3 vinkkiä opiskelija-arjen rutiinien aloittamiseen

Tervetuloa Opiskelijaelämää Lapin yliopistossa -blogiin! Mie olen Miikka ja olen yksi lukuvuoden opiskelijasomettajista. Luvassa on monipuolista sisältöä blogissa, Instagramissa ja podcastissa


Kirjoja ja teekuppi työpöydällä



Allekirjoittanut käynnistelee muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen maisteriopintojaan ja työskentelee ylioppilaskunnalla. Paljasjalkaisena rovaniemeläisenä olen puolueellinen kehumaan kotikaupunkiani, mutta pyrin objektiivisiin havaintoihin  – olenhan osa akateemista yhteisöä! 


Aloitan blogisyksyn jakamalla muutaman n:nnen vuoden opiskelijan vinkin opiskelija-arjen rutiinien aloittamiseen. Onhan syksy mitä ihanin mahdollisuus aloittaa uutta  – tai ainakin yrittää. Mitä siis uuden lukuvuoden alussa tulisi tehdä, jotta uusista elämäntavoista tulisi toimivia rutiineja? 


1. Lupa laiskotella! 


Ennen kuin annan yhtään neuvoa opintoihin, on aloitettava vapaa-ajan tärkeydellä. Ensimmäinen vinkkini onkin, että rakennat opiskelija-arkesi niin, että aikaa tauoille ja rentoutumiselle on kaiken ahertamisen ohessa jatkuvasti. 


Koska opinnot kuluttavat voimavarojasi hyvin monin tavoin, on täysin mahdoton ajatus, että vain yksi nollaava lauantai-ilta riittäisi palauttamaan kaikki resurssisi. Siksi on syytä huokoistaa kaikkea tekemistä ja pitää oma terveys etusijalla: koskaan ei voi olla liian kiire pienelle tauolle vaikkapa Lovisan kahvilassa! 


Mutta koska kurssitehtävät ovat kuitenkin välttämättömyys, voisin vinkata kokeilemaan Pomodoro-tekniikkaa, jossa tauot ja tekeminen kulkevat käsi kädessä! 


2. Prosentti päivässä


Kiitollisia ajatuksia heti aamulla. Ei puhelinta ennen nukkumista. Lenkkeily kolmesti viikossa. 


Nämä ja lukemattomat muut uudet rutiinit karahtavat yleensä karille, kun se “aloitan sitten maanantaina” -motivaatio on kulutettu loppuun. Siksi toinen vinkkini onkin, että otat heti käyttöön prosenttiperiaatteen: jos teet prosentin verran paremmin tänään, kasvaa se hitaasti, mutta varmasti merkittävää korkoa.


Ihminen toimii vahvasti automaattiohjauksella ja aivot vievät meitä mieluusti monesti hiihdettyjä latuja pitkin. Uuden ladun raivaaminen umpihankeen on haastavaa: voit vaikka kokeilla sitä Rovaniemen kauniissa luonnossa, kun talvi vihdoin koittaa! Siksi pienen pieni muutos päivittäin on parempi kuin yksi mahdoton rutistus, joka jää kesken. 


3. Myötäkäymiset alkavat läheltä 


Myötätuntoisuus on (työ)elämätaito, jota voi ja kannattaa harjoitella jo opintojen ohessa. Ensimmäistä treeniään varten ei tarvitse kuitenkaan lähteä omaa pääkoppaansa kauemmas, sillä omiin rutiineihinsa voi suhtautua myötätuntoisesti helpolla harjoituksella: Miten neuvoisit ystävääsi oman ongelmasi äärellä? Eli jos ystäväsi kertoisi, että nyt jäi tenttiin lukeminen vähiin, niin moittisitko häntä? Tuskinpa, vaan sanoisit, että “ei se mitään, ensi kerralla paremmin”. Samaa armollisuutta kannattaa osoittaa myös itselleen! 


Toivottavasti näistä vinkeistä oli jotain apua opiskelijaelämän uudenvuodenlupauksiisisi! Entä mikä on sinun neuvosi arjen rutiineihin: kommentoi ja jaa salaisuutesi! 





Kommentit

  1. Toi 1% päivässä enemmän johtaa vuodessa n. 38-kertaiseen tulokseen (James Clear, "Atomic habits").
    Vastaavasti 1% vähemmän joka päivä on 0,02 eli vain kaksi prosenttia siitä mistä lähdit!

    Tsemppiä kaikille!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.

Suositut tekstit