Kielten opiskelu aikuisiällä

Bonjour!

Jaan tässä postauksessa muutamia vinkkejä kielten opiskeluun aikuisiällä, vaikken itseäni vielä aikuiseksi näin parikymppisenä tunnekaan. Olen itse opiskellut ranskaa lukiossa parin vuoden ajan, mutta siellä innostus ranskan opiskeluun laantui ja jätin sen sitten silloin aikoinaan kesken. Muutama kuukausi sitten Lapin yliopistoon tullessani selvitin ensiksi, että voinko jatkaa ranskan opiskelua ja sehän oli mahdollista! Olin onnistunut unohtamaan melkeinpä kaiken ranskasta, mitä lukiossa ehdin opiskella. Edes numerot eivät muistuneet mieleeni, joten näin parhaaksi aloittaa koko kielen kokonaan uudestaan. Nyt minulla on siis kokemusta kyseisen ranskan kielen opiskelusta muutaman vuoden takaa sekä aivan juuri viimeisiltä kuukausilta.

Kielten opiskelu aloitetaan yleensä englannilla ala-asteella ja silloin kielten opiskelu on lapsille kuin leikkiä – helppoa ja kivaa. Lapsena asioita oppii nopeasti ja myös ulkoaoppimiskyky on silloin parhaimmillaan. Aikuisilla asioiden ulkoa opettelu vaatii huomattavasti enemmän kertaamista ja työtä. Työn määrää lisää myös se, että kielitaitoa löytyy useimmilta jo ennestään eli uuden kielen opiskelussa uutta tietoa ryhdytään kasaamaan jo opitun tiedon päälle.


Tärkeää on mielestäni asennoitua oikein uuden kielen opiskeluun. Ei voi enää olettaa, että kaikki kielioppisäännöt ja verbien taivutukset jäisivät samalla tavalla mieleen kuin esimerkiksi ala-asteella englannin kanssa. Pitää siis olla valmis tekemään työtä asioiden muistamisen eteen. Meillä ”aikuisilla” opiskelijoilla on tässä työssä suurena apuna internet. Netissä on näin 2019 vuonna vaikka ja mitä kielten opiskeluun liittyvää: On oppikirjoja, puhelimeen ladattavia sovelluksia, podcasteja, kielioppioppaita, sanakirjoja ja kaikkea muuta mielenkiintoista maan ja taivaan väliltä. Seuraavaksi esittelen muutaman minun suosikkini siihen, kuinka netistä löytyviä työkaluja voi hyödyntää kielten opiskelussa.

Quizlet on tunnettu maksuton työkalu auttamaan asioiden opiskelussa ja muistamisessa. Quizletissa voi halutessaan etsiä ja löytää jo valmiita opiskelusettejä tai tehdä sellaisia itse. Parhaimmassa tapauksessa, kuten minulla ranskan kanssa, kielen opettaja oli tehnyt Quizletiin oppikirjan kappaleiden sanastoista opiskelusetit ja näin kurssilla käytyjen asioiden opettelu on tehty äärimmäisen helpoksi opiskelijalle. Kielten kursseilla käytettävät oppikirjat ovat käytössä myös muualla, joten voi hyvinkin olla, että myös joku muu kuin opettaja on jo tehnyt juuri sinun oppikirjastasi opiskelusettejä. Quizletin etuna on myös mielestäni se, että sen saa myös sovelluksena esimerkiksi puhelimeen ja näin esimerkiksi bussimatkan yliopistolle voi hyödyntää sanojen kertaamiseen. Parikin minuuttia riittää jo monen sanan kertaamiseen eli tekosyyksi ei käy se, ettei sinulla olisi aikaa käytettäväksi kielten opiskeluun.

Kielten opiskelussa puhuminen ja sanojen oikein ääntäminen on myös tärkeää. Kuuntelua ja puhumista harjoitellaan toki siellä itse kielen kurssillakin, mutta kursseilla aika on kortilla ja tässäkään ei voida korostaa liikaa itsenäisen opiskelun tärkeyttä. Podcastien kuunteleminen ja ohjelmien katselu on aluksi aivan liian vaativaa, joten tähän suosittelen YouTubesta löytyviä videoita, joissa harjoitellaan esimerkiksi numeroiden lausumista. Lapsille suunnatut opetusvideot ovat aluksi hyviä, koska harjoiteltavat sanat ovat helppoja ja yleisiä ja opetus on tehty yksinkertaiseksi ilman turhia kikkailuja. YouTube-videoiden hyvänä puolena on myös se, että pystyt ihan itseksesi harjoittelemaan ääntämistä ilman turhia paineita siitä, osasitko nyt lausua ihan juuri täydellisesti oikein. Aikuisiällä varsinkin tuntuu, että otamme turhaan painetta siitä, mitä ja miten lausumme esimerkiksi luokkahuoneessa, saati sitten puhuessamme natiivin kanssa.

Kolmas suosikkini on Pinterest. Pinterest on tunnettu sivusto, joka tarjoaa kuvia esimerkiksi sisustuksesta, käsitöistä ja meikeistä inspiroitumiseen, joten minulle aukesi täysin uusi maailma, kun huomasin, että siellä jaetaan myös paljon kielten opiskeluun liittyvää materiaalia. Kuviin on koottu kätevästi esimerkiksi epäsäännöllisten verbien taivutusta tai tiettyjen aiheiden asiasanastoa. Visuaalisesti oppivalle Pinterestin kuvat ovat tietysti hyviä, koska kuvissa on käytetty yleensä värejä ja muotoja erottelemaan tärkeitä asioita. Itse harrastan Pinterestin selailua iltaisin ihan muussa tarkoituksessa kuin opiskelussa ja onkin ollut mielenkiintoista huomata, kuinka kyseinen sovellus tarjoaa nykyään muiden kiinnostuksen kohteiden seassa minulle myös ranskan opiskeluun liittyviä kuvia. Siinä olenkin sitten huomaamattani saattanut ajautua silmäilemään esimerkiksi ranskaksi ammatteja tai adjektiiveja.


Kielen opiskelusta tulee vaivattomampaa ja mielenkiintoisempaa, kun viitsii ottaa internetin tarjoamat apukeinot ja työkalut opiskelun avuksi. Oppimisesta tulee myös kokemuksellista, kun itse valitsee, mitä opiskelee ja miten. Oppikirjoissa käsiteltävät kielioppiasiat ovat tietenkin niin sanotusti pakollisia, jotta kieltä oppii käyttämään ja puhumaan, mutta sanasto on yleensä hyvin yleistä ja tavanomaista. Erikoisempaa ja itseään kiinnostavaa sanastoa onkin hyvä aloittaa kerryttämään netistä löytyvien työkalujen avulla. Ja taas kerran on hyvä muistuttaa, että sillä ei ole merkitystä mitä kieliin liittyvää opiskelet, kunhan opiskelet.

Merci beaucoup et au revoir!
– Oona / @elviiraoona

Kommentit

  1. Samaa mieltä, että opiskelu yleisesti on tärkeää, ei se mitä opettelee. Minulla on aina kielet olleet pienoinen ongelma. Töissä nyt etenkin, käännöstoimistoon olemme ottamassa yhteyttä. Valitettavasti meidän pienessä start up- yrityksessä ei ole ketään, jolta kielet luonnistuvat, ja se on kuitenkin taito joka on tällä hetkellä melko tärkeää.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.

Suositut tekstit