Talveen virittäytyminen

Hei vain myös tänne blogin puolelle! Olen Heta, neljännen vuoden teollisen muotoilun opiskelija ja taiteiden tiedekunnan opiskelijasomettaja. Olen kotoisin Oulun seudulta ja muutin Rovaniemelle opintojeni alussa ilman mitään kosketuspintaa kaupunkiin. Ensimmäisestä talvesta Rovaniemellä muistan huomattavasti aiempaa dramaattisemmalta tuntuvan kylmyyden, vaikka kilometreissä välimatkaa kotipaikkakunnalleni ei ole kuin kaksisataa. Lisäksi muistan rapsakat kävelyt aamuisin yliopistolle joen jäätä pitkin sekä kaamoksen upeat auringonlaskut.


Tänä vuonna talven tulo yllätti minut todellisesti. Opinnoista kiireisen syksyn lomassa kuukaudet olivat vaihtuneet kuin varkain ja yhtäkkiä tajusin, että eteisessä lojuu varvassandaaleja ja tomaatintaimet parvekkeella ovat jäätyneet epäilyttäviksi harakanvarpaiksi. Siispä johdatellakseni itseäni ja teitä talveen Rovaniemellä, kokosin pientä listaa asioista, joihin aion talven kynnyksellä keskittyä:

Talvikengät

Hyvät talvikengät ovat avain ultimaattiseen mukavuuteen talvikuukausina. Sellaisten löytäminen saattaa kuitenkin ajoittain osoittautua haasteelliseksi. Ehkäpä johtuen arktisten olojen ainutlaatuisuudesta, eivät muodin tuulahdukset usein yllä tarjoamaan tyylikästä, mutta näihin olosuhteisiin toimivaa valikoimaa talvijalkineisiin. Törmäsin kuitenkin upeisiin, japanilaisten kalastajien kengistä inspiroituneisiin lämpövuorattuihin lumikumisaappaisiin ja olin välittömästi myyty. Tänä talvena onnistun siis toivottavasti välttämään loskassa vettyneet sukat sekä paleltuneet varpaat!


Kulkuväline

Ymmärsin Rovaniemen todellisen potentiaalin vasta hankittuani hyvän pyörän, jolla välimatkat taittuvat nopeasti. Monella opiskelijalla itseni mukaan lukien ei välttämättä ole autoa käytettävissä ja joukkoliikenne ei pienessä kaupungissa pysty täyttämään kaikkia toiveita aikataulujen ja reittien suhteen. Nyt kun olen saanut maistaa elämää, jossa logistiikka hoituu sukkelasti pyörän selästä, minua jopa hieman hirvittää ajatus tulevasta talvesta ja pyöräilyn haasteista pakkasessa ja lumikinoksissa. Vanha kunnon potkukelkka saattaakin olla hankintalistallani seuraavaksi; liukkaat jalakset ja jakautunut painopiste voi olla pyörää tehokkaampi ja turvallisempi vaihtoehto talviseen katukuvaan. 

Talviset reseptit ja tee valikoiman hifistely

Voisin jopa linkata tämän postauksen joulupukille, sillä potkukelkan lisäksi uusi haudutuspannu teelle kuuluu talviunelmiini. Kaikki lämpimät nesteet sopivat mielestäni loistavasti loppusyksyn ja talven nautiskelu hetkiin! Kauppojen tee valikoimat ovat täynnä ihania talvimakuja ja omat yrtti-infuusiot ovat myös kokeilemisen arvoinen lämmike. Teen lisäksi keitot ovat ehdottomasti suosikki ruokani kylmille illoille ja ne usein sopivat hyvin myös opiskelijabudjettiin. Tomaattikeitto pavuilla on esimerkiksi yksinkertainen, halpa ja maukas vaihtoehto.

Lista aktiviteeteista pitkien talvi-iltojen varalle

  • Neulominen 
  • Juustoiltojen houstaaminen 
  • Kaappien siivous 
  • Kielten opiskelu
En usko että olen ainoa, joka kasaa tällaista listaa vähintään mielessään melkein joka vuosi. Heti syksyn saapuessa kuvittelen, että kesärientojen loppuessa tyhjyys ilmestyy kalenteriini kuin maagisesti. Harvoin niin käy, mutta tänä talvena aion raivata tilaa edes yhdelle näistä asioista vaikka väkisin! Juustoilta kavereiden kanssa kiireisen viikon keskellä on varmasti kaiken vaivannäön arvoinen ja piristää enemmän, kuin jokailtaiset talviunet sohvan nurkassa. 


Talvi ei syyttä ole Lapin ylpeys ja uniikit olosuhteet tekevät myös opiskelusta täällä ainutlaatuista. Rovaniemi ei, toisin kuin muut Suomen kaupungit, ole kaunis _kesä_kaupunki, vaan suorastaan herää eloon juuri nyt. 

Kivaa talveen valmistautumista!

-Heta/TTK

Kommentit

Suositut tekstit