Se tekee kämpästä kodin!

Hipidipihip ja moikka moi!

Se on joulu nyt! Tai siis joku sanoisi, että vasta melkein, mutta todellisuudessa Rovaniemellä joulu alkoi jo lokakuussa. Voi tätä sesonkia. Mutta joulu ja loma vielä sikseen, vielä on kolme aktiivista viikkoa jäljellä! 


Moni puhuu menevänsä käymään kotona, porukoilla, sukulaisilla tai jokin-ilmansuunta-mistä-Rovaniemeltä-katsottuna-puhuja-on-kotoisin-esimerkiksi-etelässä joululomalla. Viime viikonloppuna muutin kolmannen kerran Rovaniemen sisäisesti uuteen asuntoon ja ties kuinka monennen kerran koko elämäni aikana. Kun muuttoapulaisten kanssa söimme pitsaa tavaratetriksen jälkeen ja kävimme keskustelua joululomasuunnitelmista, konkretisoitui jälleen havainto, jonka tein jo kesällä – kun sanon että palaan kotiin, puhun Rovaniemestä.  Rovaniemestä on tullut enemmän kuin pelkkä opiskelukaupunki. 

Asuntojen tasolla erityisesti asunto, josta juuri muutin, ehti saada itseensä kodin tunnun. Edellinen asuntoni kuin myös tämä nykyinen ovat Domus Arctica säätiön asuntoja. DASin 50w vuosijuhlilla Lapin ylioppilasteatteri esitti teoksen, jossa opiskelija muuttaa ensimmäistä kertaa omaan asuntoon ja kamppailee yksin asumisen ensihaasteiden kanssa ja yrittää tulla toimeen opiskelija-asuntonsa kanssa. Teoksessa muun muassa lauletaan asioista mitkä tekevät kämpästä kodin. Nyt jo kohta 9 vuotta omillani asumista ja monen moista kämppää nähneenä olen alkanut keksiä, millaisilla risuilla rakennan oman pesäni. Jokaisella ne elementit ovat varmasti aivan omat, mutta tässä muutamia, joita kannattaa ainakin makustella!

Kaapin paikka
Oman kämpän saa sisustaa juuri niin kuin tahtoo! Se millä kaikella tai miten voi tilansa sisustaa on valtava kirjo mahdollisuuksia. Minulle tulee koti olo kämpästä, jossa on seinillä taidetta, josta pidän ja ehkä omiakin töitä. Ja tietysti myös kasveja!

Kotona saa olla rennosti/rumana
Kun on kotona ei tarvitse laittautua tai mennä piiloon, vaikka olisi kuinka takkuinen, räkäinen tai muuten höykytetty. Go get them nuhjuiset verkkarit!

Jääkaapin mahdollisuudet
Jääkaappi ja keittiö yleensäkin ovat kodin peruspilareita. Kun saa rakentaa oman kaappinsa sisällön itsensä näköiseksi niin koskaan ei harmita avata sitä, eikä kukaan tuomitse, vaikka sieltä löytyisi vain tonnikalaa ja nuudeleita. Minun keittiöstäni löytyy aina jonkinlaisia keksejä, teetä ja makukahveja, nam!

Kun vieraat saapuvat!
Koti on käsite, johon sisältyy sekä paikka että siellä asuja. Se että minulla on paikka, jonne olen aina itse tervetullut, on valtavan hienoa. Minulle myös se, että on paikka, jonne voin kutsua ystäväni viettämään aikaa yhdessä on valtavan tärkeää. Oma paikka, jonka voi myös jakaa.


Näitä keksisi miljoonia lisää, mutta nämä neljä ovat tehokkaat pelkistykset. Jokainen kämppä näyttää asujaltaan, kukaan ei voi sanoa toisen puolesta millaiset asiat tekevät kodin.  Nyt minä alan sitten rakentaa uusimmasta asunnostani kotia yhdessä kämppikseni kanssa! Se tarkoittaa paljon jouluvaloja ja kasveja! Hurraa!


Muistakaa sammuttaa hella ja sulkea hanat ennen joululomalle lähtöä! Mukavaa joulukuuta ja pitäkää huoli itsestänne! <3

Johanna /TTK

Kommentit

Suositut tekstit