa sosiaaliset ja ekologiset tavoitteet.
Kuva: Unsplash. |
Pro gradu -tutkielmassani tutkin Lapin yliopiston johtamisen opiskelijoiden arjessa ilmentyvää kestävää kehitystä. Aihetta inspiroi se, kuinka nuorten tulisi olla aktiivisesti mukana kestävän kehityksen toteuttamisessa, jotta saadaan lievitettyä pahimpia ympäristökriisin aiheuttamia uhkia kuten esimerkiksi ilmastonmuutosta ja luontokatoa. Päästöjen ja luontokadon hillitsemiskeinot edellyttävät käyttäytymismuutoksia arjen tasolla. Tästä syystä tutkimuksen aihe on relevantti, sillä tutkin sitä, miten opiskelijat käyttäytyvät omassa arjessaan.
Haastattelujen perusteella kestävä kehitys ilmenee arjessa erilaisia toimintoina, mutta enimmäkseen ajatusten ja pohdintojen tasolla. Ajatuksiin ja pohdintoihin vaikuttaa sosiaalisen median ja uutisten kautta saatu tietoisuus. Toimien ja tietoisuuden välillä on ristiriita. Ristiriidan aiheuttaa se, että opiskelijat ovat tietoisia ilmastonmuutosta aiheuttavista syistä ja niistä johtuvista haasteista, mutta eivät aina toimi tämän tiedon mukaisesti. Esimerkiksi pikamuoti ja siihen liittyvät negatiiviset asiat nousivat monessa haastattelussa puheenaiheeksi. Tästä huolimatta haastateltavat kertoivat saattavansa ostaa vaatteensa pikamuotiliikkeestä. Tietoisuus ei näin ollen vaikuta kaikissa tilanteissa tai ymmärrystä ei ole tarpeeksi siitä, mitä eri valinnat ja teot aiheuttavat. Aikaisemmassa tutkimuksessa kerrotaan, että suomalaisten hiilijalanjälkeä pitäisi pienentää melkein kolme neljäsosaa. Voidaan ajatella, että arkisissa valinnoissa ihan jokaisella suomalaisella on vielä parannettavaa.
Kohtuutalouden tavoitteet ja toimet saavat opiskelijoilta enimmäkseen positiivisen vastaanoton. Moni ellei melkein kaikki toivoivat, että tulevaisuuden yhteiskunnassa kohtuutalous saisi tilaa nykyisen talousmallin eli kapitalismin sijasta.
”Toivon,
että voitaisiin tulevaisuudessa siirtyä kohtuutalouden malliin ja uskon,
että
ollaan siirtymässä jollain tavalla, mutta en ihan vielä ei nää merkkejä
sellaisesta.”
Siiri Nokkanen
Blogitekstin kirjoittaja Siiri Nokkanen opiskelee johtamisen maisteriohjelmassa Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa. Kirjoitus on kypsyysnäyte, joka liittyy Siiri Nokkasen pro gradu -tutkielmaan: Opiskelijat ja kestävyyden ristiriita arjessa. Tarkemmat kirjallisuuslähteet löytyvät tutkielmasta.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.