Lapin yliopiston kirjaston pikaopas + 5 lukuvinkkiä pimeneviin iltoihin
Lukeminen ja fyysiset kirjat ovat olleet lähellä mun sydäntä niin kauan kuin muistan. Vaikka vanhemmat kuskasivat mua pienestä pitäen kirjastoihin, opin “käyttämään” kirjastoa vasta yliopisto-opintojen alkaessa. Muistan, kuinka fuksisyksynä yliopiston kirjastoon meneminen vähän jännitti. Miten ihmeessä löydän oikean kurssikirjan? Missä ne kirjojen lukusalikappaleet sijaitsee ja millä logiikalla kirjat on hyllyssä?
Lukeminen on enemmän tai vähemmän osa jokaisen opiskelijan arkea. Riippumatta siitä, suosiiko paperi- vai e-kirjoja, kirjaston käyttäminen on hyödyllinen taito. Lapin yliopiston kirjastossa voit hyödyntää lainauspalveluiden lisäksi esimerkiksi tulostus- ja kopiokoneita sekä monipuolisia opiskelu- ja ryhmätyöskentelytiloja.
Kurssikirjat löytyvät helposti kirjaston etualalta. Kartassa on kirjaston pelkistetty pohjapiirros. |
Opintojen alussa kannattaa valita vähintään yksi akateemisiin opintoihin ja tiedonhakuun johdatteleva kurssi. Itse koin tällaiset kurssit hyödyllisinä fuksisyksynä, kun uusien opiskeluvälineiden ja -ympäristön keskellä pää meni pyörryksiin. Esimerkiksi Tiedonhankinnan perusteet ja Akateemiset opiskelutaidot -kurssit perehdyttävät Lapin korkeakoulukirjaston hakupalvelun LUC-Finnan saloihin. LUC-Finna on jokaisen opiskelijan luotettu tiedonhaun työkalu. Hakupalvelun sivuilta löydät esimerkiksi tiedot etsimäsi kirjan saatavuudesta, hyllypaikasta ja lajitteluperusteesta, eli onko kirja järjestetty hyllyyn kirjailijan vai teoksen nimen mukaan. Tutustu tieteenalakohtaisiin tiedonhaun oppaisiin Lapin korkeakoulukirjaston sivuilla.
Lapin yliopiston kirjaston hyllyluokat auttavat löytämään etsimäsi kirjan tiedealakohtaisesti. |
Yliopiston kirjaston henkilökunnalta kannattaa myös rohkeasti käydä kysymässä neuvoa kirjaston käytössä!
Lukuvinkkejä koulukirjojen ohelle
Jotta lukeminen ei menisi liian puiseksi, suosittelen järjestämään aikaa myös “vapaaehtoiselle” lukemiselle. Luen (ja kuuntelen) itse akateemisen tekstin ohella myös kaunokirjallisuutta. Rakastan sitä, kun todellisuutta voi paeta fiktiivisen kirjan sivuille!
Lapin yliopiston kirjastosta löytyy monia kivoja lukuspotteja! |
Tässä mun kirjavinkkaukset pimeneviin ja loskaisiin syystalven iltoihin:
1. Seitsemän sisarta -kirjasarja - Lucinda Riley: Näiden kirjojen avulla pääsee huimaavalle aika- ja maailmanympärysmatkalle. Kirjasarja kertoo eri puolilta maailmaa adoptoitujen sisarten sukujuurista. Sarjan kolme ensimmäistä kirjaa voi lukea missä järjestyksessä tahansa.
2. Normaaleja ihmisiä - Sally Rooney: Kirja on kuvaus on/off-parisuhteesta sekä kahden ihmisen kasvutarinasta. Teoksessa käsitellään ihmissuhteisiin vaikuttavia sosiaalisia normeja ja yhteiskunnallisia hierarkioita. Suosittelen myös kirjasta tehtyä samannimistä draamasarjaa!
3. Auringonkukkametsä - Torey Hayden: Kirja kertoo yhden perheen tarinan, jota varjostaa ylisukupolvinen trauma ja mielenterveysongelmat. Hayden kirjoittaa kauniisti ja osuvasti perheen sisäisistä suhteista sekä muistoista, joiden keskiössä on idylliset luonnon kuvaukset.
4. Talvi kaukana kaikesta - Jenny Bayliss: Tämä kirja on täydellisen kepeää luettavaa arjen vastapainoksi. Talvinen kertomus vie lukijansa jouluun valmistautuvaan Kentin pikkukylään, johon kirjan päähenkilö Annie muuttaa talonvahdiksi etsiessään uutta suuntaa elämälleen.
5. Tyttö, nainen, toinen - Bernardine Evaristo: Moniääninen teos, joka matkaa eri aikakausissa ja paikoissa käsitellen sukupuolta, rasismia, toiseutta ja luokkaeroja. Teos on kirjoitettu runotyylisesti ilman välimerkkejä, joten alussa lukeminen voi tuntua hieman takkuiselta, jos ei ole tottunut tällaiseen tekstimuotoon. Kirjan värikkään soljuva kieli vie kuitenkin nopeasti mennessään!
Mukavia opiskelu- ja lukuhetkiä sekä talven odotusta!
Jenni/YTK
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.