Kevättä kohti – vinkkejä uupumuksen selättämiseen


Viimeisten viikkojen aikana päivät ovat täällä pohjoisessakin pidentyneet huomattavasti ja lumi on sulanut kauheaa vauhtia. Aurinkokin on alkanut mukavasti lämmittää ja ulkona kuuluu jo ensimmäisten lintujen laulua. Minusta ainakin tuntuu, että nyt pitäisi olla paljon energiaa ja motivaatiota opiskella, kun voimia vievät pimeys ja kylmyys ovat väistyneet. Mutta entä jos niitä ei löydy? 

Todella monella tätä lukevalla on edessään vielä monta kurssia, tenttiä tai pääsykokeita, jotka pitää vielä suorittaa ennen kesälaitumille kirmaamista. Se saattaa stressata, ahdistaa ja jopa pelottaakin. Kevätlukukautta on jäljellä noin kaksi kuukautta ja kalenteri sen kuin vain täyttyy täyttymistään ja dedikset alkavat painaa yhä pahemmin päälle. Musta ainakin tuntuu, että vaikka ajallisesti kesäloma on tosi lähellä, tähän väliin mahtuu vielä ihan liikaa tekemistä. Huomasin muutama viikko sitten, että tämä yli vuosi etäopiskelua ja eristäytyneisyyttä on kyllä vienyt voimia, ja aloinkin miettiä, mitä voisin tehdä selättääkseni kevätuupumukseni. Nyt jaankin mun vinkkejä energiatasojen ylläpitämiseen ja tähän viimeiseen loppukiriin ennen kesälomaa. 

Ulkoile. Aurinko paistaa ja lämmittää jo useana päivänä viikossa. Käytä nämä tilaisuudet hyväksi ja mene ulos kävelemään, istumaan, juoksemaan tai tekemään ihan mitä vaan. Liikkuminen helpottaa istumisesta aiheutuneita lihasjumeja, mutta jo pelkkä ulkoilma raikastaa ajatuksia ja saa voimaan paremmin. Jos minun ei tee mieli lähteä liikkumaan, niin keitän kahvit, heitän takin päälle ja menen hetkeksi parvekkeelle istumaan. 

Ilahduta itseäsi. Tee asioita, jotka saa sinut hyvälle tuulelle. Mä oon ostanut kaupasta joka viikko kimpun kukkia, koska ne tuo väriä ja hyvää mieltä mieltä mun arkipäiviin. Jos et usko, niin kokeile vaikka! 

Muista syödä hyvin. Syö riittävästi ja huolehdi, että saat ravinnostasi kaiken tarvittavan. Kenenkään keho ei jaksa toimia täysillä, jos se ei saa tarpeeksi ja hyvälaatuista polttoainetta. 

Lepää. Yritä stressinkin keskellä löytää tapoja rentoutua. Nuku riittävästi ja laita aivot välillä narikkaan. Mä tykkään katsoa tositv-ohjelmia, joita katsoessa ei todellakaan tarvitse rasittaa aivojaan. Lisäksi lepuutan mun päätä kirjottamalla muistilapuille esim. kauppalistat, päivän to do-listat ja muut hoidettavat asiat. Siten vapautan aivoista tilaa, kun en aktiivisesti yritä muistaa kaikkea. Kannattaa kokeilla, helpottaa stressiä huomattavasti! 

Toivon teille kaikille oikein hyvää kevättä ja jaksamista viimeisiin kursseihin! Toivottavasti mun vinkeistä oli apua. Lopuksi vielä mun top 3 asiat, joita kannattaa kokeilla tänä keväänä yksin tai kaverin kanssa: 
 
1. Nappaa ravintolasta take away -ateria ja suuntaa nauttimaan sitä puistoon tai joen rantaan. Hyvä ruoka kauniissa maisemissa ei ole koskaan huono idea. 
2. Geokätköilyn kautta pääset tutustumaan paremmin omaan kotikaupunkiisi ja näkemään vanhat tutut paikat täysin uusin silmin. Kätköjä on nimittäin ihan joka puolella: jopa lempiravintolasi seinässä tai keskellä toria, pitää vain osata etsiä. 
3. Vaihtakaa kaverin kanssa kirjasuosituksia ja lukekaa toistenne vinkkaamat kirjat. Saatte tunneittain mielekästä tekemistä ja saatat jopa oppia jotain ystävästäsi.

Kommentit

Suositut tekstit